Bergis

Bergis1

Hembakad Bergis.  Ljuvligt god långfranska med vallmofrön på toppen! Ett klassiskt bageribröd som man enkelt bakar själv! Skalet är frasigt och läckert med ett saftigt, luftigt innanmäte.

Strösockret i degen kickstartar jäsningen och gör att degen jäser effektivare. Eftersom det är en liten mängd sockret så förbränns hela mängden  under jäsningsprocessen.

Supersaftig, god müsli-filmjölkslimpa! Klicka på bilden för recept!
Supersaftig, god müsli-filmjölkslimpa! Klicka på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Bergis

Ca 3 st

25 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
25 g smör, rumsvarmt
1 msk strösocker
1 msk salt
13–14 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg, uppvispat
blå vallmofrön

GÖR SÅ HÄR
1.
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, socker, salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. (Det är viktigt att knåda så att glutentrådarna blir starka så brödet blir lätt och luftigt.) Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

2. Dela degen i tre delar. Forma dem till limpor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Pensla limporna med ägg och strö över vallmofrön. Snitta limporna med en kniv. Dra snabbt med en vass kniv.

4. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 30 in. Sänk temperaturen till 200 grader efter ca 15 min.

Nyttig aprikos & valnötslimpa utan vetemjöl

nyttigaprikosvalnotslimpa11 nyttigaprikosvalnotslimpa8

Nyttig aprikos & valnötslimpa utan vetemjöl Supersaftig god limpa gjord på havregryn istället för vetemjöl. Aprikoserna och valnötterna gör brödet gudomligt gott! Det är helt otroligt vad luftig, saftigt och gott brödet blir när man bakar på mixade havregryn.

Nyttig mangoglass gjord av banan + fryst mango. Ljuvligt god! Klicka på bilden för recept!
Nyttig mangoglass gjord av banan + fryst mango. Ljuvligt god! Klicka på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Nyttig aprikos & valnötslimpa utan vetemjöl

1 st

7 dl havregryn (mixas till mjöl)
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 ägg
3 ½ dl filmjölk
125 g aprikoser, torkade
75 g valnötter 

Garnering
ev. hackade valnötter

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa havregrynen till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.

2. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en bunke.

3. Dela aprikoserna i två delar. Bryt sönder valnötterna på mitten.

4. Blanda de mixade havregrynen, bikarbonat och salt i en bunke. Blanda ihop de torra ingredienserna, äggen och filmjölk till en kladdig smet. Rör ner aprikoser och nötter i smeten.

5. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö eventuellt över lite hackade valnötter.

6. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa havregrynen till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa havregrynen till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.
2. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en bunke.
2. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en bunke.
3. Dela aprikoserna i två delar. Bryt sönder valnötterna på mitten.
3. Dela aprikoserna i två delar. Bryt sönder valnötterna på mitten.
4. Blanda de mixade havregrynen, bikarbonat och salt i en bunke. Blanda ihop de torra ingredienserna, äggen och filmjölk till en kladdig smet. Rör ner aprikoser och nötter i smeten.
4. Blanda de mixade havregrynen, bikarbonat och salt i en bunke. Blanda ihop de torra ingredienserna, äggen och filmjölk till en kladdig smet. Rör ner aprikoser och nötter i smeten.
5. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö eventuellt över lite hackade valnötter.
5. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö eventuellt över lite hackade valnötter.
6. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min.
6. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min.

nyttigaprikosvalnotslimpa7 nyttigaprikosvalnotslimpa13 nyttigaprikosvalnotslimpa12 nyttigaprikosvalnotslimpa10 nyttigaprikosvalnotslimpa9

Marmorerad kladdkaka

marmoreradkladdkaka9

Marmorerad kladdkaka. Ljus och chokladbrun kladdkaka i ett – såååå fantastiskt god! För att båda smeterna ska få samma konsistens så tillsätts 2 msk vetemjöl i den ljusa smeten. Det kompenserar kakaon i den mörka smeten.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Marmorerad kladdkaka

12 bitar

150 g smör
3 dl strösocker
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 ½ dl vetemjöl

Till den ljusa smeten:
2 msk vetemjöl

Till den mörka smeten:
2 msk kakao

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med smör och bröa den med kokos eller ströbröd. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.

