Semmelbaguette med hallongrädde

hallonbaguette3 hallonbaguette2

Superläcker semla i form av en baguette. Brödet består av vanlig semmedeg och den blir oerhört saftig, mjuk och luftig. Kombinationen vispgrädde och hallon är ljuvlig och gör semlan ännu godare! Skär en exakt så stor bit som du vill äta!

Baka semlor med krossad choklad – ljuvligt gott! Klicka här för recept!
Baka semlor med krossad choklad – ljuvligt gott! Klicka här för recept!

Semmelbaguette med hallongrädde

8–10 bitar

25 g jäst
1 ½ dl mjölk, fingervarm
½ dl strösocker
1 krm kardemummakärnor, mortlade
1 nypa salt
1 ägg
50 g smör, rumsvarmt
4–6 dl vetemjöl

Fyllning
200 g mandelmassa
2–3 msk mjölk
ca 75 g hallon

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Rulla ut den till en längd, lika lång som ugnsplåten. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper.

3. Skär sneda snitt i degen med några centimeters mellanrum. Låt dem jäsa under bakduk i ca 45 min. Sätt ugnen på 230 grader.

4. Pensla längden med uppvispat ägg.

5. Grädda baguetten mitt i ugnen i 14–16 min. Låt den kallna på ett galler.

6. Skär av ett lock på baguetten.

7. Gröp ur en mittsträng på botten. Blanda ihop mandelmassan med lite mjölk till en kladdig massa. Lägg massan i strängen på bottnen.

8. Vispa grädden och bred ut eller spritsa den på botten. Fördela hallonen i mindre bitar och lägg dem på grädden.

9. Sätt på locket. Pudra över florsocker före servering.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Rulla ut den till en längd, lika lång som ugnsplåten. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Rulla ut den till en längd, lika lång som ugnsplåten. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
3. Skär sneda snitt i degen med några centimeters mellanrum. Låt dem jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Skär sneda snitt i degen med några centimeters mellanrum. Låt dem jäsa under bakduk i ca 45 min.
4. Pensla längden med uppvispat ägg.
4. Pensla längden med uppvispat ägg.
5. Grädda baguetten mitt i ugnen i 14–16 min. Låt den kallna på ett galler.
5. Grädda baguetten mitt i ugnen i 14–16 min. Låt den kallna på ett galler.
6. Skär av ett lock på baguetten.
6. Skär av ett lock på baguetten.
7. Gröp ur en mittsträng på botten. Blanda ihop mandelmassan med lite mjölk till en kladdig massa. Lägg massan i strängen på bottnen.
7. Gröp ur en mittsträng på botten. Blanda ihop mandelmassan med lite mjölk till en kladdig massa. Lägg massan i strängen på bottnen.

steg8b hallonbaguette1

Semmelbaguette

semmelbaguette3 semmelbaguette2 semmelbaguette4

Otroligt häftig semla i form av en baguette. Bullen är supersaftig och god. Skär en bit i precis den storlek du vill ha. Antingen en jättebit eller en smal remsa. Perfekt! Äntligen kan du bestämma själv exakt hur mycket semla du vill äta. Semlans form kommer garanterat göra succé på fikabordet.

Baka ljuvligt goda hallonsemlor – klicka här för recept!
Baka ljuvligt goda hallonsemlor – klicka här för recept!

Semmelbaguette

1 st

25 g jäst
1 ½ dl mjölk, fingervarm
½ dl strösocker
1 krm kardemummakärnor, mortlade
1 nypa salt
1 ägg
50 g smör, rumsvarmt
4–6 dl vetemjöl

Fyllning
200 g mandelmassa
2–3 msk mjölk 

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Rulla ut den till en längd, lika lång som ugnsplåten. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. 

3. Skär sneda snitt i degen med några centimeters mellanrum. Låt dem jäsa under bakduk i ca 45 min. Sätt ugnen på 230 grader.

4. Pensla längden med uppvispat ägg.

5. Grädda baguetten mitt i ugnen i 14–16 min. Låt den kallna på ett galler.

6. Skär av ett lock på baguetten.

7. Gröp ur en mittsträng på botten. Blanda ihop mandelmassan med lite mjölk till en kladdig massa. Lägg massan i strängen på bottnen.

8. Vispa grädden och bred ut eller spritsa den på botten. Sätt på locket. Pudra över florsocker före servering.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Rulla ut den till en längd, lika lång som ugnsplåten. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Rulla ut den till en längd, lika lång som ugnsplåten. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
3. Skär sneda snitt i degen med några centimeters mellanrum. Låt dem jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Skär sneda snitt i degen med några centimeters mellanrum. Låt dem jäsa under bakduk i ca 45 min.
4. Pensla längden med uppvispat ägg.
4. Pensla längden med uppvispat ägg.
5. Grädda baguetten mitt i ugnen i 14–16 min. Låt den kallna på ett galler.
5. Grädda baguetten mitt i ugnen i 14–16 min. Låt den kallna på ett galler.
6. Skär av ett lock på baguetten.
6. Skär av ett lock på baguetten.
7. Gröp ur en mittsträng på botten. Blanda ihop mandelmassan med lite mjölk till en kladdig massa. Lägg massan i strängen på bottnen.
7. Gröp ur en mittsträng på botten. Blanda ihop mandelmassan med lite mjölk till en kladdig massa. Lägg massan i strängen på bottnen.
8. Vispa grädden och bred ut eller spritsa den på botten. Sätt på locket. Pudra över florsocker före servering.
8. Vispa grädden och bred ut eller spritsa den på botten. Sätt på locket. Pudra över florsocker före servering.

