Gaffelkakor

gaffelkakor7

Gaffelkakor blir roligt randiga med hjälp av en gaffel – därav namnet. En av de absolut enklaste kakorna man kan baka. Arbetstiden är bara 10 minuter sedan sköter de sig själv i ugnen. Läckra klassiker som är bra att ha i kakburken när man ska bjuda på fika.

Tips! Byt gärna ut 1 dl vetemjöl mot 1–1 1/2 dl havregryn. Tillsätt lite i taget och baka ihop till en lagom fast deg. Den får inte blir för torr och smulig eller för lös.

Här hittar du fler goda kakrecept som är enkla att baka – klicka här!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Gaffelkakor

30 st

1 dl strösocker
4 ½ dl vetemjöl 
2 tsk vaniljsocker
200 g smör, rumsvarmt 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och vaniljsocker i en bunke. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en deg. Eller kör ihop degen snabbt i en hushållsmaskin. Låt den vila inplastad i kylen i ca 30 min.

2. Dela degen i ca 30 lika stora bitar. Rulla dem till bollar.

3. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.

4. Tryck till kakorna med en gaffel.

5. Grädda kakorna mitt i ugnen i 14–15 min. Låt dem svalna på plåten.

Här hittar du fler goda kakrecept som är enkla att baka – klicka här!

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och vaniljsocker i en bunke. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en deg. Eller kör ihop degen snabbt i en hushållsmaskin. Låt den vila inplastad i kylen i ca 30 min.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och vaniljsocker i en bunke. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en deg. Eller kör ihop degen snabbt i en hushållsmaskin. Låt den vila inplastad i kylen i ca 30 min.
2. Dela degen i ca 30 lika stora bitar. Rulla dem till bollar.
2. Dela degen i ca 30 lika stora bitar. Rulla dem till bollar.
3. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.
3. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.
4. Tryck till kakorna med en gaffel.
4. Tryck till kakorna med en gaffel.
5. Grädda kakorna mitt i ugnen i 14–15 min. Låt dem svalna på plåten.
5. Grädda kakorna mitt i ugnen i 14–15 min. Låt dem svalna på plåten.

gaffelkakor6

gaffelkakor8

Snabba plättbröd

plättbröd8

Snabba plättbröd är perfekt att baka på helgen när man vill ha nybakat bröd till frukost. De behöver inte jäsa, man behöver ingen ugn och de är ljuvligt goda!

Snabba plättbröd

Ca 20 st

75 g smör, rumsvarmt
7 ½ dl vetemjöl (eller hälften rågsikt/vetemjöl)
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 ½ dl mjölk 

GÖR SÅ HÄR

1. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna. Tillsätt mjölken och blanda ihop allt till en kladdig deg.

2. Rulla degen i vetemjöl. Dela den i ca 20 bitar.

3. Forma degbitarna till bollar med mjölade händer, platta till dem. Rulla en kruskavel över dem (nagga dem med en gaffel om du inte har någon kruskavel).

4. Värm upp en stekpanna. Stek bröden på medelvärme i någon minut på varje sida. Vänd när de fått färg.

1. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna. Tillsätt mjölken och blanda ihop allt till en kladdig deg.
1. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna. Tillsätt mjölken och blanda ihop allt till en kladdig deg.
2. Rulla degen i vetemjöl. Dela den i ca 20 bitar.
2. Rulla degen i vetemjöl. Dela den i ca 20 bitar.
3. Forma degbitarna till bollar med mjölade händer, platta till dem. Rulla en kruskavel över dem (nagga dem med en gaffel om du inte har någon kruskavel).
3. Forma degbitarna till bollar med mjölade händer, platta till dem. Rulla en kruskavel över dem (nagga dem med en gaffel om du inte har någon kruskavel).
4. Värm upp en stekpanna. Stek bröden på medelvärme i någon minut på varje sida. Vänd när de fått färg.
4. Värm upp en stekpanna. Stek bröden på medelvärme i någon minut på varje sida. Vänd när de fått färg.

plättbröd6 plättbröd7 plättbröd10 plättbröd9

Focaccia

focaccia3 focaccia2

Focaccia är ett underbart gott tillbehör till middagen. Degen jäser bara en gång direkt på plåten så det är mycket enkelt att baka. Tillbehören på brödet kan varieras helt efter egen smak. Degen kan göras redan på morgonen om man vill. Ställ du degbunken i kylen över dagen. Brödet är allra godast när det är nygräddat!

Tips – degen går att kalljäsa!
Gör degen på morgonen och låt den jäsa i kylen 6–10 timmar. Baka ut brödet och låt det jäsa på plåten i ca 30 min innan du gräddar det.

vitlöksfrallor i muffinsform
Baka vitlöksfrallor i muffinsform – klicka på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här).

Focaccia

Ca 12 bitar

25 g jäst
2 ½ dl vatten, fingervarmt
1 msk rapsolja eller olivolja
1 tsk salt
7–8 dl vetemjöl

Garnering
olivolja eller rapsolja 
flingsalt
ca 10 cocktailtomater
ca 10 oliver
färsk rosmarin
½ rödlök
eller andra valfria godsaker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.

