Det här saftiga och lättgjorda morotsbrödet behöver bara jäsa en gång i formen. Det får en bra höjd och volym och är ljuvligt gott. Brödet älskas av både vuxna och barn. Frys in det som blir över och ta fram till veckans frukostar!
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Kalljäsning: Täck springformen med folié och låt degen jäsa i kylen över natten. Ta fram formen på morgonen innan du sätter på ugnen och låt den stå i rumstemperatur tills ugnen är varm. Grädda enligt instruktionerna.
Det mjuka och saftiga brödet jäser endast en gång direkt i formen.
12 g jäst (¼ pkt) 2 dl mjölk, fingervarmt 1 tsk salt 1 msk rapsolja 75 g morötter, fint rivna 5–6 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, morötter och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
2. Forma degen till en slät boll och strö över lite mjöl. Tryck ut degen till en rund kaka i en springform, ca 24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper (utan att jäsa).
3. Nagga degen med en gaffel. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Sänk värmen till 225 grader och grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min.
5. Lyft upp brödet ur formen, i papperet och låt det svalna under en bakduk.
Ljuvligt god och enkel jordgubbskaka som passar perfekt som dessert eller till fikat. Den går snabbt att göra och innehåller få ingredienser som man oftast har hemma. En riktig favorit här hemma!
De segmjuka kanterna är gudomligt god och gör kakan extra smarrig och god!
2 ägg 2 dl strösocker 2 ¼ dl vetemjöl ½ tsk bakpulver 100 g smör, smält ca 200 g jordgubbar, frysta
Garnering florsocker
GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten. Tillsätt sist smöret och blanda allt till en slät smet.
2. Dela de stora jordgubbarna så att får har ungefär samma storlek.
3. Häll smeten i en smord och bröad form eller klädd med bakplåtspapper, 19 x 26 cm eller en rund springform, ca 23 cm. Lägg jordgubbsbitarna ovanpå smeten.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 35 min. Låt den svalna i formen.
5. Pudra över florsocker och skär kakan i bitar. Servera den gärna med en klick grädde, vaniljsås eller glass.
De här picknickbröden är både praktiska och ljuvligt goda! Baka och frys in dem och när du ska på utflykt eller äta lunch kan du fylla dem med t ex grönsaker, keso, kyckling, skinka eller en god röra! Packa ner fyllningen i olika små burkar och fyll dem när det är dags att äta! Bröden även serveras på en buffé med olika tillbehör att stoppa i brödet!
Tips! Strutarna kan sparas och användas flera gånger.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Brödstrutar
8–10 st
Strutar 8–10 A4-papper aluminiumfolie
12 g jäst (¼ pkt) 2 dl mjölk, fingervarmt (vatten går också bra) 1 tsk salt 1 msk rapsolja 5–6 dl vetemjöl
Garnering 1 ägg sesamfrön
GÖR SÅ HÄR
Strutar:1. Vik ett veck på pappret enligt bilden. 2. Lägg A4-Pappret på aluminiumfolien och klipp till en bit som är lite större än pappret. 3. Rulla ihop pappret till en strut. 4. Lägg struten på aluminiumfolién. 5. Rulla in pappret i aluminiumfolién. 6. Vik in kanterna på folién upptill.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken (eller vattnet) och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Dela degen i 8–10 bitar.
3. Rulla degbitarna till längder, 25–30 cm.
4. Snurra varje längd kring en strut. Börja nedifrån och fäst änden i spetsen. Rulla ganska tätt. Fäst andra änden på undersidan.
5. Lägg strutarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Pensla degen med ägg och strö över sesamfrön.
7. Grädda bröden längst ner i ugnen i 9–12 min. Låt dem svalna på plåten.
8. Ta loss bröden från strutarna. Fyll dem gärna med grönsaker, kyckling, skinka, keso eller en god röra. Bröden går bra att frysa in och ta fram till picknicken! (Strutarna kan sparas och användas flera gånger).
Hönökaka är ett tunt, platt mjuk bröd som är uppkallat efter Hönö i Göteborgs skärgård. Fiskarna och bönderna i området bakade brödet förr och i dag har det blivit en omtyckt klassiker som går att köpa i de flesta välsorterade livsmedelsbutiker. Men hembakat är både billigare och godare så gör dem själv i stället. I min familj är de en riktig favorit med en rykande åtgång!
Baka läckra nougatbollar – klicka här!Tips! Byt ut 1 dl rågsikt och ½ dl vetemjöl mot 1 ½ dl grahamsmjöl om du vill ha grova, lite mer fiberrika Hönökakor.
25 g jäst 3 dl mjölk, fingervarm 50 g smör, rumsvarmt ½ dl ljus sirap 1 tsk salt 3 dl rågsikt 4–6 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills den lösts upp. Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
2. Dela degen i ca 4 bitar. Kavla ut dem till runda kakor, ca 27 cm i diameter. Kavla sista varvet med en kruskavel. Nagga ordentligt med en gaffel om du inte har någon kruskavel.
3. Lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i 25–30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 6–8 min. Håll koll på att de får lagom färg. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
– Den godaste pajen jag någonsin ätit, sade min 16-årige son när jag bakade den här hallon- & chokladpajen! Ett bra betyg som jag håller med om! Både hallon och choklad på en smulig bottnen är perfekt! Om man inte vill ha choklad på pajen går det bra att skippa den och göra en läcker, smulig hallonpaj. Lika gott det! Men personligen tycker jag chokladen gör pajen extra läcker och god. Servera den gärna med en klick vaniljsås eller vaniljglass.