Det mjuka, goda bröden behöver inte jäsa och gräddas på 5–8 minuter i ugnen. Baka och njut till frukost, mellis eller ta med på utflykten. Supergoda, lättgjorda bröd som jag verkligen älskar! Bred dem med smör och lägg på en skiva ost eller skinka och en paprikaskiva. Ljuvligt gott!
50 g smör, rumsvarmt
1 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl 1 ½ tsk bakpulver 1 tsk salt
2 ½ dl filmjölk
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna. Tillsätt filmjölken och blanda ihop allt till en kladdig deg. Rulla den kladdiga degen ett varv i vetemjöl så den inte klibbar fast på bordet och i händerna.
2. Dela degen i 6 bitar.
3. Forma degbitarna till bollar. Kavla ut dem till rundlar, ca 1/2 cm tunna på ett mjölat bakbord.
4. Kavla sista varvet försiktigt med en kruskavel eller nagga ordentligt med en gaffel.
5. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 5–8 min.
1. Sätt ugnen på 250 grader. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna. Tillsätt filmjölken och blanda ihop allt till en kladdig deg. Rulla den kladdiga degen ett varv i vetemjöl så den inte klibbar fast på bordet och i händerna.2. Dela degen i 6 bitar.3. Forma degbitarna till bollar. Kavla ut dem till rundlar, ca 1/2 cm tunna på ett mjölat bakbord.4. Kavla sista varvet försiktigt med en kruskavel eller nagga ordentligt med en gaffel.5. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper.6. Grädda bröden mitt i ugnen i 5–8 min.
JULFAVORIT! Vilken underbar, saftig kaka med härliga julkryddor i smeten! Den är perfekt att bjuda på under advent, Lucia eller som avslutning på julbordet. Om du vill baka en variant med frosting på så har jag ett ljuvligt gott recept på det här.
125 g smör 1 ½ msk färdig pepparkakskrydda + 1 tsk kanel (eller 2 tsk kanel, 1 tsk ingefära, ½ tsk kardemumma, 1 tsk kryddnejlika) 2 ägg 2 ½ dl strösocker 2 dl filmjölk 3 ½ dl vetemjöl 1 tsk bikarbonat
Garnering ev. florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner pepparkakskryddan och 1 tsk kanel (eller en blandning av kanel, ingefära, kardemumma och kryddnejlika enligt ovan).
2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt filmjölk, smörblandningen och vetemjöl blandat med bikarbonat. Rör snabbt ihop allt snabbt till en slät smet.
3. Häll smeten i en smord och bröad springform eller sockerkaksform, ca 1 ½ liter.
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–38 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik.
5. Pudra gärna florsocker över kakan före servering.
[caption id="attachment_37871" align="alignnone" width="860"] 1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner pepparkakskryddan och 1 tsk kanel (eller en blandning av kanel, ingefära, kardemumma och kryddnejlika enligt ovan).[/caption]
[caption id="attachment_37872" align="alignnone" width="860"] 2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt filmjölk, smörblandningen och vetemjöl blandat med bikarbonat. Rör snabbt ihop allt snabbt till en slät smet.[/caption]
[caption id="attachment_37873" align="alignnone" width="860"] 3. Häll smeten i en smord och bröad springform eller sockerkaksform, ca 1 ½ liter.[/caption]
[caption id="attachment_37874" align="alignnone" width="860"] 4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–38 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik.[/caption]
[caption id="attachment_37875" align="alignnone" width="860"] 5. Pudra gärna florsocker över kakan före servering.[/caption]
Snabbare än kanelbullar, men med samma smak och mycket enklare att göra. De här saftiga muffinsarna är fantastiskt goda och har en rykande åtgång!!! I mitten döljer sig en läcker smörblandning med socker och kanel. Urgott! Jag har även ett recept på lätt kladdiga kanelbullemuffins. De innehåller mindre mjöl och bakpulver.
100 g smör, rumsvarmt 2 ½ dl strösocker 2 ägg 3 dl filmjölk 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker 1 nypa salt 4 dl vetemjöl
Fyllning ½ dl strösocker 1 msk kanel 25 g smör, rumsvarmt
Garnering kanel strösocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smör och strösocker pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa en stund till. Häll ner filmjölken. Blanda ihop bakpulver, vaniljsocker, salt och vetemjöl. Rör ner allt i äggsmeten och blanda ordentligt.
