LJUVLIGT GODA BROWNIES! En av de godaste kakorna jag ätit och bakat på länge! Kanelen i smeten och det knastriga pärlsockret på toppen gör kakan gudomligt god! Och den är så enkel att baka vilket gör att man när som helst kan slänga ihop denna goding. Den passar lika bra på en finare middagsbjudning, som till fikat på jobbet eller på ett barnkalas. En riktig favoritkaka!
150 g smör 2 ½ dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 2 tsk kanel ½ krm salt 3 ägg 1 ¾ dl vetemjöl
Garnering pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt strösockret och rör om ordentligt. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en form, ca 20–28 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö över pärlsocker.
3. Grädda kakan mitt i ugnen 20–24 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Känn med en provsticka. Låt kakan svalna i formen. Servera gärna med vispad grädde.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt strösockret och rör om ordentligt. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om allt till en slät smet.2. Häll smeten i en form, ca 20–28 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö över pärlsocker.3. Grädda kakan mitt i ugnen 20–24 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Känn med en provsticka. Låt kakan svalna i formen. Servera gärna med vispad grädde.
SAFTIGA, SNABBGJORDA KANELBULLAR När man har bråttom går det bra att baka kanelbullar med bakpulver istället för jäst. Skillnaden är att dessa blir lite frasigare på ytan och håller sig inte färska lika länge. Dessa bullar bör ätas ganska omgående eller frysas in direkt när de kallnat. När man tar fram dem igen kan man tina dem i mikron så smakar de som nybakta igen. Bullarna tar bara 30 minuter att baka (inklusive bakning och gräddning). 15 min bakning + 15 min gräddning! Snabbt, enkelt & ljuvligt gott!
Tips på fyllning! Kanelen kan bytas ut mot t ex vaniljsocker, hackad choklad, sylt, Nutella, nötcreme eller kardemumma.
75 g smör, smält ½ dl strösocker ½ krm salt 2 tsk vaniljsocker ½ tsk mortlade kardemummakärnor (eller mald) 2 ½ dl mjölk 1 msk bakpulver 7 dl vetemjöl
Fyllning ca 25 g smör, rumsvarmt 2 tsk kanel
2–3 msk strösocker
Garnering 1 ägg (uppvispat) pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 230 grader. Blanda smör, socker, salt, vaniljsocker, kardemumma och mjölk i en bunke. Blanda bakpulvret med vetemjölet och rör ner det i buken ihop med de andra ingredienserna. Rör ihop allt till en lätt kladdig deg (den ska inte knådas, bara röras ihop).
2. Mjöla ett bakbord och kavla ut degen till en rektangel, ca ¾ cm tunn. Strö mjöl över degen när du kavlar så kaveln inte fastnar i degen.
3. Fyllning: Bred ut smöret på degplattan och strö över kanel och strösocker.
4. Rulla ihop degen från långsidan.
5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
6. Lägg bullarna i pappersformar på en plåt.
7. Pensla bullarna med ägg.
8. Strö pärlsocker över bullarna.
9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 14–16 min. Låt dem svalna i formarna under en bakduk. De är allra godast när de är nygräddade. Frys in dem direkt när de kallnat om du inte äter upp alla.
1. Sätt ugnen på 230 grader. Blanda smör, socker, salt, vaniljsocker, kardemumma och mjölk i en bunke. Blanda bakpulvret med vetemjölet och rör ner det i buken ihop med de andra ingredienserna. Rör ihop allt till en lätt kladdig deg (den ska inte knådas, bara röras ihop).2. Mjöla ett bakbord och kavla ut degen till en rektangel, ca ¾ cm tunn. Strö mjöl över degen när du kavlar så kaveln inte fastnar i degen.3. Fyllning: Bred ut smöret på degplattan och strö över kanel och strösocker.4. Rulla ihop degen från långsidan.5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.6. Lägg bullarna i pappersformar på en plåt.7. Pensla bullarna med ägg.8. Strö pärlsocker över bullarna.9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 14–16 min. Låt dem svalna i formarna under en bakduk. De är allra godast när de är nygräddade. Frys in dem direkt när de kallnat om du inte äter upp alla.
LJUVLIGT GOD MJÖLKCHOKLADMUMSKAKA Saftig chokladbotten med ett ljuvligt täcke av vaniljglasyr och kokos. Så fantastiskt god och en kaka man kan bjuda på i alla lägen. Både på barnkalas, som fikabröd på jobbet, efter en god middag eller bara att njuta av och trycka i sig framför tv-n en fredagskväll :-)!
