Pepparkaksgräddkola

pepparkaksgräddkola1 pepparkaksgräddkola2

Underbart god gräddkola med en svag smak av pepparkaka! Perfekt till jul!

Gräddkola är ett måste för mig under julen. Det här är kanske de läckraste, godaste kolorna jag vet! De blir perfekta i konsistensen och är lagom sega och mjuka. Ättikspriten tillsätts för att kolan ska behålla sin fina konsistens och inte sockra sig.

Underbar mjölkchokladfudge – klicka här för recept!
Underbar mjölkchokladfudge – klicka här för recept!

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Pepparkaksgräddkola

Ca 30 bitar

50 g smör
3 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 ½ dl ljus sirap
2 tsk kakao
2 tsk pepparkakskrydda
1 nypa salt
½ tsk ättiksprit, 12 % (tillsätts på slutet)

GÖR SÅ HÄR

1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, vispgrädde, sirap, kakao, pepparkakskrydda och salt. Koka upp och låt det puttra på medelvärme till ca 125 grader (det tar 20–30 min beroende på temperatur). Rör om emellanåt. Stäng av värmen och tillsätt ättikspriten när temperaturen har nått 125 grader, rör om i ca ½ min.

2. Häll upp kolasmeten i en form, ca 14 x 21 cm, klädd med bakplåtspapper. Det går bra med en lite större form, men då blir kolan plattare. Låt den svalna och stelna.

3. Skär kolan i bitar med en vass kniv. Förvara kolan i en burk med lock.

1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, vispgrädde, sirap, kakao, pepparkakskrydda och salt. Koka upp och låt det puttra på medelvärme till ca 125 grader (det tar 20–30 min beroende på temperatur). Rör om emellanåt. Stäng av värmen och tillsätt ättikspriten när temperaturen har nått 125 grader, rör om i ca ½ min.
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, vispgrädde, sirap, kakao, pepparkakskrydda och salt. Koka upp och låt det puttra på medelvärme till ca 125 grader (det tar 20–30 min beroende på temperatur). Rör om emellanåt. Stäng av värmen och tillsätt ättikspriten när temperaturen har nått 125 grader, rör om i ca ½ min.
2. Häll upp kolasmeten i en form, ca 14 x 21 cm, klädd med bakplåtspapper. Det går bra med en lite större form, men då blir kolan plattare. Låt den svalna och stelna.
2. Häll upp kolasmeten i en form, ca 14 x 21 cm, klädd med bakplåtspapper. Det går bra med en lite större form, men då blir kolan plattare. Låt den svalna och stelna.
3. Skär kolan i bitar med en vass kniv. Förvara kolan i en burk med lock.
3. Skär kolan i bitar med en vass kniv. Förvara kolan i en burk med lock.

 

pepparkaksgräddkola1 utvald 

After Eight-tryffel

aftereighttryffel3 aftereighttryffel4 aftereighttryffel1

LYXIG CHOKLADTRYFFEL med minsmak! Små men naggande goda och väldigt enkla att göra. De har en len, mjuk härlig chokladsmak som är en av höjdpunkterna på godisbordet. De fullkomligt smälter i munnen. Förvara tryfflarna i en burk med lock i kylen.

Ljuvligt godis som passar lika bra att servera till kaffet eller slå in dem i celofanpapper och ge bort i present.

Drömgod Daimfudge med 3 ingredienser – klicka här för recept!
Drömgod Daimfudge med 3 ingredienser – klicka här för recept!

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

After Eight-tryffel

10–15 st

1 dl vispgrädde
10 After Eight-plattor

200 g mörk choklad av god kvalitet (ej blockchoklad)
2 tsk smör

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR
1. Koka upp vispgrädden i en kastrull. Stäng av värmen direkt när den börjar bubbla.

2. Skär After Eight-plattorna i bitar. Bryt chokladen i bitar och lägg allt i en skål. Tillsätt smöret.

3. Häll grädden över chokladen och After Eight-bitarna.

4. Blanda ihop allt till en chokladkräm. Ställ den i kylen för att stelna. Ställ den gärna i frysen en stund för att påskynda att den stelnar.

5. Forma runda bollar av chokladsmeten (ta gärna hjälp av två teskedar) och rulla dem i florsocker. Förvara dem i kylen i en burk med lock.

1. Koka upp vispgrädden i en kastrull. Stäng av värmen direkt när den börjar bubbla.
1. Koka upp vispgrädden i en kastrull. Stäng av värmen direkt när den börjar bubbla.

2. Skär After Eight-plattorna i bitar. Bryt chokladen i bitar och lägg allt i en skål. Tillsätt smöret.
2. Skär After Eight-plattorna i bitar. Bryt chokladen i bitar och lägg allt i en skål. Tillsätt smöret.

 

3. Häll grädden över chokladen.
3. Häll grädden över chokladen.
4. Blanda ihop allt till en chokladkräm. Ställ den i kylen för att stelna.
4. Blanda ihop allt till en chokladkräm. Ställ den i kylen för att stelna.Ställ den gärna i frysen en stund för att påskynda att den stelnar.

 

5. Forma runda bollar av chokladsmeten (ta gärna hjälp av två teskedar) och rulla dem i florsocker. Förvara dem i kylen i en burk med lock.
5. Forma runda bollar av chokladsmeten (ta gärna hjälp av två teskedar) och rulla dem i florsocker. Förvara dem i kylen i en burk med lock.

 

aftereighttryffel5 aftereighttryffel6 utvald aftereighttryffel2 

0 kommentarer

Kanel- & chokladtryffel

kaneltryffel1

LYXIG CHOKLADTRYFFEL med kanelsmak! Små men naggande goda och väldigt enkla att göra. De har en len, mjuk härlig chokladsmak som är en av höjdpunkterna på godisbordet. De fullkomligt smälter i munnen. Förvara tryfflarna i en burk med lock i kylen.

