Tunnbröd i stekpanna

 

dagens-recepttunnbröd1

Ät de läckra tunnbröden till frukost eller fyll dem med ett matig innehåll, rulla ihop dem och ta med på utflykten. Det är också gott att fylla ett bröd med t ex skagenröra och rulla ihop till en rulle och skära  i centimetertjocka bitar. Servera dem som tillbehör till fördrinken eller på buffén!

Gräddningstips! Det går också bra att grädda bröden i ugnen, 250 grader i ca 6–9 min.

Saftiga tekakor – klicka här för recept!
Saftiga tekakor – klicka här för recept!

 

Bra tips! Jag använder ofta olika galler till mina bröd och kakor! Det är snyggt och praktiskt – klicka här för mer info, pris & beställning!

galler

 

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla in alla mina enkla och goda steg-för-stegrecept på bloggen här!

Tunnbröd i stekpanna

10–14 st

25 g jäst
4 dl mjölk, fingervarm
2 msk ljus sirap
½ dl rapsolja
1 ½ tsk salt
2 krm hjorthornssalt
9–10 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt sirap, olja, salt, hjorthornssalt och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en lite lös men smidig deg och knåda den i någon minut. Låt den jäsa under bakduk i 40–50 min.

2. Dela degen i 10–14 bitar.

3. Rulla degbitarna till bollar och kavla ut dem till tunna rundlar, 3–4 mm, på ett mjölat bakbord. Kör sista varvet med en kruskavel så att det inte bildas luftbubblor under gräddningen.

4. Grädda bröden (utan fett) på medelvärme, 1–2 min på varje sida i en gjutjärnsstekpanna. Lägg bröden ovanpå varandra och låt dem svalna inlindade i en kökshandduk så de håller sig mjuka.

1. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt sirap, olja, salt, hjorthornssalt och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en lite lös men smidig deg och knåda den i någon minut. Låt den jäsa under bakduk i 40–50 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt sirap, olja, salt, hjorthornssalt och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en lite lös men smidig deg och knåda den i någon minut. Låt den jäsa under bakduk i 40–50 min.
2. Dela degen i 10–14 bitar.
2. Dela degen i 10–14 bitar.
3. Rulla degbitarna till bollar och kavla ut dem till tunna rundlar, 3–4 mm, på ett mjölat bakbord. Kör sista varvet med en kruskavel så att det inte bildas luftbubblor under gräddningen.
3. Rulla degbitarna till bollar och kavla ut dem till tunna rundlar, 3–4 mm, på ett mjölat bakbord. Kör sista varvet med en kruskavel så att det inte bildas luftbubblor under gräddningen.
4. Grädda bröden (utan fett) på medelvärme, 1–2 min på varje sida i en gjutjärnsstekpanna . Lägg bröden ovanpå varandra och låt dem svalna inlindade i en kökshandduk så de håller sig mjuka.
4. Grädda bröden (utan fett) på medelvärme, 1–2 min på varje sida i en gjutjärnsstekpanna. Lägg bröden ovanpå varandra och låt dem svalna inlindade i en kökshandduk så de håller sig mjuka.

 

steg5

Kalljäst råglimpa

DAGENSRECEPT
råglimpa1

NYBAKAT TILL FRUKOST! Gör degen på kvällen och låt den jäsa i kylen på natten. Grädda brödet direkt när du vaknar och njut av varmt bröd till frukost.

Kalljäst råglimpa

1 st

25 g jäst

3 dl mjölk, fingervarm (eller vatten)
1 tsk salt
2 msk rapsolja
½ dl mörk sirap
2 dl grovt rågmjöl (fint rågmjöl går också bra)
ca 5 dl vetemjöl

Garnering
grovt rågmjöl

GÖR SÅ HÄR

1. På kvällen: Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i mjölken. Tillsätt salt, rapsolja, sirap, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt och saftigt. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.

2. Forma degen till en limpa, lika lång som din limpform, ca 1 ½ liter.

3. Klä formen med bakplåtspapper och lägg i limpan. Strö över lite rågmjöl. Skär snitt i degen med en vass kniv. Täck formen med plastfolie och låt den jäsa i kylen över natten.

