Festlig Schwarzwaldtårta

sponsorskylt_ny_Bosch
lyxigschwarzwaldtårta9 lyxigschwarzwaldtårta13

I samarbete med Bosch har jag bakat en festlig, egen variant av Schwarzwaldtårta med deras nya hushållsmaskin OptiMUM. En riktig Rolls-Royce som har supersmarta funktioner, bland annat en inbyggd våg, den kan knåda deg, vispa grädde och äggvita till  maräng, helt perfekt, tack vare de intelligenta programmen i SensorControl. Maskinen stängs av när konsistensen är rätt. Det går även att ställa tiden på vispningen eller knådningen manuellt med en inbyggd timer.

Festlig schwarzwaldtårta. En tårta som känns extra lyxig vad man än vill fira. Tre lager av frasiga nötbottnar som varvats med luftig choklad- och vaniljgrädde. På toppen fluffiga gräddtoppar, pudrad kakao och krossad choklad. Min egna, läckra variant av schwarzwaldtårta. Innehåller nötter.

Lyxig Schwarzwaldtårta

Ca 12 bitar 

Nötmarängbottnar
200 g hasselnötter
6 äggvitor
3 dl strösocker

Garnering
100 g mörk choklad, smält

Fyllning
5 dl vispgrädde
75 g mörk choklad, smält
2 tsk vaniljsocker

Garnering
3 dl vispgrädde
kakao
ca 3 bitar hackad choklad

Gör så här

1. Mal nötterna i en mandelkvarn.

2. Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna hårt, tillsätt 1 dl strösocker, vispa en stund till, tillsätt resten, lite i taget tills massan är vit och fluffig. Blanda försiktigt ner de malda nötterna. Bosch OptiMUM vispar äggvitorna perfekt fluffiga helt på egen hand. Man behöver inte passa vispningen, en smart sensor känner av när konsistensen är lagom och stänger då av maskinen.

3. Rita tre rundlar, ca 20 cm i diameter, på två bakplåtspapper (två på det ena och en på det andra). Bred ut smeten på rundlarna och grädda dem mitt i ugnen i 25–30 min.

4. Låt bottnarna svalna och lossa dem försiktigt från papperet. Pensla dem med smält choklad på ovansidan och låt den stelna i kylen.

5. Fyllning: Vispa grädden fluffig. Bosch OptiMUM vispar grädden till rätt konsistens på egen hand tack vare de intelligenta programmen i SensorControl. När grädden är klar stängs maskinen av.

6. Dela upp grädden i två skålar. Blanda ner 100 g smält choklad i den ena hälften av grädden. Blanda ner vaniljsockret i den andra hälften.

7. Bred ut hälften av choklad­grädden och hälften av vaniljgrädden på den understa bottnen med chokladsidan uppåt. Lägg på nästa botten och bred på resten av chokladgrädden och vaniljgrädden.

8. Lägg på den sista bottnen. Vispa grädden till garneringen. Bred ut den på toppen, spritsa några toppar, pudra över lite kakao och strö hackad choklad i mitten.

1. Mal nötterna i en mandelkvarn.
1. Mal nötterna i en mandelkvarn.
2. Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna hårt, tillsätt 1 dl strösocker, vispa en stund till, tillsätt resten, lite i taget tills massan är vit och fluffig. Blanda försiktigt ner de malda nötterna. Bosch OptiMUM9 vispar marängen perfekt fluffig helt på egen hand. Man behöver inte passa vispningen, en smart sensor känner av när marängen är klar och stänger då av maskinen.
2. Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna hårt, tillsätt 1 dl strösocker, vispa en stund till, tillsätt resten, lite i taget tills massan är vit och fluffig. Blanda försiktigt ner de malda nötterna. Bosch OptiMUM vispar äggvitorna perfekt fluffiga helt på egen hand. Man behöver inte passa vispningen, en smart sensor känner av när konsistensen är lagom och stänger då av maskinen.
3. Rita tre rundlar, ca 20 cm i diameter, på två bakplåtspapper (två på det ena och en på det andra). Bred ut smeten på rundlarna och grädda dem mitt i ugnen i 25–30 min.
3. Rita tre rundlar, ca 20 cm i diameter, på två bakplåtspapper (två på det ena och en på det andra). Bred ut smeten på rundlarna och grädda dem mitt i ugnen i 25–30 min.
4. Låt bottnarna svalna och lossa dem försiktigt från papperet. Pensla dem med smält choklad på ovansidan och låt den stelna i kylen.
4. Låt bottnarna svalna och lossa dem försiktigt från papperet. Pensla dem med smält choklad på ovansidan och låt den stelna i kylen.
5. Fyllning: Vispa grädden fluffig. Bosch OptiMUM9 vispar grädden till rätt konsistens på egen hand tack vare de intelligenta programmen i SensorControl. När grädden är klar stängs maskinen av.
5. Fyllning: Vispa grädden fluffig. Bosch OptiMUM vispar grädden till rätt konsistens på egen hand tack vare de intelligenta programmen i SensorControl. När grädden är klar stängs maskinen av.
6. Dela upp grädden i två skålar. Blanda ner 100 g smält choklad i den ena hälften av grädden. Blanda ner vaniljsockret i den andra hälften.
6. Dela upp grädden i två skålar. Blanda ner 100 g smält choklad i den ena hälften av grädden. Blanda ner vaniljsockret i den andra hälften.
7. Bred ut hälften av choklad­grädden och hälften av vaniljgrädden på den understa bottnen med chokladsidan uppåt. Lägg på nästa botten och bred på resten av chokladgrädden och vaniljgrädden.
7. Bred ut hälften av choklad­grädden och hälften av vaniljgrädden på den understa bottnen med chokladsidan uppåt. Lägg på nästa botten och bred på resten av chokladgrädden och vaniljgrädden.
8. Lägg på den sista bottnen. Vispa grädden till garneringen. Bred ut den på toppen, spritsa några toppar, pudra över lite kakao och strö hackad choklad i mitten.
8. Lägg på den sista bottnen. Vispa grädden till garneringen. Bred ut den på toppen, spritsa några toppar, pudra över lite kakao och strö hackad choklad i mitten.

