Frukostfrallor

tresortersbrod11

FRUKOSTFRALLOR Nybakta frukostfrallor med vallmofrön på toppen! Ljuvligt goda och lätta att baka!

Tips kalljäsning!
Baka ut frallorna på plåten och låt dem jäsa i kylen över natten. Grädda dem direkt när du bakar! När man kalljäser kan man hoppa över första jäsningen i bunken!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Frukostfrallor

Ca 20 st

25 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
1 ½ tsk salt
2 msk rapsolja

12–13 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg, uppvispat
vallmofrön, blå eller vita

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i ca 20 bitar. Forma dem till runda bullar med mjölade händer.  Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Pensla bröden med ägg.

4. Strö över vallmofrön.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–12 min. Låt dem svalna på plåten.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i ca 20 bitar. Forma dem till runda bullar med mjölade händer. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Dela degen i ca 20 bitar. Forma dem till runda bullar med mjölade händer. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Pensla bullarna med ägg. Strö över vallmofrön. 4. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–12 min. Låt dem svalna på plåten.
3. Pensla bröden med ägg.
4. Strö över vallmofrön.
4. Strö över vallmofrön.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–12 min. Låt dem svalna på plåten.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–12 min. Låt dem svalna på plåten.

tresortersbrod12

Frallor

tresortersbrod7

FRALLOR Saftiga, goda och lättbakade frallor med ett knaprigt skal och ett saftigt innanmäte. Går bra att frysa in! Fröna på toppen kan varieras och bytas ut.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Frallor

Ca 20 st

25 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
1 ½ tsk salt
2 msk rapsolja

12–13 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg, uppvispat
vallmofrön, blå eller vita

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i ca 20 bitar. Forma dem till runda bullar med mjölade händer.  Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Pensla bullarna med ägg. Strö över vallmofrön.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–12 min. Låt dem svalna på plåten.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i ca 20 bitar. Forma dem till runda bullar med mjölade händer. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Dela degen i ca 20 bitar. Forma dem till runda bullar med mjölade händer. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Pensla bullarna med ägg. Strö över vallmofrön. 4. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–12 min. Låt dem svalna på plåten.
3. Pensla bullarna med ägg. Strö över vallmofrön.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–12 min. Låt dem svalna på plåten.

tresortersbrod6

tresortersbrod5

Kanelbullesockerkaka

kanelbullesockerkaka9 kanelbullesockerkaka11

Kanelbullesockerkaka – en supersaftig sockerkaka med smak av kanelbulle. En storfavorit som har en rykande åtgång. Den här åt jag och min familj upp på bara några minuter. Såååå god! Smeten varvas med en socker- och kanelblandning som ger en superläcker, god smak!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Kanelbullesockerkaka

ca 12 bitar

2 dl strösocker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
100 g smör, smält
2 dl mjölk

Fyllning
2 tsk mald kanel
¾ dl strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke.  Blanda vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Rör snabbt ihop allt till en slät smet.

2. Blanda ihop kanel och strösocker i en skål.

3. Häll 1/3 av smeten i en smord och bröad limpform eller sockerkakasform, ca 1 ½ liter. Strö över 1/3 av blandningen i formen.

4. Häll över hälften av smeten som är kvar i bunken. Pudra på hälften av kanel- och sockerblandningen. Häll över den sista smeten och pudra över den sista kanel- och sockerblandningen.

5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 42–45 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke. Blanda vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Rör snabbt ihop allt till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke. Blanda vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Rör snabbt ihop allt till en slät smet.
2. Blanda ihop kanel och strösocker i en skål.
2. Blanda ihop kanel och strösocker i en skål.
3. Häll 1/3 av smeten i en smord och bröad limpform eller sockerkakasform, ca 1 ½ liter. Strö över 1/3 av blandningen i formen.
3. Häll 1/3 av smeten i en smord och bröad limpform eller sockerkakasform, ca 1 ½ liter. Strö över 1/3 av blandningen i formen.

kanelbullesockerkaka4

4. Häll över hälften av smeten som är kvar i bunken. Pudra på hälften av kanel- och sockerblandningen. Häll över den sista smeten och pudra över den sista kanel- och sockerblandningen.
4. Häll över hälften av smeten som är kvar i bunken. Pudra på hälften av kanel- och sockerblandningen. Häll över den sista smeten och pudra över den sista kanel- och sockerblandningen.
5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 42–45 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den.
5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 42–45 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den.

kanelbullesockerkaka7

kanelbullesockerkaka8 kanelbullesockerkaka10

Aprikos- & valnötsfilmjölkslimpa

aprikosfilmjolkslimpa7

Saftig aprikos- & valnötfilmjölkslimpa som inte behöver jäsa. Jag älskar filmjölkslimpor. Dels för att de blir så otroligt saftiga, men också för att de är så enkla att baka. I det här receptet har jag blandat i aprikoser och valnötter och det blev så gudomligt gott! Även mina tonårssöner åt brödet med god aptit (vilket jag inte trodde de skulle göra). Ett favoritbröd!