4. På morgonen: Ta fram limpan i rumstemperatur. Sätt ugnen på 230 grader.

5. Grädda brödet längst ner i ugnen i 30–35 min. Sänk värmen till 200 grader när du sätter in brödet. Låt limpan svalna i formen.

1. På kvällen: Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i mjölken. Tillsätt salt, rapsolja, sirap, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt och saftigt. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
1. På kvällen: Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i mjölken. Tillsätt salt, rapsolja, sirap, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt och saftigt. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
2. Forma degen till en limpa, lika lång som en limpform, ca 1 ½ liter.
2. Forma degen till en limpa, lika lång som en limpform, ca 1 ½ liter.
3. Lägg limpan i formen, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite rågmjöl. Skär snitt i degen med en vass kniv. Låt degen jäsa övertäckt i kylen över natten.
3. Lägg limpan i formen, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite rågmjöl. Skär snitt i degen med en vass kniv. Låt degen jäsa övertäckt i kylen över natten.
4. På morgonen: Ta fram limpan i rumstemperatur. Sätt ugnen på 230 grader.
4. På morgonen: Ta fram limpan i rumstemperatur. Sätt ugnen på 230 grader.
steg5
5. Grädda brödet längst ner i ugnen i 30–35 min. Sänk värmen till 200 grader när du sätter in brödet. Låt limpan svalna i formen.

råglimpa2 råglimpa3

Knådfria kalljästa frukostbullar

dagensrecept

frukostbullar3

MORGONLYX! Nybakta frallor till frukost är det bästa som finns! Gör den lättgjorda, knådfria degen på kvällen och låt den jäsa i kylen över natten. Då spar du tid på morgonen och smakerna i mjölet hinner utvecklas ordentligt under den långa jäsningen. På morgonen tar du fram degen och bakar ut frallor. De behöver jäsa ytterligare ca en halvtimme, men det går snabbt att grädda dem, ca 10 min. Under tiden bröden jäser hinner du duka fram och förbereda resten av frukosten.

Baka ett lättgjort rustikt & gott grytbröd – klicka här för recept!
Baka ett lättgjort rustikt & gott grytbröd – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola

Knådfria frukostbullar

Ca 20 st

25 g jäst
4 dl vatten, kallt
1 ½ tsk salt
1 msk honung
1 dl grahamsmjöl
6–8 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. På kvällen: Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, honung, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en deg (du behöver inte knåda den). Täck bunken med plastfolie och låt den jäsa i kylen under natten (ca 8 timmar).

2. På morgonen: Knåda snabbt ihop degen på ett mjölat bakbord. Klipp 14–16 degbitar med en sax.

3. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna på ett galler.

1. På kvällen: Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, honung, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en deg (du behöver inte knåda den). Täck bunken med plastfolie och låt den jäsa i kylen under natten (ca 8 timmar).
1. På kvällen: Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, honung, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en deg (du behöver inte knåda den). Täck bunken med plastfolie och låt den jäsa i kylen under natten (ca 8 timmar).
2. På morgonen: Knåda snabbt ihop degen på ett mjölat bakbord. Klipp 14–16 degbitar med en sax.
2. På morgonen: Knåda snabbt ihop degen på ett mjölat bakbord. Klipp 14–16 degbitar med en sax.
3. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 9–12 min. Låt dem svalna på ett galler.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 9–12 min. Låt dem svalna på ett galler.

steg5

frukostbullar2

 

Knaprigt fröknäcke

froknacke2 froknacke6

 

Det är både nyttigt och gott med fröknäcke – en perfekt kombination! Det är väldigt lätt att göra detta knapriga goda knäcke. Degen blandar man ihop på några minuter och sedan kavlas den ut tunt på en plåt. Svårare än så är det inte!

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola 

Knaprigt fröknäcke

24–28 bitar

½ dl solrosfrön
½ dl sesamfrön
½ dl linfrön
½ dl pumpakärnor
2 msk chiafrön
1 ½ tsk fiberhusk
2 krm salt
2 dl majsmjöl (vetemjöl går också bra, men uteslut fiberhusk då)
2 ¾ dl vatten
2 msk rapsolja

Garnering
flingsalt

GÖR SÅ HÄR:

1. Sätt ugnen på 160 grader. Blanda solrosfrön, sesamfrön, linfrön, pumpakärnor, chiafrön, fiberhusk, salt och majsmjöl i en bunke.

