Supergott, nyttigt müsligodis! När man är sugen på något sött och gott är detta müsligodis perfekt! Chokladen innehåller såklart lite socker, men om man använder en mörk sort så blir det inte mycket socker per bit. Ju mörkare choklad, desto nyttigare!
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Nyttigt müslibräck
Ca 20 bitar
3 dl müsli av valfri sort 1 dl cornflakes (kan uteslutas, men gör bitarna krispigare) 1 dl kokos ca 150 g mörk choklad (ju högre kakaohalt desto nyttigare)
Garnering kokos
GÖR SÅ HÄR
1. Blanda müsli, cornflakes och kokos i en skål.
2. Smält chokladen över vattenbad.
3. Häll chokladen över müslin och blanda.
4. Bred ut müsliblandningen på ett bakplåtspapper, ca 2 cm tjock eller i en form med kanter klädd med bakplåtspapper, ca 21 x 21 cm.
5. Strö över lite kokos. Låt chokladen stelna (gärna i kylen). Bryt kakan i bitar.
2. Smält chokladen över vattenbad.3. Häll chokladen över müslin och blanda.4. Bred ut müsliblandningen på ett bakplåtspapper, ca 2 cm tjock eller i en form med kanter klädd med bakplåtspapper, ca 21 x 21 cm.5. Strö över lite kokos. Låt chokladen stelna (gärna i kylen). Bryt kakan i bitar.
Kladdkaka är alltid gott, men med den här nougatganachen blir det en oemotståndlig tårta som passar på vilket lyxkalas som helst! En riktig godbit som kommer ha en rykande åtgång! Passar både barn, vuxna och alla däremellan ;-).
Jag älskar denna ljuvliga kaka och bjuder gärna på den efter en trevlig middag eller på ett barnkalas.
150 g smör 100 g mörk choklad (kan uteslutas och bara smaksätta med kakaon) 3 dl strösocker 3 ägg 3 msk kakao 1 nypa salt 2 tsk vaniljsocker 1 ¾ dl vetemjöl
Nougatganache 1 dl vispgrädde 150 g nougat
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 24–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen.
4. Nougatganache: Värm grädden i en kastrull tills du ser första bubblar, stäng av värmen direkt. Den får inte koka! Lägg nougaten i en skål och häll över den varma grädden. Rör om till en kräm. Låt den kallna.
5. Bred ut ganachen över kladdkakan. Ställ den i kylen i ett par timmar och låt den stelna.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.3. Grädda kakan mitt i ugnen i 24–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen.4. Nougatganache: Värm grädden i en kastrull tills du ser första bubblar, stäng av värmen direkt. Den får inte koka! Lägg nougaten i en skål och häll över den varma grädden. Rör om till en kräm. Låt den kallna.5. Bred ut ganachen över kladdkakan. Ställ den i kylen i ett par timmar och låt den stelna.
Degen måste få gott om tid att jäsa och mogna för att brödet ska få volym och bli luftigt. Under jäsningen blir degen porös genom att det bildas koldioxid (luftbubblor) när stärkelse bryts ner. Det är därför viktigt att glutentrådarna knådats starka så att luften stannar kvar i brödet. Degvätskan bör vara fingervarm. Om degen jäser i ett varmt rum går jäsningen snabbare. Om den jäser i ett kallt rum eller i kylen så jäser den mycket långsammare. En långsam jäsning gör att smakerna i mjölet hinner utvecklas bättre samt att innanmätet blir lite segare ger större luftbubblor. Vad som blir bäst är en personlig smaksak! Testa dig fram på egen hand med olika jästider. Tänk på att detta gäller första jäsningen! Andra jäsningen bör inte vara mer än ca 30 min i de flesta fall.
Första jäsningen: Skydda alltid degen med en bakduk eller plastfolié. Då bevaras fukt och värme och degen jäser bättre. Ställ degen på en dragfri och varm plats för att påskynda jäsningen. När degen växt till ungefär dubbla storleken är den färdigjäst. Testa genom att trycka till på degens yta med fingret. När degen fjädrar tillbaka är den klar.
Andra jäsningen: När degen formats och bakats ut ska den jäsa ytterligare än gång för att få in mer luft i degen innan det är dags för gräddning.
Hemgjord knaprig & nyttig müsli helt utan tillsatt socker. Den är fantastiskt god och har en rykande åtgång här hemma. Mina tre tonårsbarn älskar den och gillar att den är nyttig. En hälsosam och mättande start på dagen!
Fröna kan bytas ut! Fröna i müslin kan varieras efter egna önskemål. Det går bra att tillsätta andra frön än vad som anges i receptet eller byta ut mängderna efter eget behov och smak.
Sötningstips! Personligen tycker jag müslin är god utan någon sötning, men man kan tillsätta 1–2 msk honung eller råsocker i vatten- och oljeblandningen om man vill ha en sötare smak. Värm då upp vattnet så den söta ingrediensen löses upp.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
2. Blanda vatten och rapsolja i en skål. Häll det över de torra ingredienserna och blanda ordentligt.
3. Bred ut müsliblandningen på en plåt klädd med bakplåtspapper. Pudra över kanel eller kardemumma.
4. Grädda müslin mitt i ugnen i 35–45 min. Rör om var 5:e minut så müslin inte bränns. När müslin är torr och knaprig och har svalnat kan du blanda i valfri smaksättning (frivilligt).
5. Förvara müslin i en bruk med tätslutande lock.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål.2. Blanda vatten och rapsolja i en skål. Häll det över de torra ingredienserna och blanda ordentligt.3. Bred ut müsliblandningen på en plåt klädd med bakplåtspapper. Pudra över kanel eller kardemumma.4. Grädda müslin mitt i ugnen i 35–45 min. Rör om var 5:e minut så müslin inte bränns. När müslin är torr och knaprig och har svalnat kan du blanda i valfri smaksättning om du vill.
Lättbakade, jättegoda hålkakor som är klara på bara 20 min. De är fyllda med nyttiga chiafrön, linfrön och solroskärnor. Supergott! Frys in dem direkt om det blir bröd överst för de är som godast nybakade och om du fryser in dem direkt och tinar dem i mikron så smakar de som nybakat igen.
Fröna går att byta ut mot valfria sorter om man inte har exakt dessa frön hemma!
1 msk bakpulver 1 tsk salt 1 dl havregryn ¾ dl linfrön ¾ dl solroskärnor ½ dl chiafrön 6 dl vetemjöl 100 g smör, rumsvarmt 3 dl filmjölk
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda bakpulver, salt, havregryn, frön och vetemjöl i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det ordentligt med mjölblandningen. Häll ner filmjölken och blanda ihop allt till en lite kladdig deg.
2. Dela degen i 4 bitar.
3. Forma runda kakor, ca 12 cm i diameter, med mjölade händer. Gör ett hål i mitten, ca 3 cm diameter.
4. Lägg brödkakorna på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–14 min. Låt dem svalna på plåten.
1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda bakpulver, salt, havregryn, frön och vetemjöl i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det ordentligt med mjölblandningen. Häll ner filmjölken och blanda ihop allt till en lite kladdig deg.2. Dela degen i 4 bitar.3. Forma runda kakor, ca 12 cm i diameter, med mjölade händer. Gör ett hål i mitten, ca 3 cm diameter.4. Lägg brödkakorna på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel.5. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–14 min. Låt dem svalna på plåten.