Schweizernötbakelser

Schweizernötbakelser

Bakelserna har jag gjort av mitt favoritrecept: Schweizernötrutor!

Jag ÄLSKAR denna kaka och det är enkelt att göra lyxiga bakelser av schweizernötkakan. Det är bara att baka kakan, skära den i rutor (det går lika bra att göra den rund). Och sedan spritsar man på en klick grädde och toppar med en jordgubbe. Lyxigt och gott!

Det är godbitarna är superpopulära! Bottnen är magiskt god, glasyren ännu godare och med en klick grädde och en jordgubbe blir den oemotståndlig! Klicka här för att komma till receptet på schweizernötkakan!

 

Nutellakladdkaka

En riktigt läcker Nutella-chokladkladdkaka som ingen kan motstå. Den är galet god! Låt den gärna stå i kylen ett par timmar efter gräddningen, då blir den härligt seg i konsistensen.

Nutellakladdkaka

Ca 12 bitar

175 g smör, smält
3 dl strösocker
½ dl kakao
1 krm salt
2 dl Nutella
1 ¾ dl vetemjöl
3 ägg

Garnering
½–1 dl Nutella

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader.  Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen och tillsätt strösocker, kakao och salt. Blanda ordentligt. Rör ner Nutella, vetemjöl och ägg. Blanda ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad form (bröa gärna med kokos), 23–24 cm i diameter.

3. Grädda kakan mitt i  ugnen i  i 26–28 min. Låt den svalna i formen. Låt den gärna stå i kylen ett par timmar innan den serveras, då blir den härligt seg i konsistensen. Ringla eller spritsa Nutella på toppen den kallnat. Servera gärna med en klick vispgrädde eller vaniljglass.

Hur vet man om äggen är färska eller gamla?

Lindas kökstips: Hur vet man om äggen är färska eller gamla?

Svar: Lägg ägget i en skål eller ett glas med vatten. Om det sjunker de till botten är det färskt. Om det ligger på ytan är det gammalt för då har porerna i äggskalet släppt in luft och ägget har börjat ruttna. Om ägget ligger i mitten är det påväg att blir gammalt, men om du kläcker det och det ser fräscht ut och luktar bra går det bra att baka med (eller steka).

Krossad potatis

SMASHED POTATOES/KROSSAD POTATIS Så vansinnigt god potatis plus att den ser väldigt god, inbjudande och trevlig ut att bjuda på. En ny favorit som jag kommer göra många gånger om!

Tips! Smaksätt oljan med 1-2 pressade vitlökar.

Obs! Glöm inte följa mig, Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får ni fler nya recept i ditt flöde!

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Krossad potatis/ Smashed potatoes

– potatis (önskat antal)
– rapsolja, olivolja eller smält smör
– smaksätt oljan med 1-2 pressade vitlökar

– vanligt salt eller flingsalt
– ev. färska kryddor

GÖR SÅ HÄR
1. Koka potatisen i saltat vatten i ca 12 min. Sätt ugnen på 230 grader.

2. Häll bort vattnet och lägg potatisarna på en ugnsplåt.

3. Krossa potatisarna försiktigt med en grillspade, stekspade eller liknande. Tryck inte för hårt så de går sönder helt, de ska falla isär, men ändå hålla ihop.

4. Pensla potatisarna med olja eller smält smör smaksatt med vitlök och strö över salt. Strö gärna över färska kryddor, t ex basilika, timjan eller oregano.

5. Grädda potatisarna mitt i ugnen i 25–30 min eller tills ytan är gyllenbrun.

Obs! Glöm inte följa mig, Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får ni fler nya recept i ditt flöde!

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Marängchokladmoussetårta med chokladkulor

En superläcker, smarrig tårta med frasiga marängbottnar och magiskt god, fluffig chokladmousse. Den är mycket enkel att göra och lyckas med!

Tips! Om du inte orkar baka egna marängbottnar kan man köpa färdiga bottnar. Garnera gärna tårtan med färska bär också.

Marängchokladmoussetårta med chokladkulor

Ca 12 bitar

Marängbottnar (färdigköpta funkar också)
4 äggvitor
2 ½dl strösocker

Chokladmousse
250 g mörk choklad
5 dl vispgrädde
2 äggulor

Garnering
chokladkulor eller hackad choklad

GÖR SÅ HÄR

1. Marängbotten: Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna till ett vitt skum. Tillsätt strösockret och fortsätt vispa till ett hårt skum.

2. Bred ut marängsmeten till två rundlar på en ugnsplåt med bakplåtspapper, 18–20 cm i diameter. Grädda bottnarna i nedre delen av ugnen i 100–110 min. Låt dem kallna på plåten.

3. Chokladmousse: Vispa grädden fluffig, men inte för hårt för då blir moussen grynig.

4. Smält chokladen över vattenbad. Låt den svalna, men inte stelna.

5. Rör ner äggulorna i chokladen.

6. Häll ner chokladblandningen i grädden och rör om.

7. Bred ut chokladmoussen på bottnen. Lägg på nästa marängbotten och bred ut resten av chokladmoussen ovanpå. Dekorera med chokladkulor.