lyxigschwarzwaldtårta7 lyxigschwarzwaldtårta14 lyxigschwarzwaldtårta12 lyxigschwarzwaldtårta11 lyxigschwarzwaldtårta10 lyxigschwarzwaldtårta8

 

Baguetter

Skärmavbild 2017-03-24 kl. 21.08.31

Rustika baguetter med en frasig skorpa och luftigt innanmäte.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Tips! Degen kan kalljäsa i kylen hela dagen om man vill förbereda degen redan på morgonen och grädda bröden precis innan man ska äta dem till middagen.

Baguetter 

4 st

50 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
2 msk rapsolja
12–13 dl vetemjöl 

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i 5 min så glutentrådarna blir starka.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Dela degen i fyra delar. Rulla ut dem till baguetter, ca 35 cm, på ett mjölat bakbord. Lägg baguetterna på en baguetteplåt eller en vanlig ugnsplåt med bakplåtspapper (det går lika bra).

4. Skär några sneda snitt i ytan på bröden med en vass kniv. Pensla dem med vatten och strö över lite mjöl (och eventuellt flingsalt)

5. Låt bröden jäsa under bakduk i 25–30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 13–16 min. Ugnsvärmen kan variera i olika ugnar. Låt bröden svalna på ett galler utan bakduk för att behålla den knapriga skorpan. Förvara bröden i en papperspåse. Om du lägger bröden i en plastpåsen blir skorpan mjuk.

steg1 steg2 steg3 steg4 Skärmavbild 2017-03-24 kl. 21.08.45 Skärmavbild 2017-03-24 kl. 21.08.15

Stekpannebröd som inte behöver jäsa

Skärmavbild 2017-03-24 kl. 20.51.28

STEKPANNEBRÖD Härliga, snabbgjorda bröd som gräddas i stekpanna. Riktiga favoriter som är allra godast nygräddade. Frys in de som blir över.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Stekpannebröd som inte behöver jäsa

Ca 8 st

Bröden tar totalt ca 4 minuter att grädda i stekpannan.

50 g smör, rumsvarmt
5 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
½ tsk salt
2 dl filmjölk eller mjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna. Tillsätt filmjölken och blanda ihop allt till en deg.

2. Dela degen i ca 8 bitar. Rulla den i mjöl om den är kladdig.

3. Kavla eller platta degbitarna till rundlar, ca ¾ cm tjocka på ett mjölat bakbord.

4. Värm upp en stekpanna i gjutjärn på medelvärme. Pudra lite vetemjöl i stekpanna (det ska inte vara något fett i den). Vänd brödet när det får bruna fläckar, ca 2 min per sida. Anpassa värmen så att brödet inte bränns.

steg1 steg2 steg3 steg4

Skärmavbild 2017-03-24 kl. 20.51.33

Rågsiktskakor

rågsiktskakorstapel

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Rågsiktskakor

4 st

Klassiska brödkakor med hål i mitten.

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
½ dl ljus sirap
50 g smör, rumsvarmt
13–14 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap, smör och rågsikt, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i fyra delar och forma dem till runda bullar. Platta eller kavla ut dem till runda kakor, 18–20 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

4. Stansa ut ett hål i mitten, ca 4 cm i diameter, med till exempel ett snapsglas. Nagga brödkakorna med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–14 min. Låt dem svalna på ett galler under en bakduk.

