Frallor som bara jäser en gång

Snabbgjorda frukostfrallor som bara jäster en gång direkt i formen/på plåten! Oerhört saftiga och frasiga på ytan. Supergoda och mycket enkla att baka. Degen ska vara kladdig, men rullas i mjöl så man kan hantera den och göra frallor.

Kalljäsning!
Låt frallorna jäsa övertäckta i kylen över natten. Ta fram dem i rumstemperatur ca 30 minuter före gräddning.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Jag har gräddat mina frallor i en ugnsform där degfrallorna ligger ganska tätt under jäsningen. Det gör att de jäser ihop och blir oerhört fluffiga, saftiga och goda. Det blir som ett brytbröd, men man kan även låta dem jäsa på en vanlig ugnsplåt där de ligger med större mellanrum och blir som vanliga runda frallor.

Tips! Baka frukostlimpa som bara jäser en gång! Klicka här för recept!

Tips! Om du vill använda hela jästen kan du dubbla receptet.

Frallor som bara jäser en gång

9 st

25 g jäst
4 dl vatten, fingervarmt
1 1/2 tsk salt
2 msk rapsolja
9 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en lätt kladdig deg.

2. Rulla degen i vetemjöl så att den blir mjölad runt om. Gör en avlång rulle och dela degen i 9 bitar. Doppa varje bit i mjöl och forma den till en rund boll.

3. Lägg degfrallorna i en ugnsform eller på en plåt, klädd med bakplåtspapper. Låt frallorna jäsa under en kökshandduk i ca 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader. (Om du använder en vanlig ugnsplåt så lägg frallorna ganska tätt så att de jäser ihop under jäsningen, se bild nedan).

4. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på ett galler. Öppna inte luckan under gräddningen.

TUNNBRÖDSSNITTAR MED LAX & PEPPARROT

Laxsnittar med pepparrot och tunnbröd är perfekt att servera som tilltugg, förrätt och snittar på kalas och fest. De är mycket enkla att göra och alltid lika uppskattade att bjuda på. De har receptet har jag fått jag av min vän Sari som gör de allra godaste tunnbrödssnittarna!!!

Tips! Baka och bjud på löjromspizza som förrätt – klicka till receptet här!

TUNNBRÖDSSNITTAR MED LAX & PEPPARROT


200 g färskost naturell (eller smaksatt med pepparrot)
3–4 tunnbröd (rektangulära)
3 msk pepparrotsvisp
10–12 tunna skivor rökt lax

GÖR SÅ HÄR

  1. Blanda färskosten med pepparrotsvispen. Tillsätt lite mer om du vill ha starkare pepparrotssmak.

2. Bred ut färskosten på tunnbröden (3 eller 4 stycken). Lägg på laxskivor och dill.

3. Rulla ihop tunnbröden och skär i skivor. Ställ dem övertäckta i kylen om de inte ska serveras direkt.

Lindas fluffiga frukostfrallor

FRUKOSTFRALLOR Fluffiga, härliga, mjuka frallor som är makalöst goda! Nybakat bröd när det är som allra godast! Bröden går bra att frysa in!

KALLJÄSNING
Det går jättebra att kalljäsa dessa frallor. Gör degen och hoppa över jäsningen i bunken. Baka ut frallorna och lägg dem i ugnsformen. Täck över bröden och låt dem jäsa övertäckta i kylen över natten. Ta fram bröden i kylen ca 30 minuter innan gräddning.

Baka i Airfryer!
GÖR SÅ HÄR:
Gör en halv sats deg. Dela degen i 9 frallor. Följ punkt 1–3. Grädda frallorna i 200 grader i din airfryer i 12–15 minuter.

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

Baka polarfrallor i springform – recept klicka här!

LINDAS FLUFFIGA FRUKOSTFRALLOR

Ca 12 st

50 g jäst
7 dl mjölk, fingervarm
1 msk salt
3/4 dl rapsolja
8 dl vetemjöl
ca 9 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, vetemjöl och rågsikt, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda i några minuter. Strö över lite mjöl.

2. Låt degen jäsa i ca 45 min.

3. Sätt ugnen på 250 grader. Forma ca 12 stycken runda frallor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl och tryck hål i dem med ett sugrör eller någon annat runt. Låt dem jäsa i ca 25 min på plåten under en bakhandduk.

4. Grädda frallorna mitt i ugnen i ca 15 minuter. Njut av nybakat bröd. Går bra att frysa in.

Remouladsås

En väldigt god, kall sås som går jättefort att blanda ihop, ett recept jag älskar! Jag gillar att ha bostongurka i min remouladsås, men det är också lika vanligt att man har i 1 dl hackad syltlök & ättiksgurka istället. Välj det du gillar bäst. Remouladsås passar till alla sorters fisk, men jag gillar att äta den även till kyckling, så gott!

Tips! Gör pankopanerad torsk till remouladsåsen – klicka till recept här!

Tips! Gör skolans kalla fisksås – klicka till receptet här!

Remouladsås

2 dl creme fraische (valfri fetthalt)
2 dl gräddfil
1/2 dl majonäs
1 dl bostongurka (eller 1 dl hackad syltlök & ättiksgurka istället)
1/2 tsk curry
1 msk hackad dill
salt

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda ihop alla ingredienserna i en skål.

2. Smaka av och tillsätt mer curry, dill eller salt om det behövs.

Tips! Om du vill ha mer styrka i remouladsåsen kan du pressa ner en klyfta vitlök också.

Sirapslimpa som inte behöver jäsa

Lättbakad, supersaftig och extremt god limpa som går jättesnabbt att slänga ihop. Ett perfekt frukostbröd och såååå gott med smör och en skiva ost på!

SIRAPSLIMPA SOM INTE BEHÖVER JÄSA

1 limpa

Deg:
8 dl rågsikt (eller vetemjöl)
1 tsk salt
1 msk bakpulver
1 1/2 dl mörk sirap
4 dl mjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt sirap och mjölk och rör ihop till en kladdig deg.

2. Lägg smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.

3. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min. Ta upp den ur formen och låt den svalna.
Tips! Här finns fler enkla bröd att baka – klicka här för recept!
Tips! Baka filmjölkslimpa med lingonsylt