Tuppkaka i stekpanna

Saftig, härlig och mycket lättbakad mjuk kaka som jag gräddat i en stekpanna. Mest för att det är snyggt och lite kul. Det går lika bra att grädda kakan i en vanlig rund springform, ca 21 cm i diameter. Om du gräddar kakan i en springform som är ca 24 cm bör du lägga till så det blir 3 ägg, 3 dl strösocker, 3 dl vetemjöl och 75 g smör i smeten. Annars blir kakan väldigt platt. Min stekpanna var ca 21 cm i diameter i botten.

Tuppkaka i stekpanna

2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
75 g smör, smält

Garnering
10 sötmandlar
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och strösocker fluffigt. Tillsätt vetemjöl och smält smör. Rör snabbt om till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad gjutjärnspanna, 21–22 cm i diameter (en vanlig form i samma storlek går också bra).

3. Dela sötmandlarna mitt itu och strö över dem och pärlsocker på smeten.

4. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 23 min (min kaka blev lite för brun på ytan, den ska vara lite ljusare). Låt kakan svalna i pannan.

Klyftpotatis med basilika

 

Potatis ska tillagas på hög värme. Om den tillagas i låg värme, men under lång tid kan det bli en hård kärna i mitten av potatisen. Temperaturen 50-60 grader måste passeras snabbt för att kärnan i potatisen ska bli mjuk. Om den värms upp för långsamt förblir den hård inuti.

Tips! Pressa 1–2 vitlöksklyftor och blanda den med oljan innan den ringlas över potatisen. Supergott!

Klyftpotatis med basilika

12 potatisar (eller önskat antal som får plats på plåten)
1 msk rapsolja
salt eller flingsalt
några kvistar färsk basilika

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Skär potatisen i klyftor. Lägg dem på en ugnsplåt. Ringla över olja och blanda. Strö över salt.

2. Klipp eller skär basilikabladen i bitar. Strö dem över potatisen. Grädda potatisen mitt i ugnen i ca 40 min. Rör om två-tre gånger, men öppna luckan snabbt så inte värmen försvinner ut.

Hallonmarängtårta

Gräddig, chokladig & frasig marängtårta med fluffig hallongrädde! Den är magiskt god! Passar alla kalas, fester, skolavslutningar och kafferep! Både vuxna och barn älskar denna tårta.

HALLONMARÄNGTÅRTA I LÅNGPANNA

16–20 bitar

Marängbotten
6 äggvitor
3 dl strösocker

Ovanpå bottnen
200 g mörk choklad

Fyllning
10 dl vispgrädde
200 g vit choklad, finhackad
2–3 dl hallon

Garnering
2 dl hallon

GÖR SÅ HÄR

1. Marängbotten: Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna till ett vitt skum. Tillsätt strösockret och fortsätt vispa till ett hårt skum.

2. Bred ut marängsmeten på en ugnsplåt med bakplåtspapper, ca 30 x 38 cm. Grädda bottnen i nedre delen av ugnen i ca 110 min. Låt den kallna på plåten.

3. Smält den mörka chokladen över vattenbad. Pensla marängbottnen med chokladen. Ställ den i kylen tills chokladen stelnat.

4. Fyllning: Vispa grädden fluffig. Hacka den vita chokladen fint och blanda ner den i grädden. Mosa hallonen lite lätt och blanda dem med grädden.

5. Bred ut hallongrädden på marängbottnen. Strö över hallon, antingen i bitar eller hela.

Tacofalukorv i ugn

Lyxa till falukorven i ugn med tacosås! Ljuvligt gott och alla kommer älska korven – ännu mer än den vanliga traditionella!

Tacofalukorv i ugn

1 falukorvsring
1 msk tacokrydda
1 burk tacosås (mild, medium eller stark)
1 dl riven ost

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg korven i en ugnsfast form. Skär en skåra i mitten, genom hela korven, ca 2/3 djupt ner i korven.

2. Häll ner tacosåsen i skåran och det som blir över kan hällas ut i formen så blir det mer sås. Strö över tacokrydda och strö över osten.

3. Stek korven mitt i ugnen i ca 25 min. Servera gärna med potatisklyftor, kokt potatis eller pasta och en fräsch sallad.