Lindas semlor

lindassemlor2 lindassemlor1lindassemlor4

De här semmelbullarna är extra saftiga och goda. Äggen i degen gör bullarna mycket luftiga och oerhört saftiga! Ett topprecept som garanterat gör succé!

Gör en halv sats deg om du vill göra färre bullar. Frys annars in de bullar som blir över och njut av semlor snart igen.

Superläcker semmelfläta – klicka här för recept!
Superläcker semmelfläta – klicka här för recept!

Lindas semlor

Ca 30 st

50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl strösocker
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
3 ägg
225 g smör, rumsvarmt
12–13 dl vetemjöl

Pensling
1 ägg

Fyllning
200–300 g mandelmassa
3–4 msk mjölk

ca 5 dl vispgrädde 

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 45 min. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

4. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler.

5. Montering: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna. Blanda ihop mandelmassan med mjölken till en kladdig massa. Lägg en klick i varje bulle.

6. Vispa grädden fluffig och klicka ut eller spritsa den på bullarna.

7. Sätt på locken. Pudra över florsocker.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 45 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
3. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
4. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler.
4. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler.
5. Montering: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna. Blanda ihop mandelmassan med mjölken till en kladdig massa. Lägg en klick i varje bulle.
5. Montering: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna. Blanda ihop mandelmassan med mjölken till en kladdig massa. Lägg en klick i varje bulle.
6. Vispa grädden fluffig och klicka ut eller spritsa den på bullarna.
6. Vispa grädden fluffig och klicka ut eller spritsa den på bullarna.
7. Sätt på locken. Pudra över florsocker.
7. Sätt på locken. Pudra över florsocker.

lindassemlor3

 

Nyttig hallonglass utan socker

nyttighallonglass2

NYTTIG fräsch, supergod bärglass med hallon och banan. Innehåller inget tillsatt socker! Mjölken kan ersättas av mandelmjölk eller naturell yoghurt. Anpassa mängden efter hur krämig du vill ha glassen. Häll i lite i taget.

Nyttig mangoglass utan tillsatt socker – klicka här för recept!
Nyttig mangoglass utan tillsatt socker – klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på InstagramFacebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Nyttig hallonglass utan socker

Ca 2 portioner

1 fryst banan
250 g frysta hallon

ca 1 dl mjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Skär bananen i bitar (det är lättare att mixa om man skär den i bitar). Mät upp hallonen och mjölken.

2. Lägg bananen och hallonen i en mixer. Mixa frukten lite lätt. Tillsätt mjölken, lite i taget och mixa allt till en lagom krämig glass. Den är allra godast och krämigast när den är nygjord. Tänk på att den smälter snabbt! Täck glassen den med plastfolié om du fryser in den.

1. Skär bananen i bitar (det är lättare att mixa om man skär den i bitar). Mät upp hallonen och mjölken.
1. Skär bananen i bitar (det är lättare att mixa om man skär den i bitar). Mät upp hallonen och mjölken.
2. Lägg bananen och jordgubbarna i en mixer. Mixa frukten lite lätt. Tillsätt mjölken, lite i taget och mixa allt till en lagom krämig glass. Den är allra godast och krämigast när den är nygjord. Tänk på att den smälter snabbt! Täck glassen den med plastfolié om du fryser in den.
2. Lägg bananen och hallonen i en mixer. Mixa frukten lite lätt. Tillsätt mjölken, lite i taget och mixa allt till en lagom krämig glass. Den är allra godast och krämigast när den är nygjord. Tänk på att den smälter snabbt! Täck glassen den med plastfolié om du fryser in den.

nyttighallonglass1 utvald

Klassisk kladdkaka


kladdkaka4
kladdkaka3 utvald

En perfekt kladdkaka! Ett av de populäraste kakorna som finns och det här receptet är väl beprövat. Den är enkel att baka och en kaka som funkar i alla lägen. Alla älskar kladdkaka, utan min man förstås 😉 Haha, jag kan inte förstår att han inte är förtjust i detta fantastiska bakverk som jag aldrig får nog av!

Kladdkaka är nästan ännu godare dagen efters så den kan med fördel bakas en dag innan den ska serveras. Anpassa gräddningstiden efter hur kladdig du vill ha den.

Tips!
Bröa formen med kokos – supergott och en personlig favorit! Men om du inte gillar det så bröar du formen med vanlig ströbröd.

Här hittar du fler recept med ljuvligt goda, enkla mjuka kakor – klicka här!

Magiskt god citronkladdkaka – klicka här för recept!
Magiskt god citronkladdkaka – klicka här för recept!

Klassisk kladdkaka

Ca 12 bitar

150 g smör
3 dl strösocker
3 ägg
¾ dl kakao
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
1 ¾ dl vetemjöl

Garnering
kakao eller florsocker (kan uteslutas)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra eventuellt över kakao eller florsocker före servering.

Här hittar du fler recept med ljuvligt goda, enkla mjuka kakor – klicka här!

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra eventuellt över kakao eller florsocker före servering.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra eventuellt över kakao eller florsocker före servering.

kladdkaka1 kladdkaka2 kladdkaka5