2. Tryck ut degen på en plåt med bakplåtspapper, 1 ½–2 cm tjock. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Tryck ca 35 hål i degen med pekfingret. Pensla på olivolja och strö över flingsalt.

5. Tryck ner cocktailtomater och oliver i några av hålen och strö över färsk rosmarin. Skala löken och skär den i skivor och strö dem över degen.

6. Grädda brödet mitt i ugnen i 12–14 min eller tills det fått lite färg. Låt det svalna på ett galler.

focaccia1

focaccia4

Müslifilmjölkslimpa

müslifilmjölkslimpa8

Müslifilmjölkslimpa – en mycket lättbakad filmjölkslimpa med müsli som inte behöver jäsa! Degen tar bara 5 minuter att röra ihop + gräddning! Ljuvligt god och en favorit som har en rykande åtgång. Skär den gärna i skivor och frys in, sedan är det bara att ta fram och tina när man är hungrig.

Tips! Tillsätt ½ dl mörk sirap om du vill ha en sötare limpa.

Klippta morotsfrallor – slipp kladd och klipp frallorna i bitar med en sax! Klicka på bilden för recept!
Klippta morotsfrallor – slipp kladd och klipp frallorna i bitar med en sax! Klicka på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här).

Müslifilmjölkslimpa

1 st

4 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 ½ dl filmjölk
3 dl müsli (valfri sort)

Garnering
müsli

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop vetemjöl, grahamsmjöl, bikarbonat, salt och filmjölk till en kladdig smet.

2. Tillsätt müslin och rör om.

3. Häll upp smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö lite müsli på ytan.

4. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Lägg över ugnsfolié i slutet av gräddningen om den blir för brun på ytan. (Öppna och stäng luckan snabbt så inte värmen åker ut). Låt limpan svalna inlindad i en handduk. Vänta tills den kallnat innan du skär den i skivor.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop vetemjöl, grahamsmjöl, bikarbonat, salt och filmjölk till en kladdig smet.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop vetemjöl, grahamsmjöl, bikarbonat, salt och filmjölk till en kladdig smet.
2. Tillsätt müslin och rör om.
2. Tillsätt müslin och rör om.
3. Häll upp smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö lite müsli på ytan.
3. Häll upp smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö lite müsli på ytan.
4. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Lägg över ugnsfolié i slutet av gräddningen om den blir för brun på ytan. (Öppna och stäng luckan snabbt så inte värmen åker ut). Låt limpan svalna inlindad i en handduk. Vänta tills den kallnat innan du skär den i skivor.
4. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Lägg över ugnsfolié i slutet av gräddningen om den blir för brun på ytan. (Öppna och stäng luckan snabbt så inte värmen åker ut). Låt limpan svalna inlindad i en handduk. Vänta tills den kallnat innan du skär den i skivor.

müslifilmjölkslimpa5 müslifilmjölkslimpa6 müslifilmjölkslimpa11 müslifilmjölkslimpa10 müslifilmjölkslimpa9 müslifilmjölkslimpa7

Chokladfudge brownies

chokladfudgebrownies12 chokladfudgebrownies9

Galet goda, lyxiga chokladfudge brownies! Den lätt kladdiga, segmjuka bottnen täcks av en magiskt god kolafudge! Passar både som dessert, till fikat eller som tårta på ett kalas!

Fudgen på toppen består av en segmjuk kolakräm som är magiskt god! Den lätt kladdiga bottnen gör kakan helt oemotståndlig.

Mikrokladdkaka på 1 minut! Underbart god!!! Klicka på bilden för recept!
Mikrokladdkaka på 1 minut! Underbart god!!! Klicka på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Chokladfudge brownies

Botten
125 g smör
3 ägg
2 ¾ dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 ½ dl vetemjöl 

Chokladfudge
2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
4 tsk kakao
50 g smör 

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en jämn smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 20 x 25 cm.

3. Grädda kakan i 20–22 min. Låt den kallna i formen.

4. Chokladfudge: Blanda alla ingredienserna utom smöret, i en kastrull. Koka upp det och låt det puttra till 123 grader. Tag bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Blanda till en slät smet.

5. Häll fudgen över kakan och låt den stelna i kylen. Servera gärna med en klick vispgrädde.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en jämn smet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en jämn smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 20 x 25 cm.
2. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 20 x 25 cm.
3. Grädda kakan i 20–22 min. Låt den kallna i formen.
3. Grädda kakan i 20–22 min. Låt den kallna i formen.
4. Chokladfudge: Blanda alla ingredienserna utom smöret, i en kastrull. Koka upp det och låt det puttra till 123 grader. Tag bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Blanda till en slät smet.
4. Chokladfudge: Blanda alla ingredienserna utom smöret, i en kastrull. Koka upp det och låt det puttra till 123 grader. Tag bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Blanda till en slät smet.
5. Häll fudgen över kakan och låt den stelna i kylen. Servera gärna med en klick vispgrädde.
5. Häll fudgen över kakan och låt den stelna i kylen. Servera gärna med en klick vispgrädde.

chokladfudgebrownies6 chokladfudgebrownies8 chokladfudgebrownies10 chokladfudgebrownies7 chokladfudgebrownies14 chokladfudgebrownies11 chokladfudgebrownies13