25 g jäst 2 dl mjölk, fingervarm 1 dl vatten, fingervarmt 1 tsk salt 2 msk rapsolja 7–9 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i ca 15 bitar.
3. Rulla ut dem till längder, ca 12 cm. Lägg dem brett isär på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–12 min. Låt dem svalna på galler.
Lättbakat och saftigt bröd med en härlig smak av vitlök. Det är både trevligt och gott att bjuda med det fina brödet. Bryt loss en bit från den runda kakan till middagen. Det är också ett perfekt bröd att duka upp med på en buffé. Eller packa ner det i picknickkorgen när du ska på utflykt. Brödet innehåller vanliga ingredienser som man oftast har hemma vilket gör det enkelt och bekvämt att snabbt slänga ihop en deg.
Tips! Om du vill kan man jäsa brödet endast EN gång på plåten istället, men då blir jäsningstiden ca 1 timme istället.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 45–50 min.
2. Tryck ut degen till en rund kaka, ca 2 cm tjock, på en plåt med bakplåtspapper. Dela degen i sexton bitar med en degskrapa eller kniv. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pressa vitlökslyftan i en skål och blanda med oljan. Pensla blandningen på degen. Strö över flingsalt.
3. Grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min. Låt det svalna på ett galler.
De här frallorna är underbart goda och går fort att göra. Perfekta att slänga ihop när man snabbt vill ha nybakat bröd! Det går att byta ut fröna till valfria frön. Brödet är också gott på buffén, till en sallad eller en varm soppa.
Tips! Grahamsmjölet kan bytas ut mot rågmjöl eller vanligt vetemjöl. Linfröna kan bytas ut mot valfria frön.
1 msk bakpulver 1 tsk salt 1 dl grahamsmjöl ½ dl linfrön, krossade eller hela 6 dl vetemjöl 100 g smör, rumsvarmt 3 dl filmjölk
Garnering ca 1 msk linfrön, krossade eller hela
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda bakpulver, salt, grahamsmjöl och vetemjöl i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det ordentligt med mjölblandningen. Häll ner filmjölken och blanda ihop allt till en lite kladdig deg.
2. Dela degen i ca 12 bitar och forma runda bullar med mjölade händer.
3. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Strö över linfrön.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–14 min. Låt dem svalna på plåten.
Saftiga, mjuka rutor med en urgod kanel- och smörfyllning på toppen som gör att de får de en härlig smak av kanelbulle. De är superenkla att baka och gräddas i en långpanna. Det går bra att frysa in rutorna som blir över, om det blir några 😉
3 ägg 3 dl strösocker 2 tsk bakpulver 1 tsk vaniljsocker 3 ½ dl vetemjöl 50 g smör, smält 1 ½ dl vatten, kokhett
Fyllning 50 g smör ½ dl mjölk ½ tsk mald kanel 1 ½ msk vaniljsocker
Garnering florsocker
GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda bakpulver, vaniljsocker och mjöl och rör ner det ihop med smör och vatten till en slät smet.
2. Häll smeten i en form, ca 19 x 27 cm, klädd med bakplåtspapper.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 30 min.
4. Stjälp upp kakan på en skärbräda med undersidan uppåt. Dra bort bakplåtspappret.
5. Fyllning: Smält smöret och tillsätt mjölk, kanel och vaniljsocker. Låt blandningen puttra i ca 1 min under omrörning.
6. Skeda smörmjölken över botten och låt den svalna. Ställ kakan övertäckt i kylen i ca 30 min.
7. Pudra över florsocker och skär kakan i rutor. Servera gärna med vispad grädde och hallon
En av de läckraste kladdkakor jag vet! Den krämiga chokladganachen på toppen i kombination med de salta cashewnötterna är ljuvligt god! En perfekt dessert efter en god middag. Eller bjud vännerna och kollegorna på fika.