2. Koka upp vattnet och häll det och rapsoljan över fröblandningen. Rör om allt till en kladdig, lite geléaktig deg. Lägg den på ett bakplåtspapper.

3. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, ca 30 x 40 cm. Dra bort det övre papperet.

4. Lägg det undre pappret med degen på en ugnsplåt. Skär degen i ett rutmönster, 24–28 bitar. Strö över lite flingsalt. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 60 min. Låt det stå kvar i eftervärmen om det inte stelnat i mitten. Låt det svalna på plåten.

1. Sätt ugnen på 160 grader. Blanda solrosfrön, sesamfrön, linfrön, pumpakärnor, chiafrön, fiberhusk, salt och majsmjöl i en bunke.
1. Sätt ugnen på 160 grader. Blanda solrosfrön, sesamfrön, linfrön, pumpakärnor, chiafrön, fiberhusk, salt och majsmjöl i en bunke.

 

2. Koka upp vattnet och häll det och rapsoljan över fröblandningen. Rör om allt till en kladdig, lite geléaktig deg. Lägg den på ett bakplåtspapper.
2. Koka upp vattnet och häll det och rapsoljan över fröblandningen. Rör om allt till en kladdig, lite geléaktig deg. Lägg den på ett bakplåtspapper.
3. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, ca 30 x 40 cm. Dra bort det övre papperet.
3. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, ca 30 x 40 cm. Dra bort det övre papperet.
4. Lägg det undre pappret med degen på en ugnsplåt. Skär degen i ett rutmönster, 24–28 bitar. Strö över lite flingsalt. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 60 min. Låt det stå kvar i eftervärmen om det inte stelnat i mitten. Låt det svalna på plåten.
4. Lägg det undre pappret med degen på en ugnsplåt. Skär degen i ett rutmönster, 24–28 bitar. Strö över lite flingsalt. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 60 min. Låt det stå kvar i eftervärmen om det inte stelnat i mitten. Låt det svalna på plåten.

froknacke4 froknacke1

Morotstekakor

dagensreceptmorotstekakor8 morotstekakor6

 

Mjuka, goda tekakor som blir extra saftiga med rivna morötter i degen. Ett favoritbröd som bakas om och om igen hemma hos mig!

Baka saftiga, goda Polarkakor – klicka här för recept!
Baka saftiga, goda Polarkakor – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola 

Morotstekakor

Ca 20 st

ca 100 g morötter, rivna
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 dl havregryn
75 g smör, rumsvarmt
2 tsk salt
1 ägg
12–14 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Skala och riv morötterna. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölk och havregryn. Rör om tills jästen lösts upp och låt blandningen stå i ca 5 min så att havregrynen blöts upp. Tillsätt smör, salt, ägg, morötter och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Kavla ut degen 1–1 ½ cm tjock och stansa ut runda bröd, ca 10 cm i diameter, med en kakform eller ett glas.

3. Lägg degrundlarna på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

1. Skala och riv morötterna. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölk och havregryn. Rör om tills jästen lösts upp och låt blandningen stå i ca 5 min så att havregrynen blöts upp. Tillsätt smör, salt, ägg, morötter och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
1. Skala och riv morötterna. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölk och havregryn. Rör om tills jästen lösts upp och låt blandningen stå i ca 5 min så att havregrynen blöts upp. Tillsätt smör, salt, ägg, morötter och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Kavla ut degen 1–1 ½ cm tjock och stansa ut runda bröd, ca 10 cm i diameter, med en kakform eller ett glas.
2. Kavla ut degen 1–1 ½ cm tjock och stansa ut runda bröd, ca 10 cm i diameter, med en kakform eller ett glas.
3. Lägg degrundlarna på en plåt med bakplåtspapper och nagga med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Lägg degrundlarna på en plåt med bakplåtspapper och nagga med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

 

morotstekakor1 morotstekakor5