Snabbgjora frallor som inte behöver jäsa eftersom de bakas med bakpulver! De innehåller bara basingredienser som man oftast har hemma. Och det viktigaste av allt: de är supergoda! Gör en dubbel sats deg om ni är många kring frukostbordet.
Tips!
– Byt ut 1 ½ dl vetemjöl mot grahamsmjöl eller rågmjöl om du vill ha mer fibrer i brödet!
– Tillsätt en liten, finriven morot i degen.
Snabba ostfrallor – ljuvligt goda! Klicka här för recept!
Snabbfrallor med 5 ingredienser
6 st
5 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver ½ tsk salt 2 msk rapsolja 2 ½ dl vatten
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Häll olja och vatten över mjölblandningen. Rör ihop allt till en kladdig deg.
2. Rulla degen i vetemjöl och rulla ut den till en längd. Dela den i 6 bitar.
3. Rulla bollar av degbitarna. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
4. Strö mjöl över bollarna och platta till dem.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 9–11 min. Låt dem svalna på plåten. Njut av de nybakade bröden med smör och ost eller något annat gott pålägg.
1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Häll olja och vatten över mjölblandningen. Rör ihop allt till en kladdig deg.2. Rulla degen i vetemjöl och rulla ut den till en längd. Dela den i 6 bitar.3. Rulla bollar av degbitarna. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.4. Strö mjöl över bollarna och platta till dem.5. Grädda bröden mitt i ugnen i 9–11 min. Låt dem svalna på plåten. Njut av de nybakade bröden med smör och ost eller något annat gott pålägg.
Fibrer i brödet är både nyttigt och gott! De här frallorna är oerhört saftiga, mjuka och goda!
Tips!Mjölken kan bytas ut mot vatten, men då blir innanmätet i brödet lite segare och inte lika mjukt. Men det är också gott! Det fina rågmjölet kan bytas ut mot grovt rågmjöl.
Tips kalljäsning! Kalljäs degen övertäckt i en bunke över natten. Ta fram den på morgonen och baka ut bullar och låt dem jäsa på plåten i ca 30 min. Servera nygräddat till frukost!
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
½ dl rapsolja
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl 3 dl fint rågmjöl 9–10 dl vetemjöl
Garnering grahamsmjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, grahamsmjöl, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under en bakduk i ca 50 min.
2. Knåda ihop degen och dela den i 4 bitar. Dela varje fjärdedel i 6–7 lika stora bitar. Totalt blir det 24–28 bitar.
3. Rulla bollar av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla bollarna med vatten och strö över lite grahamsmjöl.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 9–12 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
1. På kvällen: Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, grahamsmjöl, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.2. På morgonen: Knåda ihop degen och dela den i 4 bitar. Dela varje fjärdedel i 6–7 lika stora bitar. Totalt blir det 24–28 bitar.3. Rulla bollar av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.4. Pensla bollarna med vatten och strö över lite grahamsmjöl.5. Grädda bröden mitt i ugnen i 9–12 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
Tekakor är en storfavorit! Dessa mjuka bröd är ljuvligt goda och nyttiga eftersom de innehåller fiberrikt grahamsmjöl. Det går bra att byta ut grahamsmjölet mot rågmjöl eller havregryn. Frys in bröden som blir över till veckans frukostar eller till barnens mellis.
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
75 g smör, rumsvarmt
2 tsk salt
½ dl ljus sirap
3 dl grahamsmjöl
11–12 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, sirap, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Kavla ut degen 1–1 ½ cm tjock på ett väl mjölat bakbord.
3. Stansa ut runda bröd i degen, ca 10 cm i diameter med en kakform eller ett glas.
4. Lägg degrundlarna på en plåt med bakplåtspapper.
5. Nagga bröden med en gaffel. Strö gärna över lite mjöl. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, sirap, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.2. Kavla ut degen 1–1 ½ cm tjock på ett väl mjölat bakbord.3. Stansa ut runda bröd i degen, ca 10 cm i diameter med en kakform eller ett glas.4. Lägg degrundlarna på en plåt med bakplåtspapper.5. Nagga bröden med en gaffel. Strö gärna över lite mjöl. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.6. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
1. Skär bananen i bitar (det är lättare att mixa om man skär den i bitar). Mät upp hallonen och mjölken.
2. Lägg bananen och hallonen i en mixer. Mixa frukten lite lätt. Tillsätt mjölken, lite i taget och mixa allt till en lagom krämig smoothie. Drick den smoothien direkt.
1. Skär bananen i bitar (det är lättare att mixa om man skär den i bitar). Mät upp hallonen och mjölken.2. Lägg bananen och hallonen i en mixer. Mixa frukten lite lätt. Tillsätt mjölken, lite i taget och mixa allt till en lagom krämig smoothie. Drick den smoothien direkt.
Granola betyder att müslin är rostad och blir knaprigare än vanlig müsli.
Nyttig, supergod müsliblandning helt utan tillsatt socker. Nötter, mandlar och frön ger ett härligt tuggmotstånd och rostningen gör granolan lätt knaprig. Müsli är gott och nyttigt till frukost och mellis. När du gör din egen müsli har du koll på att den inte innehåller onödigt socker som ibland tillsätts i färdigköpta blandningar.
2 dl vatten 2 msk rapsolja kanel eller kardemumma 2 dl russin 1 msk kanel
Förslag på fler smaksättningar: 2 dl torkad banan 2 dl torkade aprikoser 2 dl torkade blåbär
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
2. Blanda vatten och rapsolja i en skål.
3. Häll vattenblandningen över de torra ingredienserna och blanda ordentligt.
4. Bred ut müsliblandningen på en ugnsplåt. Pudra över kanel eller kardemumma.
5. Grädda müslin mitt i ugnen i 30–40 min tills den är torr. Rör om var 5:e minut så müslin inte bränns.
6. Tillsätt russin och torkad frukt (frivilligt) när müslin kallnat. Förvara müslin i en bruk med tätslutande lock.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål.2. Blanda vatten och rapsolja i en skål.3. Häll vattenblandningen över de torra ingredienserna och blanda ordentligt.4. Bred ut müsliblandningen på en ugnsplåt. Pudra eventuellt över kanel eller kardemumma.5. Grädda müslin mitt i ugnen i 30–40 min tills den är torr. Rör om var 5:e minut så müslin inte bränns.