2. Fördela smeten i ca 12 muffinsformar på en plåt eller i en muffinsplåt. Fyll formarna till ca hälften.
3. Fyllning: Mosa ihop strösocker, kanel och smör med en sked eller gaffel.
4. Fördela ut smörblandningen på ovanpå smeten i muffinsformarna.
5. Fyll formarna med mer smet till ca ¾.
6. Strö över lite kanel och strösocker på alla muffins.
7. Grädda muffinsarna mitt i ugnen i ca 13–16 min.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smör och strösocker pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa en stund till. Häll ner filmjölken. Blanda ihop bakpulver, vaniljsocker, salt och vetemjöl. Rör ner allt i äggsmeten och blanda ordentligt.2. Fördela smeten i ca 12 muffinsformar på en plåt eller i en muffinsplåt. Fyll formarna till ca hälften.3. Fyllning: Mosa ihop strösocker, kanel och smör med en sked eller gaffel.4. Fördela ut smörblandningen på ovanpå smeten i muffinsformarna.5. Fyll formarna med mer smet till ca ¾.6. Strö över lite kanel och strösocker på alla muffins.
7. Grädda muffinsarna mitt i ugnen i ca 14–15 min.
De här frallorna är ljuvligt goda och går blixtsnabbt att göra. Totalt tar de ca 15 minuter att göra, därav namnet kvartsfrallor Perfekt att snabbt slänga ihop dem på en lördags- och söndagsmorgon när man vill ha nybakat bröd. Men de funkar också bra till mellis eller på utflykten. Bröden går bra att frysa in, men frys då in dem direkt när de är nybakade (när de kallnat).
1 msk bakpulver 1 tsk salt 1 dl grahamsmjöl 6 dl vetemjöl 100 g smör, rumsvarmt 3 dl filmjölk
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda bakpulver, salt, grahamsmjöl och vetemjöl i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det ordentligt med mjölblandningen. Häll ner filmjölken och blanda ihop allt till en lite kladdig deg.
2. Dela degen i ca 12 bitar.
3. Forma runda bullar med mjölade händer. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–13 min. Låt dem svalna på plåten.
1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda bakpulver, salt, grahamsmjöl och vetemjöl i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det ordentligt med mjölblandningen. Häll ner filmjölken och blanda ihop allt till en lite kladdig deg.2. Dela degen i ca 12 bitar.3. Forma runda bullar med mjölade händer. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem.4. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–13 min. Låt dem svalna på plåten.
Pannacotta är perfekt som dessert! Ljuvligt gott och det känns lyxigt att äta den. Den är enkel att göra och kan förberedas dagen före (men lägg på hallonen precis innan du serverar desserten).
1 ½ gelatinblad 3 dl vispgrädde 1/2 dl mjölk 150 g vit choklad
Garnering ca 150 g hallon
strösocker
GÖR SÅ HÄR
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5–8 min.
2. Koka upp vispgrädde och mjölk i en kastrull. Ta bort den från värmen. Krama ur gelatinet så överflödigt vatten försvinner. Rör ner gelatinet i gräddmjölken och blanda ordentligt. Tillsätt den vita chokladen i bitar och rör om till en jämn smet.
3. Häll upp gräddblandningen i ca 6 dessertglas. Låt dem stå i kylen och stelna i ca 2 tim.
4. Garnering: Mosa hallonen och blanda dem med lite strösocker.
5. Lägg 1–2 msk hallonröra på pannacottan i glasen.
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5–8 min.2. Koka upp vispgrädde och mjölk i en kastrull. Ta bort den från värmen. Krama ur gelatinet så överflödigt vatten försvinner. Rör ner gelatinet i gräddmjölken och blanda ordentligt. Tillsätt den vita chokladen i bitar och rör om till en jämn smet.3. Häll upp gräddblandningen i ca 6 dessertglas. Låt dem stå i kylen och stelna i ca 2 tim.4. Garnering: Mosa hallonen och blanda dem med lite strösocker.5. Lägg 1–2 msk hallonröra på pannacottan i glasen.