Tips! Så lyckas du grädda perfekta småkakor

Skärmavbild 2016-03-13 kl. 17.49.07

Gräddningstips!
– Ugnsvärmen varierar ofta i olika ugnar och därför är det bra att provgrädda EN kaka innan du stoppar hela plåten i ugnen. Öppna inte ugnsluckan fler gånger för då försvinner värmen ur ugnen. Håll koll på kakorna mot slutet och var beredd att ta ut dem när de är klara.

Baka spröda hallongrottor i miniformat – klicka här för recept!
Baka spröda hallongrottor i miniformat – klicka här för recept!

Mandarinpumpor

Skärmavbild 2016-10-12 kl. 13.17.38

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept! 

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Mandarinpumpor

Du behöver
mandariner
vattenfast svart penna

GÖR SÅ HÄR

1. Tvätta mandarinerna noga.

2. Rita ögon och mun på mandarinerna med en svart, vattenfast penna. Googla gärna fram bilder på Internet för att hitta mallar du kan titta på och rita efter. Det är lättare att rita tydliga fina kanter med en smal penna. Använd eventuellt en tjockare penna när du färglägger.

Tips! Man kan rita mallar som man klipper ut och ritar efter.

Knåda aldrig en kakdeg!

Skärmavbild 2016-03-13 kl. 17.40.27

Tips för att lyckas med småkakorna: knåda aldrig en kakdeg!

– Knåda aldrig en vanlig kakdeg. Om den bearbetas för länge utvecklas glutentrådarna i mjölet och kakorna blir hårda och sega. Rör bara snabbt ihop ingredienserna till en deg, inte mer! Då blir kakorna spröda i konsistensen. (Alltså tvärtemot när man bakar bröd och bullar – då ska man knåda degen länge så glutentrådarna blir starka).

Spröda strasskakor – klicka här för recept!
Spröda strasskakor – klicka här för recept!

Nyttig bärsmoothie

bärsmoothie2 bärsmoothie3

Nyttig bärsmoothie

2 portioner

300 g blandade frysa bär, t ex jordgubbar, hallon, blåbär, svarta vinbär, röda vinbär
1 banan
ca 2 dl Yoghurt Alpro mild & creamy naturell (eller med Alpros kokos eller blåbärssmak)

GÖR SÅ HÄR

1. Skär bananen i bitar och lägg dem tillsammans med de andra bären i en mixer.

2. Mixa alla bären. Tillsätt yoghurt, lite i taget tills smoothien är lagom i konsistensen. Drick den med sugrör eller ät med sked direkt när den är klar.

1. Skär bananen i bitar och lägg dem tillsammans med de andra bären i en mixer.
1. Skär bananen i bitar och lägg dem tillsammans med de andra bären i en mixer.
2. Mixa alla bären. Tillsätt yoghurt, lite i taget tills smoothien är lagom i konsistensen. Drick den med sugrör eller ät med sked direkt när den är klar.
2. Mixa alla bären. Tillsätt yoghurt, lite i taget tills smoothien är lagom i konsistensen. Drick den med sugrör eller ät med sked direkt när den är klar.

utvald

 

Nyttig, sockerfri Mangoglass – klicka här för recept!
Nyttig, sockerfri Mangoglass – klicka här för recept!

 

Pastellfärgade marshmallows

marshmallowslindarosamarshmallows vitamarshmallows3 vitamarshmallows4 vitamarshmallows

Ljuvligt gott skumgodis som är enkelt att göra själv. Det är roligt att bjuda vänner och bekanta på hemgjorda marshmallows för alla blir alltid lika förvånade över att man enkelt kan göra sådana själv. Färga dem gärna i olika färger med hushållsfärg!

 

Ljuvligt goda Oboybollar – klicka här för recept!
Ljuvligt goda Oboybollar – klicka här för recept!

Marshmallows

60–70 bitar

Smet 1
¼ dl vatten
¼ dl vit sirap
5 dl strösocker

Smet 2
2 ½ msk gelatinpulver
1 ¼ dl vatten, kallt

Smet 3
2 äggvitor
1 tsk vaniljsocker

några droppar hushållsfärg av valfri kulör

GÖR SÅ HÄR

1. Klä en långpanna, ca 26 x 32 cm, med bakplåtspapper och pudra med florsocker så att smeten inte fastnar.

2. Smet 1: Blanda vatten, sirap och strösocker och i en kastrull. Koka blandningen tills den är 122–124 grader. Använd en termometer.