2. Häll över hälften av smeten i en skål. Rör ner 2 msk vetemjöl i den ena smeten. Blanda ner 2 msk kakao i den andra smeten.

3. Häll den ljusa smeten i formen.

4. Ringla över den mörka smeten.

5. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i ca 20–24 min. Anpassa gräddningstiden efter hur kladdig du vill ha kakan. Pudra över florsocker före servering. Servera gärna med vispgrädde och bär.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med smör och bröa den med kokos eller ströbröd. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med smör och bröa den med kokos eller ströbröd. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.
2. Häll över hälften av smeten i en skål. Rör ner 2 msk vetemjöl i den ena smeten. Blanda ner 2 msk kakao i den andra smeten.
2. Häll över hälften av smeten i en skål. Rör ner 2 msk vetemjöl i den ena smeten. Blanda ner 2 msk kakao i den andra smeten.
3. Häll den ljusa smeten i formen.
3. Häll den ljusa smeten i formen.
4. Ringla över den mörka smeten.
4. Ringla över den mörka smeten.
5. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i ca 20–24 min. Anpassa gräddningstiden efter hur kladdig du vill ha kakan. Pudra över florsocker före servering. Servera gärna med vispgrädde och bär.
5. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i ca 20–24 min. Anpassa gräddningstiden efter hur kladdig du vill ha kakan. Pudra över florsocker före servering. Servera gärna med vispgrädde och bär.

marmoreradkladdkaka6 marmoreradkladdkaka7 marmoreradkladdkaka8 marmoreradkladdkaka11 marmoreradkladdkaka10

Skagensemlor

skagensemla7 skagensemla3

Skagensemlor – Ljuvligt goda, läckra frallor fyllda med skagenröra. Passar perfekt som förrätt! Eller varför inte servera den som lunch. Helt perfekt, tycker jag! Välj själv om du vill baka eget bröd eller köpa färdigt! Samma sak med skagenröra, gör din egen eller köp en burk färdig. Båda delarna går lika bra!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

 

3 sorters frallor som passar perfekt till skagensemlor:
Klassiska frallor
Frukostfrallor
Frallor

Skagensemlor

6 st

6 frallor, hembakade eller färdigköpta
skagenröra, hemgjord eller färdigköpt
1 citron
dill

GÖR SÅ HÄR

  1. Skär av ett lock på frallorna. Ta ut lite av inkråmet så att en grop bildas.
  2. Fyll med skagenröra. Garnera med några räkor och dill. Lägg på brödlocken. Servera med en klyfta citron.
Skär av ett lock på frallorna. Ta ut lite av inkråmet så att en grop bildas.
Skär av ett lock på frallorna. Ta ut lite av inkråmet så att en grop bildas.

skagensemla2 skagensemla6 skagensemla4 skagensemla5

Klassiska frallor

tresortersbrod16

Klassiska frallor med sesamfrön på toppen! Supergoda och lätta att baka! Kan även med fördel användas som hamburgerbröd. Platta till dem lite på plåten före andra gräddningen.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Klassiska frallor

Ca 20 st

25 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
1 ½ tsk salt
2 msk rapsolja

12–13 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg, uppvispat
sesamfrön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i ca 20 bitar. Forma dem till runda bullar med mjölade händer.  Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Pensla bröden med ägg.

4. Strö över sesamfrön.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–12 min. Låt dem svalna på plåten.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i ca 20 bitar. Forma dem till runda bullar med mjölade händer. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Dela degen i ca 20 bitar. Forma dem till runda bullar med mjölade händer. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Pensla bullarna med ägg. Strö över vallmofrön. 4. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–12 min. Låt dem svalna på plåten.
3. Pensla bröden med ägg.
4. Strö över sesamfrön.
4. Strö över sesamfrön.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–12 min. Låt dem svalna på plåten.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–12 min. Låt dem svalna på plåten.

tresortersbrod15