En ljuvligt god, superläcker jordgubbscheesecake med Digestivebotten! Den är verkligen underbart god och lätt att göra. Den måste stå i kylen i några timmar för att stelna innan den servering. Tips! Jordubbarna kan bytas ut mot valfria bär, t ex hallon, blåbär.
Fyllning 4 gelatinblad 2 ägg, delade i vitor och gulor 200 g färskost, t ex Philadelphia 2 dl crème fraiche, 34 procent 2 dl florsocker 2 tsk vaniljsocker ca 15 jordgubbar mosade
Garnering 12–15 jordgubbar
florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula sönder kexen och blanda dem med smöret till en smulig blandning. Tryck ner smuldegen i botten på en springform, ca 24 cm, klädd med bakplåtspapper på kanten.
2. Fyllning: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 10 min. Dela äggen i gulor och vitor i två separata skålar.
3. Blanda ihop äggulor, färskost, florsocker och vaniljsocker till en slät smet. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör ner dem i smeten.
4. Värm försiktigt upp crème fraiche i en kastrull (den ska inte koka). Ta bort den från värmen och rör ner gelatinbladen och låt dem smälta. Låt blandningen svalna något och häll ner den i färskostsmeten under omrörning.
5. Mosa jordgubbarna och rör ner dem i smeten.
6. Häll ut hela fyllningen på kaksmulorna i formen.
7. Skär jordgubbarna i mindre bitar. Lägg ut dem på smeten. Låt några sjunka ner. Täck över kakan med plastfolie och ställ den i kylen att stelna i minst 4 tim. Pudra över florsocker före servering.
Superläckra kladdkakemuffins som är precis lagom kladdiga! De är toppade med en klick jordgubbsgrädde som gör dem till en perfekt, lättgjord dessert! Såååå gott ihop!
KLADDKAKEMUFFINS MED JORDGUBBSGRÄDDE
Ca 12 st
150 g smör 3 dl strösocker 3 ägg 1 nypa salt 2 tsk vaniljsocker ¾ dl kakao 1 ½ dl vetemjöl
Garnering florsocker (kan uteslutas)
Jordgubbsgrädde 3 dl vispgrädde ca 10 jordgubbar
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.
2. Ställ ut ca 12 muffinsformar på en plåt. Fyll formarna till ca 3/4 med smet.
3. Grädda muffinsarna mitt i ugnen i 9–10 min. Pudra eventuellt över florsocker före servering. Servera gärna med en klick vispgrädde och färska bär.
4. Vispa grädden fluffig. Mosa jordgubbarna med en gaffel och rör ner dem i grädden.
Kycklingköttfärssås – en klassiker i ny tappning! Istället för att använda köttfärs har jag tillagat min favoritköttfärssås med kycklingfärs. Och den blev underbart god och lika enkel att tillaga! Kycklingköttfärsen är lätt att steka och smakar mycket gott. Både jag, min man och barnen slukade maten med god aptit. Det är inte ofta alla fem barn gillar samma middagsmat, men den här rätten gick med glädje ner hos allihop. De är 20, 18, 17, 10 och 7 år och gav kycklingköttfärssåsen högsta betyg. Denna maträtt har nu blivit en ny favorit hemma hos oss!
Kycklingköttfärs ger en mycket god smak och innehåller bara ca 5 procent fett. Jag har använt kyckling från svenska bönder som är märkt med den Gula Pippin, vilket innebär att bönderna som föder upp kycklingen uppfyller dessa krav och regler:
– Förbud att använda tillväxtantibiotika och antibiotika får endast användas efter ordination av veterinär – Bra foder, huvudsakligen på spannmål från svenska gårdar. Ingen GMO eller fiskmjöl – Inga näbbar trimmas hos föräldradjuren, tyvärr sker detta ibland utomlands för att undvika att de pickar på varandra – Varken kycklingarna eller hönsen till kycklingarna får sitta i burar, de sprätter fritt i stora luftiga stall på en bädd av kutterspån eller halm – De har fötter och ben som mår bra –i Kina ser man svenska kycklingfötter som en sann delikatess då de är i så gott skick – Gårdarna ligger i mellersta och södra Sverige och fraktas till närmsta slakteri för kortaste transport – Mindre klimatavtryck än andra köttslag och klimatsmartare jämfört med importerad kyckling – Många av bönderna har kretsloppsgårdar. Det innebär att man tar vara på allt! Fåglarnas gödsel läggs på åkern där spannmål växer, det blir i sin tur halm som används till att värma stallarna och foder. – Ingen salmonella och låg förekomst av campolybacter
Nu har svensk fågel även en tävling där du kan vinna fina priser genom att gå in och rösta på mitt recept här.
Hygientips!
Tänk på att alltid tvätta händerna både före och efter du tar i kycklingfärsen. Lägg den aldrig på en träskärbräda utan använd en i plast. Låt inte köttfärsen komma i kontakt med andra råvaror som inte ska tillsättas i grytan.
Ingredienstips!
Mängden kryddor, ketchup och tomatpuré kan varieras efter egen smak och tycke om man vill.