Ljuvligt godis som passar lika bra att servera till kaffet eller slå in dem i celofanpapper och ge bort i present.

Tips!
Blanda rivet apelsinskal i tryffelsmeten. Det ger en läcker, härlig julsmak!

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Kanel- & chokladtryffel

10–15 st

1 ¼ dl vispgrädde
200 g mörk choklad av god kvalitet (ej blockchoklad)
2 tsk smör

Garnering
kakao
kanel

GÖR SÅ HÄR
1. Koka upp vispgrädden i en kastrull. Stäng av värmen direkt när den börjar bubbla.

2. Bryt chokladen i bitar i en skål. Tillsätt smöret och kanelen.

3. Häll grädden över chokladen.

4. Blanda ihop allt till en chokladkräm. Ställ den i kylen för att stelna.

5. Forma runda bollar av chokladsmeten (ta gärna hjälp av två teskedar) och rulla dem i en blandning av kakao och kanel. Förvara dem i kylen i en burk med lock.

1. Koka upp vispgrädden i en kastrull. Stäng av värmen direkt när den börjar bubbla.
1. Koka upp vispgrädden i en kastrull. Stäng av värmen direkt när den börjar bubbla.
2. Bryt chokladen i bitar i en skål. Tillsätt smöret.
2. Bryt chokladen i bitar i en skål. Tillsätt smöret.
3. Häll grädden över chokladen.
3. Häll grädden över chokladen.
4. Blanda ihop allt till en chokladkräm. Ställ den i kylen för att stelna.
4. Blanda ihop allt till en chokladkräm. Ställ den i kylen för att stelna.
5. Forma runda bollar av chokladsmeten (ta gärna hjälp av två teskedar) och rulla dem i kakao. Förvara dem i kylen i en burk med lock.
5. Forma runda bollar av chokladsmeten (ta gärna hjälp av två teskedar) och rulla dem i kakao. Förvara dem i kylen i en burk med lock.

 

kaneltryffel2 utvald

Chokladtryffel

utvald chokladtryffel3 chokladtryffel1

LYXIG CHOKLADTRYFFEL! Små men naggande goda och väldigt enkla att göra. De har en len, mjuk härlig chokladsmak som är en av höjdpunkterna på godisbordet. De fullkomligt smälter i munnen. Förvara tryfflarna i en burk med lock i kylen.

Ljuvligt godis som passar lika bra att servera till kaffet eller slå in dem i celofanpapper och ge bort i present.

Tips på smaksättning!
Kanel, kardemumma, rivet citronskal, rom, ingefära, kardemumma eller pepparkakskryddor.

Ljuvligt god mjölkchokladfudge – klicka här för recept!
Ljuvligt god mjölkchokladfudge – klicka här för recept!

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Chokladtryffel

10–15 st

1 ¼ dl vispgrädde
200 g mörk choklad av god kvalitet (ej blockchoklad)
2 tsk smör 

Garnering
kakao 

GÖR SÅ HÄR
1. Koka upp vispgrädden i en kastrull. Stäng av värmen direkt när den börjar bubbla.

2. Bryt chokladen i bitar i en skål. Tillsätt smöret.

3. Häll grädden över chokladen.

4. Blanda ihop allt till en chokladkräm. Ställ den i kylen för att stelna.

5. Forma runda bollar av chokladsmeten (ta gärna hjälp av två teskedar) och rulla dem i kakao. Förvara dem i kylen i en burk med lock.

1. Koka upp vispgrädden i en kastrull. Stäng av värmen direkt när den börjar bubbla.
1. Koka upp vispgrädden i en kastrull. Stäng av värmen direkt när den börjar bubbla.
2. Bryt chokladen i bitar i en skål. Tillsätt smöret.
2. Bryt chokladen i bitar i en skål. Tillsätt smöret.
3. Häll grädden över chokladen.
3. Häll grädden över chokladen.
4. Blanda ihop allt till en chokladkräm. Ställ den i kylen för att stelna.
4. Blanda ihop allt till en chokladkräm. Ställ den i kylen för att stelna.
5. Forma runda bollar av chokladsmeten (ta gärna hjälp av två teskedar) och rulla dem i kakao. Förvara dem i kylen i en burk med lock.
5. Forma runda bollar av chokladsmeten (ta gärna hjälp av två teskedar) och rulla dem i kakao. Förvara dem i kylen i en burk med lock.

steg5chokladtryffel2

Halvera mängden jäst

Skärmavbild 2015-12-07 kl. 22.43.30

Många bröd- & bullrecept innehåller 50 g jäst och ca 5 dl degvätska. Då brukar degen jäsa 2 x 30–45 min. Snabbare än så bör degen inte jäsa om man vill ha ett saftigt och luftigt bröd.

Det går dock bra att halvera mängden jäst till 25 gram utan problem, men då behöver man öka tiden på den första jäsningen till 50–60 min eller kanske ännu längre. Det är alltid svårt att säga en exakt jästid. Det bästa är att man lär sig hur degen ska se ut och kännas i konsistensen när den är färdigjäst. Den andra jäsningen kan vara något kortare, 30–40 min.

Ett bra riktmärke för att se när degen är färdigjäst är när den nått ungefär sin dubbla storlek och känns elastisk på ytan när man trycker på den.

– Nackdelen med att använda en stor mängd jäst för snabbare jäsning är att degen kan ta smak av jästen och att degen kan bli överjäst och säcka ihop.

– Fördelen med att jäsa degen lång tid med mindre jäst är att smakerna i mjölet utvecklas bättre.