Mintkrokantkladdkaka

mintkrokantkladdkaka2 mintkrokantkladdkaka5 utvald

En helt underbar kladdkaka med hackad mintkrokantchoklad på toppen – ljuvligt gott. En perfekt dessert som går snabbt att baka! Den kan med fördel bakas dagen före man ska äta den. Den är lika god, om inte ännu godare om den får stå i kylen över natten.

Ljuvligt god Nutellabrownie med bara 4 ingredienser – klicka här för recept!
Ljuvligt god Nutellabrownie med bara 4 ingredienser – klicka här för recept!

Mintkrokantkladdkaka

12 bitar

150 g smör
3 dl strösocker
3 ägg
3 msk kakao
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
1 ¾ dl vetemjöl

Garnering
150 g mintkrokantchokladkaka

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Låt det svalna. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–28 min beroende på hur kladdig du vill ha den.

4. Hacka chokladen grovt.

5. Strö över chokladhacket på kakan medan den fortfarande är ljummen så chokladen smälter fast i kakan. Servera gärna med vispgrädde eller vaniljglass.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Låt det svalna. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Låt det svalna. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter. (lånad bild från annat kladdkakarecept pga bilden försvann)
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–28 min beroende på hur kladdig du vill ha den.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–28 min beroende på hur kladdig du vill ha den.
4. Hacka chokladen grovt.
4. Hacka chokladen grovt.
5. Strö över chokladhacket på kakan medan den fortfarande är ljummen så chokladen smälter fast i kakan. Servera gärna med vispgrädde eller vaniljglass.
5. Strö över chokladhacket på kakan medan den fortfarande är ljummen så chokladen smälter fast i kakan. Servera gärna med vispgrädde eller vaniljglass.

mintkrokantkladdkaka1 mintkrokantkladdkaka6 mintkrokantkladdkaka3 mintkrokantkladdkaka4

3-minuters tunnbröd

3-minbrod3 3-minbrod5 3-minbrod1
Detta inlägg innehåller annonslänkar.
Ljuvligt goda tunnbröd som går blixtsnabbt att grädda. Endast 3 minuter per bröd i stekpannan. Det perfekta frukostbrödet som har en rykande åtgång. Ljuvligt gott bröd!

Gjutgärnsstekpannor leder värmen bättre än t ex en teflonstekpanna, men det funkar bra med det också om du inte har en i gjutjärn.

Baka ljuvligt goda scones-tekakor på bara 15 min – klicka här för recept!
Baka ljuvligt goda scones-tekakor på bara 15 min – klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla in alla mina enkla och goda steg-för-stegrecept på bloggen här!

Grilltips!
Gör degen och bröden enligt receptet. Grädda dem på grillen när glöden inte är för stark. Supergott till grillade grönsaker, kött och sallad!

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

3-minuters tunnbröd

6–8 st

Det mjuka, goda bröden tar bara ca 3 minuter att grädda i stekpannan. (Det går bra att endast använda 5 dl vetemjöl om du inte har rågsikt hemma).

50 g smör, rumsvarmt
2 dl rågsikt
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 ½ dl filmjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna. Tillsätt filmjölken och blanda ihop allt till en kladdig deg. Rulla den kladdiga degen ett varv i vetemjöl så den inte klibbar fast på bordet och i händerna.

2. Dela degen i 6–8 bitar.

3. Kavla ut degbitarna till rundlar, 2–3 mm tunna.

4. Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga ordentligt med en gaffel.

5. Värm upp en stekpanna, helst i gjutjärn på hög medelvärme. Pudra lite vetemjöl i stekpanna (det ska inte vara något fett i den). Vänd brödet när det får bruna fläckar, ca 1 ½ min per sida. Anpassa värmen hela tiden  så att brödet inte bränns. Tänk på att värmen varierar på olika spisar och då kan  gräddningstiden, den kan variera några sekunder eller någon minuter mer eller mindre.

1. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna. Tillsätt filmjölken och blanda ihop allt till en kladdig deg. Rulla den kladdiga degen ett varv i vetemjöl så den inte klibbar fast på bordet och i händerna.
1. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna. Tillsätt filmjölken och blanda ihop allt till en kladdig deg. Rulla den kladdiga degen ett varv i vetemjöl så den inte klibbar fast på bordet och i händerna.
2. Dela degen i 6–8 bitar.
2. Dela degen i 6–8 bitar.
3. Kavla ut degbitarna till rundlar, 2–3 mm tunna.
3. Kavla ut degbitarna till rundlar, 2–3 mm tunna.
4. Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga ordentligt med en gaffel.
4. Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga ordentligt med en gaffel.
5. Värm upp en stekpanna, helst i gjutjärn på hög medelvärme. Pudra lite vetemjöl i stekpanna (det ska inte vara något fett i den). Vänd brödet när det får bruna fläckar, ca 1 ½ min per sida. Anpassa värmen hela tiden så att brödet inte bränns. Tänk på att värmen varierar på olika spisar och då kan gräddningstiden, den kan variera några sekunder eller någon minuter mer eller mindre.
5. Värm upp en stekpanna, helst i gjutjärn på hög medelvärme. Pudra lite vetemjöl i stekpanna (det ska inte vara något fett i den). Vänd brödet när det får bruna fläckar, ca 1 ½ min per sida. Anpassa värmen hela tiden så att brödet inte bränns. Tänk på att värmen varierar på olika spisar och då kan gräddningstiden, den kan variera några sekunder eller någon minuter mer eller mindre.

steg63-minbrod4 3-minbrod6 utvald 3-minbrod2 3-minbrod7

Daimfudge-bars

daimfudge2 daimfudge3 daimfudge4

Den knapriga Daimen är en perfekt, supergod kombination till den krämiga fudgen! Ska du bara göra en fudge denna jul så rekommenderar jag denna! Den går snabbt att göra och innehåller få ingredienser.

Gudomligt god wienernougat – klicka här för recept!
Gudomligt god wienernougat – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Daimfudge bars

Ca 40 bitar

400 g mörk choklad
25 g smör
1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g (okokt) använd inte den sorten som heter original eller karamalliserad)
2 dubbel-Daim, hackad

GÖR SÅ HÄR

1. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad.

2. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om. Låt smeten svalna något så Daimen inte smälter i smeten (men inte för länge för då börjar smeten stelna).

3. Blanda försiktigt ner Daimbitarna (spar lite till garnering).

4. Bred ut smeten i en form, 24 x 32 cm, klädd med bakplåtspapper (eller i två mindre formar, ca 12 x 16 cm). Strö över resten av Daimbitarna. Skär fudgen i avlånga bitar.

1. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad.
1. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad.
2. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om. Låt det svalna något.
2. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om. Låt det svalna något.

 

3. Blanda försiktigt ner Daimbitarna (spar lite till garnering).
3. Blanda försiktigt ner Daimbitarna (spar lite till garnering).
4. Bred ut smeten i en form, 24 x 32 cm, klädd med bakplåtspapper (eller i två mindre formar, ca 12 x 16 cm). Strö över resten av Daimbitarna. Skär fudgen i avlånga bitar.
4. Bred ut smeten i en form, 24 x 32 cm, klädd med bakplåtspapper (eller i två mindre formar, ca 12 x 16 cm). Strö över resten av Daimbitarna. Skär fudgen i avlånga bitar.

steg5 daimfudge1 steg6 utvald

 

Kanelkladdkaka

kanelkladdkaka5 kanelkladdkaka2

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra kakan med florsocker före servering. Servera gärna med vispad grädda eller vaniljglass.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra kakan med florsocker före servering. Servera gärna med vispad grädda eller vaniljglass.