3. Smet 2: Häll gelatinpulver och vattnet i en bunke och vispa det vitt och fluffigt med en elvisp.

4. Smet 3: Vispa äggvitorna fluffiga i en annan bunke. Man ska kunna vända på skålen utan att smeten glider ur den. Tillsätt därefter vaniljsockret och rör om. Om man tillsätter det tidigare kan det bli beskt.

5. Häll den varma sockerblandningen (smet 1) i bunken med gelatinet (smet 2). Vispa på hög hastighet tills den blir riktigt tjock, vit och glänsande. Tillsätt äggvitorna (smet 3) och fortsätt vispa kraftigt tills du fått en seg och riktigt fluffig, vit smet. Tillsätt några droppar hushållsfärg (karamellfärg) av valfri färg i slutet av vispningen. Om man inte vill ha dem färgade hoppar man över hushållsfärgen.

6. Bred ut smeten i formen med en slickepott. Pudra florsocker ovanpå och täck formen med aluminiumfolie.  Låt den stå i rumstemperatur i ca 5–8 tim.

7. Vänd på kakan i formen och drag bort bakplåtspapperet. Klipp kakan i fyrkanter med en sax.

8. Doppa kanterna på godisbitarna i florsocker. Förvara godisbitarna i en burk med tätslutande lock.

1. Klä en långpanna, ca 26 x 32 cm, med bakplåtspapper och pudra med florsocker så att smeten inte fastnar.
1. Klä en långpanna, ca 26 x 32 cm, med bakplåtspapper och pudra med florsocker så att smeten inte fastnar.
2. Smet 1: Blanda vatten, sirap och strösocker och i en kastrull. Koka blandningen tills den är 122–124 grader. Använd en termometer.
2. Smet 1: Blanda vatten, sirap och strösocker och i en kastrull. Koka blandningen tills den är 122–124 grader. Använd en termometer.
3. Smet 2: Häll gelatinpulver och vattnet i en bunke och vispa det vitt och fluffigt med en elvisp.
3. Smet 2: Häll gelatinpulver och vattnet i en bunke och vispa det vitt och fluffigt med en elvisp.
4. Smet 3: Vispa äggvitorna fluffiga i en annan bunke. Man ska kunna vända på skålen utan att smeten glider ur den. Tillsätt därefter vaniljsockret och rör om. Om man tillsätter det tidigare kan det bli beskt.
4. Smet 3: Vispa äggvitorna fluffiga i en annan bunke. Man ska kunna vända på skålen utan att smeten glider ur den. Tillsätt därefter vaniljsockret och rör om. Om man tillsätter det tidigare kan det bli beskt.
5. Häll den varma sockerblandningen (smet 1) i bunken med gelatinet (smet 2). Vispa på hög hastighet tills den blir riktigt tjock, vit och glänsande. Tillsätt äggvitorna (smet 3) och fortsätt vispa kraftigt tills du fått en seg och riktigt fluffig, vit smet. Tillsätt eventuellt några droppar hushållsfärg (karamellfärg) av valfri färg i slutet av vispningen.
5. Häll den varma sockerblandningen (smet 1) i bunken med gelatinet (smet 2). Vispa på hög hastighet tills den blir riktigt tjock, vit och glänsande. Tillsätt äggvitorna (smet 3) och fortsätt vispa kraftigt tills du fått en seg och riktigt fluffig, vit smet. Tillsätt eventuellt några droppar hushållsfärg (karamellfärg) av valfri färg i slutet av vispningen.
6. Bred ut smeten i formen med en slickepott. Pudra florsocker ovanpå och täck formen med aluminiumfolie. Låt den stå i rumstemperatur i ca 5–8 tim.
6. Bred ut smeten i formen med en slickepott. Pudra florsocker ovanpå och täck formen med aluminiumfolie. Låt den stå i rumstemperatur i ca 5–8 tim.
7. Vänd på kakan i formen och drag bort bakplåtspapperet. Klipp kakan i fyrkanter med en sax.
7. Vänd på kakan i formen och drag bort bakplåtspapperet. Klipp kakan i fyrkanter med en sax.
8. Doppa kanterna på godisbitarna i florsocker. Förvara godisbitarna i en burk med tätslutande lock.
8. Doppa kanterna på godisbitarna i florsocker. Förvara godisbitarna i en burk med tätslutande lock.

utvald

rosablåmarshmallows vitamarshmallows5