Bergis
Hembakad Bergis. Ljuvligt god långfranska med vallmofrön på toppen! Ett klassiskt bageribröd som man enkelt bakar själv! Skalet är frasigt och läckert med ett saftigt, luftigt innanmäte.
Strösockret i degen kickstartar jäsningen och gör att degen jäser effektivare. Eftersom det är en liten mängd sockret så förbränns hela mängden under jäsningsprocessen.
TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här)
Bergis
Ca 3 st
25 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
25 g smör, rumsvarmt
1 msk strösocker
1 msk salt
13–14 dl vetemjöl
Garnering
1 ägg, uppvispat
blå vallmofrön
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, socker, salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. (Det är viktigt att knåda så att glutentrådarna blir starka så brödet blir lätt och luftigt.) Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
2. Dela degen i tre delar. Forma dem till limpor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Pensla limporna med ägg och strö över vallmofrön. Snitta limporna med en kniv. Dra snabbt med en vass kniv.
4. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 30 in. Sänk temperaturen till 200 grader efter ca 15 min.