150 g mjölkchoklad, hackad 2 ägg 1 ½ dl strösocker 2 tsk vaniljsocker 2 msk kakao 2 tsk bakpulver 75 g smör, smält ¾ dl mjölk 2 ¼ dl vetemjöl
Glasyr 1 ½ msk vaniljsocker 3 dl florsocker 35 g smör, smält 2–4 tsk vatten
Garnering kokos 50 g mjölkchoklad, hackad
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Hacka chokladen.
2. Vispa ägg och strösocker poröst i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en smet.
3. Rör sist ner chokladhacket i smeten.
4. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25–28 min. Låt den kallna i formen.
6. Glasyr: Rör ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden vatten så att konsistensen blir lagom bredbar.
7. Bred ut glasyren över kakan. Strö över kokos och hackad choklad. Låt glasyren stelna innan du skär kakan i bitar.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Hacka chokladen.2. Vispa ägg och strösocker poröst i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en smet. Rör sist ner chokladhacket.3. Rör sist ner chokladhacket i smeten.4. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25–28 min. Låt den kallna i formen.6. Glasyr: Rör ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden vatten så att konsistensen blir lagom bredbar.7. Bred ut glasyren över kakan. Strö över kokos och hackad choklad. Låt glasyren stelna innan du skär kakan i bitar.
SAFTIGA, GODA RÅGSIKTSRUTOR med russin i degen! Russin i brödet är supergott! Jag älskar det, men alla gör inte det. Och då kan man utesluta dem och baka brödet ändå för brödet i sig är helt underbart. Eller så kan man ersätta russinen med nötter, frön eller aprikoser.
Kalljäsning!
Gör degen på kvällen. Tryck ut degen direkt i formen. Täck den med folie och låt den jäsa i kylen över natten. Ta fram den i rumstemperatur när du vaknar. Sätt på ugnen och grädda när den är varm. (Degen jäser bara en gång direkt i formen hela natten)
Russinrutor
Ca 12 st
25 g jäst 4 dl mjölk, fingervarmt 1 msk rapsolja 1 ½ tsk salt 6 dl rågsikt 4 dl vetemjöl ca 1 ½ dl russin (kan uteslutas)
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Knåda sist in russinen i degen. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Tryck ut degen i en form, ca 24 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper.
3. Skär degen i rutor, ca 3 x 4 st.
4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
5. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 15 min. Låt det svalna i formen.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Knåda sist in russinen i degen. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.2. Tryck ut degen i en form, ca 24 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper.3. Skär degen i rutor, ca 3 x 4 st.4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.5. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 15 min. Låt det svalna i formen.
GOTT TILL FRUKOST Müsli i limpan gör den extra saftig, fiberrik & god!
Tips – kalljäsning!
Om du vill grädda brödet direkt på morgonen när du vaknar kan degen kalljäsa i kylan över natten. Gör så här: Gör degen på kvällen. Baka ut den till en limpa och lägg den i en limpform, klädd med bakplåtspapper. Täck över den med plastfolie och ställ den för att jäsa i kylen över natten. Ta fram i rumstemperatur den när du sätter på ugnen. Grädda!
Tips! Degen kan kalljäsa i kylen över natten. Läs tipset ovan!
1 st
25 g jäst 3 dl vatten, fingervarmt 1 tsk salt 1 msk rapsolja 1 dl havregryn 5–6 dl vetemjöl 2 dl müsli av valfri sort
Garnering müsli
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt havregryn och blanda. Tillsätt salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en lite kladdig deg. Blanda ner müslin och rör ihop allt till en deg. Knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Forma degen till en längd (lika långa som limpformen). Lägg den i limpformen, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
3. Pensla limpan med vatten och strö över müsli.
4. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 40 min. Sänk värmen till 180 grader efter halva tiden. Låt den svalna i formen.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt havregryn och blanda. Tillsätt salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en lite kladdig deg. Blanda ner müslin och rör ihop allt till en deg. Knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.2. Forma degen till en längd (lika långa som limpformen). Lägg den i limpformen, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.3. Pensla limpan med vatten och strö över müsli.4. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 40 min. Sänk värmen till 180 grader efter halva tiden. Låt den svalna i formen.