3 dl vispgrädde (1 ½ + 1 ½ dl) 150 g mörk choklad 12 plattor After Eight, skurna i bitar
GÖR SÅ HÄR
1. Värm upp hälften av vispgrädden i en kastrull. Bryt ner chokladen i bitar och smält den i grädden. Stäng av värmen direkt när det börjar bubbla. Låt blandningen kallna helt.
2. Vispa andra hälften av grädden fluffig.
3. Häll ner den kalla chokladgrädden i den vispade grädden. Vispa till en mousse, men inte för länge för då blir moussen gryning.
4. Skär hälften av After Eight-plattorna i bitar.
5. Fördela moussen i 6 glas. Strö över After Eight bitarna. Garnera med en After Eight platta i varje glas.
1. Värm upp hälften av vispgrädden i en kastrull. Bryt ner chokladen i bitar och smält den i grädden. Stäng av värmen direkt när det börjar bubbla. Låt blandningen kallna helt.2. Vispa andra hälften av grädden fluffig.3. Häll ner den kalla chokladgrädden i den vispade grädden. Vispa till en mousse, men inte för länge för då blir moussen gryning.4. Skär hälften av After Eight-plattorna i bitar.5. Fördela moussen i 6 glas. Strö över After Eight bitarna. Garnera med en After Eight platta i varje glas.
En drömgod, krämig glass med sötsyrliga hallon. Den görs på bara några minuter och sedan ett par timmar i frysen. Du behöver ingen glassmaskin vilket gör det otroligt smidigt. En perfekt dessert efter en god middag! Använd frysta eller färska hallon.
5 dl vispgrädde 1 burk kondenserad mjölk, sockrad/sötad (397 g) ca 150 g hallon, fysta eller färska
GÖR SÅ HÄR
1. Vispa grädden fluffig i en skål. Häll ner den kondenserade mjölken i grädden och blanda ordentligt.
2. Smula sönder hallonen och blanda ner dem i gräddblandningen.
3. Häll glassmeten i en limpform, ca 1 ½ liter. Smula sönder några hallon på ytan. Täck formen med plast och ställ den i frysen i ett par timmar tills den är genomfryst. Ta fram glassen en stund före servering. Servera glassen i strutar eller på tallrik.
1. Vispa grädden fluffig i en skål. Häll ner den kondenserade mjölken i grädden och blanda ordentligt.2. Smula sönder hallonen och blanda ner dem i gräddblandningen.3. Häll glassmeten i en limpform, ca 1 ½ liter. Smula sönder några hallon på ytan. Täck formen med plast och ställ den i frysen i ett par timmar tills den är genomfryst. Ta fram glassen en stund före servering. Servera glassen i strutar eller på tallrik.
Mycket snabbare än kanelbullar men med samma härliga smak. De är lite lätt kladdiga i mitten och kan ätas som de är till fikat! Eller servera dem med en klick vispgrädde och vips så har du en läcker dessert!
Jag har också ett recept på vanliga kanelbullemuffins som inte är lätt kladdiga. De innehåller mer bakpulver och vetemjöl.
100 g smör, rumsvarmt 2 ½ dl strösocker 2 ägg 3 dl filmjölk 1 ½ tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker 1 nypa salt 3 dl vetemjöl
Fyllning ½ dl strösocker 1 msk kanel 25 g smör, rumsvarmt
Garnering kanel strösocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smör och strösocker pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa en stund till. Häll ner filmjölken. Blanda ihop bakpulver, vaniljsocker, salt och vetemjöl. Rör ner allt i äggsmeten och blanda ordentligt.
2. Fördela smeten i ca 12 muffinsformar på en plåt eller i en muffinsplåt. Fyll formarna till ca hälften.
3. Fyllning: Mosa ihop strösocker, kanel och smör med en sked eller gaffel.
4. Fördela ut smörblandningen på ovanpå smeten i muffinsformarna.
5. Fyll formarna med mer smet till ca ¾.
6. Strö över lite kanel och strösocker på alla muffins.
7. Grädda muffinsarna mitt i ugnen i ca 14–15 min.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smör och strösocker pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa en stund till. Häll ner filmjölken. Blanda ihop bakpulver, vaniljsocker, salt och vetemjöl. Rör ner allt i äggsmeten och blanda ordentligt.2. Fördela smeten i ca 12 muffinsformar på en plåt eller i en muffinsplåt. Fyll formarna till ca hälften.3. Fyllning: Mosa ihop strösocker, kanel och smör med en sked eller gaffel.4. Fördela ut smörblandningen på ovanpå smeten i muffinsformarna.5. Fyll formarna med mer smet till ca ¾.6. Strö över lite kanel och strösocker på alla muffins.