En ljuvligt god kladdkaka med smak av kanel! Mina barn varit helt lyriska när de fick smaka. Även jag och min väninna var supernöjda och åt två stora bitar var! Den funkar bra året runt, men till jul kan man med fördel baka den och få en härlig julkänsla! En enkel kaka som funkar i alla lägen – och den är grymt god!!! Innehåller ingredienser man oftast har hemma.

Baka en mördegsinbakad chokladkaka – ljuvligt gott!

Kanelkladdkaka

ca 12 bitar

150 g smör
2 ½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
3 ägg
1 ¾ dl vetemjöl
ca 1 tsk kanel

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull och stäng sedan av värmen. Tillsätt strösocker, vaniljsocker och salt. Rör om ordentligt. Rör ner äggen och mjölet och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 23 cm i diameter, med löstagbar kant.

3. Pudra kanelen över smeten i formen.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra kakan med florsocker före servering. Servera gärna med vispad grädda eller vaniljglass.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull och stäng sedan av värmen. Tillsätt strösocker, vaniljsocker och salt. Rör om ordentligt. Rör ner äggen och mjölet och blanda ihop allt till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull och stäng sedan av värmen. Tillsätt strösocker, vaniljsocker och salt. Rör om ordentligt. Rör ner äggen och mjölet och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 23 cm i diameter, med löstagbar kant. Pudra över kanelen.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 23 cm i diameter, med löstagbar kant. Pudra över kanelen.
3. Pudra kanelen över smeten i formen.
3. Pudra kanelen över smeten i formen.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra kakan med florsocker före servering. Servera gärna med vispad grädda eller vaniljglass.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra kakan med florsocker före servering. Servera gärna med vispad grädda eller vaniljglass.

 

kanelkladdkaka4utvald

 

Saffranssmörbullar med pärlsocker

ÅRETS BÄSTA JULBAKBOK!

KLICKA HÄR FÖR ATT BESTÄLLA MIN NYA BOK: LINDAS JULBAK!

saffranssmorbullar3 saffranssmorbullar6 saffranssmorbullar5 saffranssmorbullar9 utvald

Makalöst goda saffransbullar med en härlig smörkrämsfyllning. En saffransfavorit som kommer bakas många gånger innan julen är här! Om du bara ska baka en sorts saffransbullar så rekommenderas dessa varmt! Äggen i degen gör bullarna extra luftiga, saftiga och mjuka.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Saftig läcker saffranskrans – klicka här för recept!
Saftig läcker saffranskrans – klicka här för recept!

Saffranssmörbullar med pärlsocker

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Ca 30 st

Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Deg
½ g saffran + 1 tsk strösocker
50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl strösocker
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
3 ägg
225 g smör, rumsvarmt
12–14 dl vetemjöl

Dekorering
1 ägg
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Fyllning: Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker till fyllningen i en skål. Klicka ut ca 30 små högar på en tallrik och ställ den i frysen i ca 1 tim.

2. Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Knåda igenom degen och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i aluminiumformar ställda på en plåt (vanliga pappersformar funkar också).

4. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 min. Låt dem svalna på ett galler.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

1. Fyllning: Blanda ihop som, florsocker och vaniljsocker till fyllningen i en skål. Klicka ut ca 30 små högar på en tallrik och ställ den i frysen i ca 1 tim.
1. Fyllning: Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker till fyllningen i en skål. Klicka ut ca 30 små högar på en tallrik och ställ den i frysen i ca 1 tim.

2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, salt, ägg, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Knåda igenom degen och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i aluminiumformar ställda på en plåt (vanliga pappersformar funkar också).
3. Knåda igenom degen och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i aluminiumformar ställda på en plåt (vanliga pappersformar funkar också).

4. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 min. Låt dem svalna på ett galler.
6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 min. Låt dem svalna på ett galler.

steg7

saffranssmorbullar11 saffranssmorbullar7 saffranssmorbullar1 saffranssmorbullar4