Tips! Tillsätt 1/2 dl mörk sirap om du vill ha en sötare limpa.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Aprikos- & valnötfilmjölkslimpa som inte behöver jäsa

1 st

3 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 dl havregryn
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 ½ dl filmjölk
1 dl ljus sirap (kan uteslutas om man vill)

150 g aprikoser
100 g valnötter

Garnering
vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt filmjölk och sirap. Rör ihop allt till en kladdig smet.

2. Dela aprikoserna på mitten.

3. Rör ner aprikoser och valnötter i brödsmeten.

4. Sleva upp smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö lite vetemjöl på ytan.

5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Lägg över ugnsfolié i slutet av gräddningen om den blir för brun på ytan. (Öppna och stäng luckan snabbt så inte värmen åker ut). Låt limpan svalna inlindad i en handduk. Vänta tills den kallnat innan du skär den i skivor.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt filmjölk och sirap. Rör ihop allt till en kladdig smet.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt filmjölk och sirap. Rör ihop allt till en kladdig smet.
2. Dela aprikoserna på mitten.
2. Dela aprikoserna på mitten.
3. Rör ner aprikoser och valnötter i brödsmeten.
3. Rör ner aprikoser och valnötter i brödsmeten.
4. Sleva upp smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö lite vetemjöl på ytan.
4. Sleva upp smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö lite vetemjöl på ytan.
5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Lägg över ugnsfolié i slutet av gräddningen om den blir för brun på ytan. (Öppna och stäng luckan snabbt så inte värmen åker ut). Låt limpan svalna inlindad i en handduk. Vänta tills den kallnat innan du skär den i skivor.
5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Lägg över ugnsfolié i slutet av gräddningen om den blir för brun på ytan. (Öppna och stäng luckan snabbt så inte värmen åker ut). Låt limpan svalna inlindad i en handduk. Vänta tills den kallnat innan du skär den i skivor.

aprikosfilmjolkslimpa6 aprikosfilmjolkslimpa9 aprikosfilmjolkslimpa8 aprikosfilmjolkslimpa10

Nyttig Kesolimpa utan vetemjöl

nyttigkesolimpa8

Saftig Kesolimpa helt utan vetemjöl. Istället för vetemjöl innehåller brödet mixade havregryn. Brödet blir oerhört saftig, mättande och gott. Använd Keso med valfri fettmängd.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Nyttig Kesolimpa utan vetemjöl

1 st

7 dl havregryn (mixas till mjöl)
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 ägg
3 dl Keso (valfri fetthalt)
1 ½ dl filmjölk

Garnering
solrosfrön eller havregryn

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa havregrynen till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.

2. Blanda de mixade havregrynen, bikarbonat och salt i en bunke.

3. Mosa Keson med en gaffel.

4. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en bunke.

5. Blanda ihop de torra ingredienserna, äggen, filmjölk och Keso till en kladdig smet.

6. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite solrosfrön eller havregryn.

7. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa havregrynen till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa havregrynen till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.
2. Blanda de mixade havregrynen, bikarbonat och salt i en bunke.
2. Blanda de mixade havregrynen, bikarbonat och salt i en bunke.
3. Mosa Keson med en gaffel.
3. Mosa Keson med en gaffel.
4. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en bunke.
4. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en bunke.
5. Blanda ihop de torra ingredienserna, äggen, filmjölk och Keso till en kladdig smet.
5. Blanda ihop de torra ingredienserna, äggen, filmjölk och Keso till en kladdig smet.
6. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite solrosfrön eller havregryn.
6. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite solrosfrön eller havregryn.
7. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min.
7. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min.

nyttigkesolimpa6 nyttigkesolimpa9 nyttigkesolimpa7 nyttigkesolimpa10