Bjud på en superläcker, snygg semmeltårta som också är gudomligt god! Den är enkel att göra och räcker till många. Det är perfekt att själv välja hur stor bit man vill ha – en tunn skiva eller en rejäl jättebit!
Tips! Tänk på att hålla i locket lite med ena handen när du skär semlan i bitar. Bottnen är det inga problem att skära i, men om man håller i locket är det inga problem att skära snygga, jämna bitar. Använd en vass kniv!
[caption id="attachment_40181" align="" width="215"]Superläcker, ljuvligt god semmelfläta som är enkel att göra! Klicka här för recept![/caption]
Lyxig semmeltårta
10–14 bitar25 g jäst
1 ¼ dl mjölk, fingervarm
1 ägg
3/4 dl strösocker
1 nypa salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
50 g smör, rumsvarmt
4–5 dl vetemjölPensling1 äggFyllning
200 g mandelmassa
2–3 msk mjölk
6–7 dl vispgräddeGarneringflorsockerGÖR SÅ HÄR1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och forma den till en boll. Tryck ut bollen på en plåt, klädd med bakplåtspapper, ca 25 cm i diameter (degen ska vara lite rundad som en kulle). Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
3. Pensla degen med uppvispat ägg. Grädda semlan mitt i ugnen i 23–26 min. Sänk värmen till 200 grader efter 5 min. Låt den kallna på ett galler.
4. Montering: Skär ett lock på semlan.
5. Gröp ur en del inkråm i bottnen till en grund grop.
6. Blanda ihop mandelmassa och mjölk till en kladdig massa och lägg fyllningen på bottnen.
7. Vispa grädden fluffig och bred ut den, eller spritsa ut den över hela bottnen. Lägg på locket. Pudra över florsocker före servering.
[caption id="attachment_40186" align="" width="860"] 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.[/caption]
[caption id="attachment_40187" align="" width="860"] 2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och forma den till en boll. Tryck ut bollen på en plåt, klädd med bakplåtspapper, ca 25 cm i diameter (degen ska vara lite rundad som en kulle). Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.[/caption]
[caption id="attachment_40188" align="" width="860"] 3. Pensla degen med uppvispat ägg. Grädda semlan mitt i ugnen i 23–26 min. Sänk värmen till 200 grader efter 5 min. Låt den kallna på ett galler.[/caption]
[caption id="attachment_40189" align="" width="860"] 4. Montering: Skär ett lock på semlan.[/caption]
[caption id="attachment_40190" align="" width="860"] 5. Gröp ur en del inkråm i bottnen till en grund grop.[/caption]
[caption id="attachment_40191" align="" width="860"] 6. Blanda ihop mandelmassa och mjölk till en kladdig massa och lägg fyllningen på bottnen.[/caption]
[caption id="attachment_40192" align="" width="860"] 7. Vispa grädden fluffig och bred ut den, eller spritsa ut den över hela bottnen. Lägg på locket. Pudra över florsocker före servering.[/caption]
Ljuvligt god vetebulle med klassisk kanelfyllning som dessutom är väldigt snygg. Favoritbulle nummer 1!!! TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här) Tips! Baka snabba saftiga bullar som inte behöver jäsa – klicka här för recept! Kanelsnurra 1 st 25 g jäst 2 ½ dl mjölk, fingervarm ½ dl strösocker 1 krm salt 75 g …
LJUVLIGA HASTBULLAR MED KANELGÖMMA Underbart goda, snabbgjorda kanelbullar gjorda med bakpulver och därför behöver de inte jäsa. De blir oerhört saftiga och mjuka. Hastbullar är klassiska bakpulverbullar som ofta bakas med en kanelfyllning på toppen, men självklart kan man byta ut det mot t ex Nutella, vaniljkräm eller en klick sylt. De är klara på mindre än 30 min. Hastbullar Ca …
Kanellängd – en klassisk vetelängd fylld med smör, socker och kanel. En kanellängd är alltid uppskattad och ljuvligt god att bjuda på! Och den här kanellängden är lika god som en färdigköpt på konditori, eller nej, den är ännu godare! KANELLÄNGD 2 st 50 g jäst 150 g smör 6 dl mjölk, fingervarm 2 krm …