Tips! Degen kan kalljäsa i kylen hela dagen om man vill förbereda degen redan på morgonen och grädda bröden precis innan man ska äta dem till middagen.
Baguetter
4 st
50 g jäst 5 dl vatten, fingervarmt 2 tsk salt 2 msk rapsolja 12–13 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i 5 min så glutentrådarna blir starka.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Dela degen i fyra delar. Rulla ut dem till baguetter, ca 35 cm, på ett mjölat bakbord. Lägg baguetterna på en baguetteplåt eller en vanlig ugnsplåt med bakplåtspapper (det går lika bra).
4. Skär några sneda snitt i ytan på bröden med en vass kniv. Pensla dem med vatten och strö över lite mjöl (och eventuellt flingsalt)
5. Låt bröden jäsa under bakduk i 25–30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 13–16 min. Ugnsvärmen kan variera i olika ugnar. Låt bröden svalna på ett galler utan bakduk för att behålla den knapriga skorpan. Förvara bröden i en papperspåse. Om du lägger bröden i en plastpåsen blir skorpan mjuk.
Bröden tar totalt ca 4 minuter att grädda i stekpannan.
50 g smör, rumsvarmt 5 dl vetemjöl 1 ½ tsk bakpulver ½ tsk salt 2 dl filmjölk eller mjölk
GÖR SÅ HÄR
1. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna. Tillsätt filmjölken och blanda ihop allt till en deg.
2. Dela degen i ca 8 bitar. Rulla den i mjöl om den är kladdig.
3. Kavla eller platta degbitarna till rundlar, ca ¾ cm tjocka på ett mjölat bakbord.
4. Värm upp en stekpanna i gjutjärn på medelvärme. Pudra lite vetemjöl i stekpanna (det ska inte vara något fett i den). Vänd brödet när det får bruna fläckar, ca 2 min per sida. Anpassa värmen så att brödet inte bränns.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Rågsiktskakor
4 st
Klassiska brödkakor med hål i mitten.
50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 2 tsk salt ½ dl ljus sirap 50 g smör, rumsvarmt 13–14 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR 1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap, smör och rågsikt, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i fyra delar och forma dem till runda bullar. Platta eller kavla ut dem till runda kakor, 18–20 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
4. Stansa ut ett hål i mitten, ca 4 cm i diameter, med till exempel ett snapsglas. Nagga brödkakorna med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–14 min. Låt dem svalna på ett galler under en bakduk.
Påskens godaste citronsaffranpaj! Citron + saffran är magiskt gott, en fantastiskt god kombination som gör den här pajen till påskens godaste! Den består av en frasig pajbotten, kardemummakärnor och en krämig citronsaffrankräm. Kardemumman i pajen gör den extra smakrik och god!
Tävling!
Vinn 10 kryddburkar från Kockens (värde 250 kr per pris, 10 vinnare utses)! Gör så här för att tävla: * Vilket år grundades varumärket Kockens (svaret finns på Kockens.se)? * Vilket är ditt bästa påskbaktips? Skriv svaren på de två frågorna samt din mejladress i kommentarsfältet längst ner i detta blogginlägg Tävlingsperiod: 23/3–30/3. Tävlingsvillkor:https://bonniertidskrifter.se/om-oss/tavlingsvillkor/
Vinnarna kontaktas via mail och presenteras längst här i blogginlägget.
Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.
Tips – dekorera med Kockens kryddor!
Pomeransskal, kanelstänger och stjärnanis är inte bara goda, smakrika kryddor som används i bakning och matlagning. De är även snygga och vackra att dekorera med. Lägg gärna några torkade kryddor på pajen!
GÖR SÅ HÄR 1. Deg: Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smör, vetemjöl och strösocker till en deg. Plasta in den och låt den vila i ca 20 min.
2. Mortla kardemummakärnorna.
3. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel.
4. Strö Kockens kardemummakärnor på pajbottnen.
5. Förgrädda pajdegen mitt i ugnen i 15 min. Sänk sedan ugnsvärmen till 180 grader.
6. Fyllning: Riv citronskalet fint och pressa ur all saft.
7. Vispa ihop citronskal och citronsaft med ägg, vispgrädde, saffran och florsocker till en jämn smet i en skål.
8. Ta ut pajbottnen ur ugnen och häll i citronfyllningen i pajskalet.
9. Grädda pajen mitt i ugnen i ytterligare ca 25 min. Låt den kallna i formen. Låt pajen stå i kylen och stelna i minst 2 tim innan servering. Garnera gärna med torkade pomeransskal och stjärnanis.
1. Deg: Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smör, vetemjöl och strösocker till en deg. Plasta in den och låt den vila i ca 20 min.2. Mortla kardemummakärnorna.3. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel.4. Strö Kockens kardemummakärnor på pajbottnen.5. Förgrädda pajdegen mitt i ugnen i 15 min. Sänk sedan ugnsvärmen till 180 grader.6. Fyllning: Riv citronskalet fint och pressa ur all saft.7. Vispa ihop citronskal och citronsaft med ägg, vispgrädde, Kockens saffran och florsocker till en jämn smet i en skål.8. Ta ut pajbottnen ur ugnen och häll i citronfyllningen i pajskalet.9. Grädda pajen mitt i ugnen i ytterligare ca 25 min. Låt den kallna i formen. Låt pajen stå i kylen och stelna i minst 2 tim innan servering.
Solskensbullar fyllda med vaniljkräm. Drömgoda, saftiga vetebullar, fyllda med krämig vaniljkräm och doppade i knastrigt strösocker. Oemotståndliga! Bullarna går bra att frysa in, men vänta gärna med att doppa dem i socker tills de ska serveras.
Solskensbullar fyllda med vaniljkräm
Ca 26 st
50 g jäst 300 g mjölk, fingervarm (3 dl) 130 g strösocker (1 ½ dl ) 1 krm salt ½ tsk kardemummakärnor, mortlade 1 ägg 150 g smör, rumsvarmt 720 g vetemjöl (12 dl)
Fyllning ca 2 dl marsankräm (blandas enligt förpackningen)
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma, ägg, smör och vetemjöl. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i maskin tills glutentrådarna är starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i ca 26 bitar. Forma dem till släta bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
3. Blanda ihop marsankräm ca 2 dl enligt förpackningen. Den ska inte vara för rinnig. Låt den stå och tjockna en stund.
4. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 15 min. Sätt ugnen på 250 grader. Gör en grop med pekfingret i mitten på varje bulle. Fyll groparna med marsankräm. Pensla degen på bullarna med ägg (pensla inte på vaniljkrämen).
5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 9–11 min eller tills de fått fin färg.
6. Pensla kanterna på bullarna (ej vaniljkrämen) med smält smör och doppa dem i strösocker.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma, ägg, smör och vetemjöl. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i maskin tills glutentrådarna är starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.2. Dela degen i ca 26 bitar. Forma dem till släta bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.3. Blanda ihop marsankräm ca 2 dl enligt förpackningen. Den ska inte vara för rinnig. Låt den stå och tjockna en stund.4. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 15 min. Sätt ugnen på 250 grader. Gör en grop med pekfingret i mitten på varje bulle. Fyll groparna med marsankräm. Pensla degen på bullarna med ägg (pensla inte på vaniljkrämen).5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 9–11 min eller tills de fått fin färg.6. Pensla kanterna på bullarna (ej vaniljkrämen) med smält smör och doppa dem i strösocker.