1 3 4 5 6

rågsiktskakor

rågsiktskakor rågsiktskakor

Frasig citronsaffranpaj

citronsaffranpaj11 citronsaffranpaj14

Påskens godaste citronsaffranpaj! Citron + saffran är magiskt gott, en fantastiskt god kombination som gör den här pajen till påskens godaste! Den består av en frasig pajbotten, kardemummakärnor och en krämig citronsaffrankräm. Kardemumman i pajen gör den extra smakrik och god!

Tävling!

kockens
Vinn 10 kryddburkar från Kockens (värde 250 kr per pris, 10 vinnare utses)!
Gör så här för att tävla:
* Vilket år grundades varumärket Kockens (svaret finns på Kockens.se)?
* Vilket är ditt bästa påskbaktips?
Skriv svaren på de två frågorna samt din mejladress i kommentarsfältet längst ner i detta blogginlägg 
Tävlingsperiod: 23/3–30/3.
Tävlingsvillkor: https://bonniertidskrifter.se/om-oss/tavlingsvillkor/
Vinnarna kontaktas via mail och presenteras längst här i blogginlägget.
Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

Tips – dekorera med Kockens kryddor!
Pomeransskal, kanelstänger och stjärnanis är inte bara goda, smakrika kryddor som används i bakning och matlagning. De är även snygga och vackra att dekorera med. Lägg gärna några torkade kryddor på pajen!

kockenskryddor

Mer inspiration hittar du på kockens.se

Frasig citronsaffranpaj

Deg
150 g smör, kylskåpskallt
¾ dl strösocker
4 dl vetemjöl 
2 krm Kockens kardemummakärnor

Fyllning
1 citron, saft & finrivet skal
3 ägg
4 dl vispgrädde
1 påse Kockens saffran (0.5 gram)
2 dl florsocker

Garnering
florsocker
citronskivor
citronmeliss
Kockens pomeransskal
Kockens stjärnanis

GÖR SÅ HÄR
1. Deg: Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smör, vetemjöl och strösocker till en deg. Plasta in den och låt den vila i ca 20 min.

2. Mortla kardemummakärnorna.

3. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter.  Nagga bottnen med en gaffel.

4. Strö Kockens kardemummakärnor på pajbottnen.

5. Förgrädda pajdegen mitt i ugnen i 15 min. Sänk sedan ugnsvärmen till 180 grader.

6. Fyllning: Riv citronskalet fint och pressa ur all saft.

7. Vispa ihop citronskal och citronsaft med ägg, vispgrädde, saffran och florsocker till en jämn smet i en skål.

8. Ta ut pajbottnen ur ugnen och häll i citronfyllningen i pajskalet.

9.  Grädda pajen mitt i ugnen i ytterligare ca 25 min. Låt den kallna i formen. Låt pajen stå i kylen och stelna i minst 2 tim innan servering. Garnera gärna med torkade pomeransskal och stjärnanis.

1. Deg: Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smör, vetemjöl och strösocker till en deg. Plasta in den och låt den vila i ca 20 min.
1. Deg: Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smör, vetemjöl och strösocker till en deg. Plasta in den och låt den vila i ca 20 min.
2. Mortla kardemummakärnorna.
2. Mortla kardemummakärnorna.
3. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel.
3. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel.
4. Strö kardemummakärnorna på pajbottnen.
4. Strö Kockens kardemummakärnor på pajbottnen.
5. Förgrädda pajdegen mitt i ugnen i 15 min. Sänk sedan ugnsvärmen till 180 grader.
5. Förgrädda pajdegen mitt i ugnen i 15 min. Sänk sedan ugnsvärmen till 180 grader.
6. Fyllning: Riv citronskalet fint och pressa ur all saft.
6. Fyllning: Riv citronskalet fint och pressa ur all saft.
7. Vispa ihop citronskal och citronsaft med ägg, vispgrädde, saffran och florsocker till en jämn smet i en skål.
7. Vispa ihop citronskal och citronsaft med ägg, vispgrädde, Kockens saffran och florsocker till en jämn smet i en skål.
8. Ta ut pajbottnen ur ugnen och häll i citronfyllningen i pajskalet.
8. Ta ut pajbottnen ur ugnen och häll i citronfyllningen i pajskalet.
9. Grädda pajen mitt i ugnen i ytterligare ca 25 min. Låt den kallna i formen. Låt pajen stå i kylen och stelna i minst 2 tim innan servering.
9. Grädda pajen mitt i ugnen i ytterligare ca 25 min. Låt den kallna i formen. Låt pajen stå i kylen och stelna i minst 2 tim innan servering.

citronsaffranpaj10 citronsaffranpaj12 citronsaffranpaj16 citronsaffranpaj15 citronsaffranpaj13