Kycklingköttfärssås
Ca 8 portioner
1 gul lök 800 g kycklingköttfärs ½ tsk salt 2 krm svartpeppar 2 vitlöksklyftor 1 ½ msk torkad oregano 1 ½ dl ketchup ½ dl tomatpuré 1000 g krossade tomater ev. färsk timjan eller basilika
GÖR SÅ HÄR 1. Skala och finhacka löken. Värm upp en stekpanna. Fräs den i en klick smör tills den är gyllenbrun. Lägg löken åt sidan i en skål.
2. Fräs kycklingköttfärsen i en klick smör i en upphettad stekpanna . Mosa den hela tiden med en gaffel tills den är genomstekt. Sänk värmen när kycklingen börjar få färg.
3. Salta och peppra kycklingen. Pressa över vitlöken med en vitlökspress och strö över oregano. Rör om ordentligt.
4. Tillsätt ketchup, tomatpuré, krossade tomater och den stekta löken. Rör om ordentligt och låt allt puttra på svag/medelvärme i ca 10 min. Smaka därefter av och tillsätt eventuellt mer av kryddorna efter egen smak. Klipp gärna ner några kvistar färsk timjan eller basilika.
Kycklingköttfärssåsen är tillagad med kyckling från svenska bönder som är märkt med den Gula Pippin (läs mer om märkningen ovanför receptet).
1. Skala och finhacka löken. Värm upp en stekpanna. Fräs den i en klick smör tills den är gyllenbrun. Lägg löken åt sidan i en skål.2. Fräs kycklingköttfärsen i en klick smör i en upphettad stekpanna . Mosa den hela tiden med en gaffel tills den är genomstekt. Sänk värmen när kycklingen börjar få färg.3. Salta och peppra kycklingen. Pressa över vitlöken med en vitlökspress och strö över oregano. Rör om ordentligt. 4. Tillsätt ketchup, tomatpuré och krossade tomater. Rör om ordentligt och låt allt puttra på svag/medelvärme i ca 10 min. Smaka därefter av och tillsätt eventuellt mer av kryddorna efter egen smak. Klipp gärna ner några kvistar färsk timjan eller basilika.
En superläcker, lyxig jordgubbscheesecake med smulig Digestivebotten! Den är såååå galet god, en perfekt dessert att bjuda på som kan förberedas dagen före. Tänk på att den alltid måste stå några timmar i kylen att stelna innan den serveras.
Fyllning 4 gelatinblad 2 ägg, delade i vitor och gulor 200 g färskost, t ex Philadelphia 2 dl crème fraiche, 34 procent 2 dl florsocker 2 tsk vaniljsocker ca 15 jordgubbar mosade
Garnering 10–15 jordgubbar
GÖR SÅ HÄR
1. Smula sönder kexen och blanda dem med smöret till en smulig blandning. Tryck ner smuldegen i botten på en springform, ca 24 cm, klädd med bakplåtspapper på kanten.
2. Fyllning: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 10 min. Dela äggen i gulor och vitor i två separata skålar.
3. Blanda ihop äggulor, färskost, florsocker och vaniljsocker till en slät smet. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör ner dem i smeten.
4. Värm försiktigt upp crème fraiche i en kastrull (den ska inte koka). Ta bort den från värmen och rör ner gelatinbladen och låt dem smälta. Låt blandningen svalna något och häll ner den i färskostsmeten under omrörning.
5. Mosa jordgubbarna och rör ner dem i smeten.
6. Häll ut hela fyllningen på kaksmulorna i formen.
7. Skär jordgubbarna i mindre bitar. Lägg ut dem på smeten. Låt några sjunka ner. Täck över kakan med plastfolie och ställ den i kylen att stelna i minst 4 tim.
LYXIG, LÄCKER & GALET GOD En magiskt god, läcker sommartårta med fluffig vispgrädde och jordgubbar! Den är lätt att baka och räcker till många. Den består av en dubbelbotten med frasig maräng och sockerkaka! Både barn och vuxna älskar denna goding!
Lindas himmelska jordgubbstårta
12–15 bitar
Sockerkaksbotten 5 äggulor (spara äggvitorna till marängen) 100 g smör, rumsvarmt 1 ½ dl strösocker 2 tsk vaniljsocker 2 tsk bakpulver 2 dl vetemjöl ¾ dl mjölk
Fyllning + garnering ca 1 liter jordgubbar, skurna i bitar 5 dl vispgrädde
florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Botten: Sätt ugnen på 150 grader. Dela äggen i gulor och vitor i två skålar. (Gulorna används till bottnen och vitorna till marängen).
2. Vispa smör och strösocker fluffigt. Tillsätt äggulorna och vispa en stund till. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop allt till en slät smet.
3. Bred ut smeten på en ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper.
4. Maräng: Vispa äggvitorna vita och fluffiga. Tillsätt sedan strösockret, lite i taget och vispa till en fast, vit maräng.
5. Bred ut marängen som en täcke ovanpå sockerkakssmeten.
6. Strö mandelspån över marängen.
7. Grädda tårtbotten längst ner i ugnen i ca 30 min. Låt den kallna på plåten.
8. Montering: Dela tårtbotten i två delar. Lägg den ena på en bricka. Vispa grädden fluffig och bred ut lite mer än hälften på bottnen.
9. Skär jordgubbarna i bitar. Lägg hälften av dem på vispgrädden. Lägg över den andra bottnen som sett lock. Spritsa resten av grädden som toppar med på tårtan. Toppa med jordgubbshalvor och pudra gärna över lite florsocker.