150 g smör 200 g vit choklad 2 ½ dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 1 nypa salt 3 ägg 1 ¾ dl vetemjöl
Garnering florsocker
Daimgrädde 3 dl vispgrädde 1 dubbel-Daim, hackad
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull och stäng av värmen. Bryt chokladen i bitar och smält ner dem i smöret. Tillsätt strösocker, vaniljsocker och salt. Rör om ordentligt. Blanda ner resten av ingredienserna och rör om till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 23 cm i diameter, med löstagbar kant.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 18–24 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra kakan med florsocker före servering.
4. Daimgrädde: Vispa grädden fluffig, men inte för hårt. Blanda försiktigt ner den hackade Daimen.
Kalljäsning: Täck formen med folié och ställ den i kylskåpet över natten. Ta fram den på morgonen före du sätter på ugnen och låt den stå i rumstemperatur tills ugnen är varm. Grädda enligt instruktionerna.
Tips! Brödet är penslat med mjölk. Det går även bra med vatten, men eftersom mjölk innehåller fett så får brödet en mer gyllenbrun färg än om man penslar med vatten.
Det mjuka och saftiga brödet jäser i kylskåpet över natten, direkt i formen.
25 g jäst 2 ½ dl mjölk, fingervarm 1 tsk salt 1 msk rapsolja 5 dl rågsikt 1–2 dl vetemjöl
Garnering mjölk (eller vatten) sesamfrön
GÖR SÅ HÄR
1. På kvällen: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
2. Tryck ut degen till en rund kaka i en form, ca 24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper. Dela degen i 6–8 bitar med en degskrapa eller kniv. Täck formen med folié och ställ den i kylskåpet över natten.
3. På morgonen: Pensla brödet med mjölk och strö över sesamfrön. Låt det jäsa under bakduk i ca 50 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min. Sänk värmen till 230 grader när du sätter in brödet. Lyft upp brödet i papperet och låt det svalna under en bakduk.
NYBAKAT TILL FRUKOST Kalljästa bröd är underbart gott och smart att baka. Om man vill ha nybakat bröd till frukost, men vill spara tid så gör man degen på kvällen, formar frallor och låter dem jäsa på plåten i kylen när man sover. Direkt när man vaknar sätter man på ugnen och gräddar sina bröd. Sedan är det bara att avnjuta läckraste frukosten med nybakat bröd!
25 g jäst 2 dl mjölk, fingervarm 3 dl vatten, fingervarmt 1 ½ tsk salt 12–13 dl vetemjöl
Garnering mjölk vallmofrön, blå eller vita
GÖR SÅ HÄR
1. På kvällen: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten. Blanda tills jästen lösts upp. Rör ner salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
2. Dela degen i ca 12 bitar. Forma dem till runda bullar med mjölade händer. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck plåten med en bakduk och lägg över folie eller en stor plastpåse. Ställ den i kylen över natten.
3. På morgonen: Ta fram plåten och låt den stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med mjölk.
4. Strö över vallmofrön.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–12 min. Låt dem svalna på plåten.
Saftiga, luftiga frallor med nyttiga, rivna morötter i degen som gör dem extra saftiga. Ett favoritbröd som bakas om och om igen. Frys in och ta fram till frukost, mellis eller till en sallad.
50 g jäst 4 dl mjölk 4 dl vatten 2 tsk salt 2 msk rapsolja 150 g fint rivna morötter 3 dl grahamsmjöl 17–18 dl vetemjöl
Garnering 1 ägg, uppvispat sesamfrön
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen är upplöst. Tillsätt salt, rapsolja, rivna morötter och grahamsmjöl. Blanda ordentligt. Tillsätt vetemjöl, lite i taget till en smidig deg. Knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
2. Dela degen i 12 bitar och forma dem till runda bollar.
3. Lägg degbollarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla bröden med uppvispat ägg.
5. Strö över sesamfrön.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna på ett galler.
LÄTTGJORD PIZZA En ljuvligt god pizza med en bakpulverbottnen som inte behöver jäsa. Den är gudomligt god och en favorit hos hela min familj! Den går snabbt att slänga ihop och fyllningen på pizzan kan varieras precis som man vill. Lika god vardag som helg!
1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke. Tillsätt olja och mjölk och rör snabbt ihop allt till en kladdig deg. (Ska inte knådas för då blir pizzabottnen seg).
2. Dela degen i två bitar. Platt ut dem till rundlar, ½–1 cm tunna, med mjölade händer på en plåt med bakplåtspapper.
3. Bred ut tomatsås på bottnarna. Strö över skinka, ost och oregano (eller annan valfri fyllning).
4. Grädda pizzorna mitt i ugnen i 12–14 min. Tänk på att värmen i olika ugnar kan variera så håll koll på gräddningen mot slutet.