Bjud på en superläcker, snygg semmeltårta som också är gudomligt god! Den är enkel att göra och räcker till många. Det är perfekt att själv välja hur stor bit man vill ha – en tunn skiva eller en rejäl jättebit!
Tips! Tänk på att hålla i locket lite med ena handen när du skär semlan i bitar. Bottnen är det inga problem att skära i, men om man håller i locket är det inga problem att skära snygga, jämna bitar. Använd en vass kniv!
[caption id="attachment_40181" align="" width="215"]Superläcker, ljuvligt god semmelfläta som är enkel att göra! Klicka här för recept![/caption]
Lyxig semmeltårta
10–14 bitar25 g jäst
1 ¼ dl mjölk, fingervarm
1 ägg
3/4 dl strösocker
1 nypa salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
50 g smör, rumsvarmt
4–5 dl vetemjölPensling1 äggFyllning
200 g mandelmassa
2–3 msk mjölk
6–7 dl vispgräddeGarneringflorsockerGÖR SÅ HÄR1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och forma den till en boll. Tryck ut bollen på en plåt, klädd med bakplåtspapper, ca 25 cm i diameter (degen ska vara lite rundad som en kulle). Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
3. Pensla degen med uppvispat ägg. Grädda semlan mitt i ugnen i 23–26 min. Sänk värmen till 200 grader efter 5 min. Låt den kallna på ett galler.
4. Montering: Skär ett lock på semlan.
5. Gröp ur en del inkråm i bottnen till en grund grop.
6. Blanda ihop mandelmassa och mjölk till en kladdig massa och lägg fyllningen på bottnen.
7. Vispa grädden fluffig och bred ut den, eller spritsa ut den över hela bottnen. Lägg på locket. Pudra över florsocker före servering.
[caption id="attachment_40186" align="" width="860"] 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.[/caption]
[caption id="attachment_40187" align="" width="860"] 2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och forma den till en boll. Tryck ut bollen på en plåt, klädd med bakplåtspapper, ca 25 cm i diameter (degen ska vara lite rundad som en kulle). Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.[/caption]
[caption id="attachment_40188" align="" width="860"] 3. Pensla degen med uppvispat ägg. Grädda semlan mitt i ugnen i 23–26 min. Sänk värmen till 200 grader efter 5 min. Låt den kallna på ett galler.[/caption]
[caption id="attachment_40189" align="" width="860"] 4. Montering: Skär ett lock på semlan.[/caption]
[caption id="attachment_40190" align="" width="860"] 5. Gröp ur en del inkråm i bottnen till en grund grop.[/caption]
[caption id="attachment_40191" align="" width="860"] 6. Blanda ihop mandelmassa och mjölk till en kladdig massa och lägg fyllningen på bottnen.[/caption]
[caption id="attachment_40192" align="" width="860"] 7. Vispa grädden fluffig och bred ut den, eller spritsa ut den över hela bottnen. Lägg på locket. Pudra över florsocker före servering.[/caption]
Extra saftiga, goda saffransbullar som är fyllda med en härlig smörkrämsfyllning! Baka och njut av världens godaste saffransbullar! Tips! Baka underbara saffranskärleksmums – klicka här för recept! Saftiga saffransbullar Ca 30 st 50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 2 påsar saffran 150 g smör, rumsvarmt ¾ dl strösocker 1 ägg ½ tsk salt ½ …