Nybakade frallor

Saftiga, ljuvligt goda frallor som är enkla att baka! Vem älskar inte nybakat bröd?! Det är det bästa jag

Man kan baka frallorna med enbart vetemjöl eller enbart rågsikt eller hälften vetemjöl, hälften rågsikt. På bilden har jag bakat frallorna med hälften vetemjöl, hälften rågsikt. Det är min favorit! Rågsikten gör bröden extra goda tycker jag.

Tips! Baka snabba frallor med bakpulver som inte behöver jäsa – Klicka här för recept!

Tips! Baka ett av mina andra favoritbröd: Polarfrallor – klicka här för recept!

KALLJÄSTA FRALLOR – gör så här:
Gör degen på kvällen och forma frallor som du lägger på plåten (degen behöver inte jäsa). Lägg över en bakhandduk och låt frallorna jäsa i kylskåpet över natten. Ta fram plåten i rumstemperatur ca 30 min innan gräddning. Grädda bröden i 250 grader i 12–14 min (det kan ta några minuter längre tid eftersom degen är kall).

NYBAKADE FRALLOR

Ca 18 st

50 g jäst
8 dl vatten, fingervarmt

1 msk salt
1/2 dl rapsolja
17–18 dl vetemjöl (eller hälften vetemjöl, hälften rågsikt)

GÖR SÅ HÄR
1.
 Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk eller vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i ca 18 bitar med mjölade händer. Forma dem lite bollar eller lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta ut dem lite lätt.

3. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12–14 min. Låt dem svalna på ett galler.

Rostad majsröra

En vansinnigt god, rostad majsröra som verkligen blivit en favorit hemma hos mig. Den rostade majsen gör smaken på röran makalöst god! Perfekt till grillad mat, eller lägg en klick på en matig sallad eller som dipp till fröknäcke (recept klicka här). Majsröran passar som en sås till det mesta, det är bara din fantasi som sätter gränser för vad du kan äta till den!

Jag brukar göra min majsröra med lätt creme fraiche, men det går lika bra med den fetaste varianten. Välj den variant du gillar bäst.

Andra goda såser/röror:

Kall currysås med mango chutney – recept klicka här!

Tzatziki – recept klicka här!

Skolans kalla fisksås – recept klicka här!

Guacamole – recept klicka här!

Rostad majsröra

1 liten burk majs (160 g)
2 dl creme fraiche (valfri fetthalt)
2 vitlöksklyftor
2 tsk sambal oelek
salt


GÖR SÅ HÄR
1. Häll av vätskan från majsburken. Stek majskornen i rapsolja tills de får en gyllenbryn yta.

2. Mixa sönder majskornen i en mixer med knivar.

3. Blanda den mixade majsen med resten av ingredienserna till en röra.

Burrata sallad

RECEPTET UPPDATERS MED BILDER INOM KORT!

En favorit-förrätt som är busenkel att göra! En riktig favorit hemma hos mig! Lägg på burrata och tomatröra på en nyrostad baguett-skiva. Lyxgott!


Dressing:

1/2 dl hackad persilja
1/2 dl hackad
basilika
1 liten röd lök, finhackad
2 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
salt

körsbärstomater

3 stora Burrata
svartpeppar

Garnering
rostade pinjenötter

Servera med rostade baguette-skivor

GÖR SÅ HÄR
1. Blanda ihop alla ingredienser till dressingen och blanda ner körsbärstomater skurna i bitar. Lägg upp allt på en tallrik.

2. Lägg på burrata-bollarna och strö på svartpeppar samt rostade pinjenötter. Servera med rostade baguette-skivor.

Mickes hummus

Det unika med Mickes hummus är att han blandar både kikärtor och stora vita bönor i. Ljuvligt gott!

Min man Micke gör en fantastiskt god hummus där han blandar både kikärtor och stora vita bönor. Den blir sååååååå himla god! Självklart kan man göra hummusen med enbart kikärtor som de flesta hummusrecept innehåller, men vi älskar den här varianten.

Tips på god röra/sås: Rostad majsröra – så himla god till det mesta – klicka här för recept!

MICKES HUMMUS

180 g kikärtor
180 g stora vita bönor
1 dl olivolja (eller rapsolja)
pressad saft av 1 citron
1 stor vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
ca 1 dl vatten
salt

GÖR SÅ HÄR
1. Häll av spadet från kikärtorna och de vita bönorna. Skölj av dem med vatten i en sil.

2. Mixa alla ingredienser i en hushållsmaskin med knivar. Mixa länge och reglera mängden vatten så att konsistensen blir krämig. Salta efter egen smak.

Andra goda såser/röror:

Guacamole – recept klicka här!

Kall currysås med mango chutney – recept klicka här!

Tzatziki – recept klicka här! 

Skolans kalla fisksås – recept klicka här!

Pizza

Den här hemgjorda pizzan är min absoluta favoritpizza! Pizzorna blir helt perfekta och man kan självklart välja valfri fyllning ovanpå pizzan.

Gör pizza i airfryer – recept klicka här!

Baka hemgjord Calzone (inbakad pizza) – recept klicka här!

Gör min goda pizzasallad – recept klicka här!

GRÄDDA PIZZAN I VANLIG UGN ELLER I PIZZAUGN!

PIZZA

6–8 pizzor beroende på storlek (receptet kan halveras = samma jästid)

50 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
14–15 dl vetemjöl 

Fyllning per pizza
1/2 dl pizzasås
1–2 dl riven ost
ca 150 g skinka, skuren i bitar
oregano

(Lägg gärna på några skivor mozzarella på pizzan innan gräddning)

Garnering
ev. ruccola

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Dela degen i 6–8 bitar och kavla ut dem till rundlar, ca 1 cm tjocka, på ett bakplåtspapper. Låt kanterna vara något tjockare.

3. Lägg bakplåtspappret med rundeln på en ugnsplåt. Bred ut pizzasåsen på degen. Strö över skinka, riven ost, cocktailtomater och oregano (eller valfri fyllning). Låt pizzan jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader varmluft och låt ugnsplåten värmas upp om du inte har en pizzasten att lägga i ugnen. Då fungerar ugnsplåten lite som en pizzasten.

4. Grädda pizzan mitt i ugnen i 10–13 min. Anpassa gräddningstiden efter din pizza! Håll koll så att den inte bränns på ytan.

Lägg  några ruccolablad på pizzan före servering.

3. Lägg bakplåtspappret med rundeln på en ugnsplåt. Bred ut pizzasåsen på degen.

4. Strö över skinka (ev. ananasbitar) och riven ost. Strö över oregano. Låt pizzan jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader varmluft.

Gör pizza i airfryer – recept klicka här!

Baka hemgjord Calzone (inbakad pizza) – recept klicka här!

Gör min goda pizzasallad – recept klicka här!