7. Grädda muffinsarna mitt i ugnen i ca 14–15 min.
Det mjuka, goda bröden behöver inte jäsa och gräddas på 5–8 minuter i ugnen. Baka och njut till frukost, mellis eller ta med på utflykten. Supergoda, lättgjorda bröd som jag verkligen älskar! Bred dem med smör och lägg på en skiva ost eller skinka och en paprikaskiva. Ljuvligt gott!
50 g smör, rumsvarmt
1 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl 1 ½ tsk bakpulver 1 tsk salt
2 ½ dl filmjölk
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna. Tillsätt filmjölken och blanda ihop allt till en kladdig deg. Rulla den kladdiga degen ett varv i vetemjöl så den inte klibbar fast på bordet och i händerna.
2. Dela degen i 6 bitar.
3. Forma degbitarna till bollar. Kavla ut dem till rundlar, ca 1/2 cm tunna på ett mjölat bakbord.
4. Kavla sista varvet försiktigt med en kruskavel eller nagga ordentligt med en gaffel.
5. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 5–8 min.
1. Sätt ugnen på 250 grader. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna. Tillsätt filmjölken och blanda ihop allt till en kladdig deg. Rulla den kladdiga degen ett varv i vetemjöl så den inte klibbar fast på bordet och i händerna.2. Dela degen i 6 bitar.3. Forma degbitarna till bollar. Kavla ut dem till rundlar, ca 1/2 cm tunna på ett mjölat bakbord.4. Kavla sista varvet försiktigt med en kruskavel eller nagga ordentligt med en gaffel.5. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper.6. Grädda bröden mitt i ugnen i 5–8 min.
JULFAVORIT! Vilken underbar, saftig kaka med härliga julkryddor i smeten! Den är perfekt att bjuda på under advent, Lucia eller som avslutning på julbordet. Om du vill baka en variant med frosting på så har jag ett ljuvligt gott recept på det här.
125 g smör 1 ½ msk färdig pepparkakskrydda + 1 tsk kanel (eller 2 tsk kanel, 1 tsk ingefära, ½ tsk kardemumma, 1 tsk kryddnejlika) 2 ägg 2 ½ dl strösocker 2 dl filmjölk 3 ½ dl vetemjöl 1 tsk bikarbonat
Garnering ev. florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner pepparkakskryddan och 1 tsk kanel (eller en blandning av kanel, ingefära, kardemumma och kryddnejlika enligt ovan).
2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt filmjölk, smörblandningen och vetemjöl blandat med bikarbonat. Rör snabbt ihop allt snabbt till en slät smet.
3. Häll smeten i en smord och bröad springform eller sockerkaksform, ca 1 ½ liter.
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–38 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik.
5. Pudra gärna florsocker över kakan före servering.
[caption id="attachment_37871" align="alignnone" width="860"] 1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner pepparkakskryddan och 1 tsk kanel (eller en blandning av kanel, ingefära, kardemumma och kryddnejlika enligt ovan).[/caption]
[caption id="attachment_37872" align="alignnone" width="860"] 2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt filmjölk, smörblandningen och vetemjöl blandat med bikarbonat. Rör snabbt ihop allt snabbt till en slät smet.[/caption]
[caption id="attachment_37873" align="alignnone" width="860"] 3. Häll smeten i en smord och bröad springform eller sockerkaksform, ca 1 ½ liter.[/caption]
[caption id="attachment_37874" align="alignnone" width="860"] 4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–38 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik.[/caption]
[caption id="attachment_37875" align="alignnone" width="860"] 5. Pudra gärna florsocker över kakan före servering.[/caption]