Hemgjord Bounty

DAGENSRECEPT

bounty4

För några år sedan gjorde jag hemgjord Bounty för första gången och sedan dess är det en av mina favoritjulgodisar. Jag bakar dem ett par gånger varje jul och första gången brukar vara redan i november. De har en rykande åtgång och även mina fem barn älskar dessa godbitar. Bounty är kanske egentligen inget julgodis, men för mig har det blivit en julfavorit! Här får ni enkla steg-för-steginstruktioner hur man gör de smarriga konfektbitarna.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola

Hemgjord bounty

25–28 st

50 g smör, smält
3 dl riven kokos
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
½ dl vispgrädde

Garnering
150 g mörk choklad, smält
riven kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda ihop smör, kokos, florsocker, vaniljsocker och grädde till en massa. Ställ den i kylen en stund.

2. Rulla massan till fingertjocka längder, ca 4 cm, och lägg dem på en skärbräda i frysen i 30–60 min.

3. Doppa bitarna i smält choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper. Strö över riven kokos. Låt dem stelna i kylen. Förvara konfekten i kylen i en burk med tätslutande lock.

1. Blanda ihop smör, kokos, florsocker, vaniljsocker och grädde till en massa. Ställ den i kylen en stund.1. Blanda ihop smör, kokos, florsocker, vaniljsocker och grädde till en massa. Ställ den i kylen en stund.

2. Rulla massan till fingertjocka längder, ca 4 cm, och lägg dem på en skärbräda i frysen i 30–60 min.
2. Rulla massan till fingertjocka längder, ca 4 cm, och lägg dem på en skärbräda i frysen i 30–60 min.
3. Doppa bitarna i smält choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper. Strö över riven kokos. Låt dem stelna i kylen. Förvara konfekten i kylen i en burk med tätslutande lock.
3. Doppa bitarna i smält choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper. Strö över riven kokos. Låt dem stelna i kylen. Förvara konfekten i kylen i en burk med tätslutande lock.steg4

utvald bounty2

 

Saffranssockerbullar med vit choklad

dagensreceptsaffranssockerbullar2 saffranssockerbullar1

Ljuvligt goda och saftiga saffranssockerbullar fyllda med härlig vit choklad. Supergoda och en riktig favorit som bakas varje jul!

Baka en läcker saffranskrans med mandelmassa & kardemumma – klicka här för recept!
Baka en läcker saffranskrans med mandelmassa & kardemumma – klicka här för recept!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Saffranssockerbullar med vit choklad

24–26 st

½ g saffran (1 påse) + 1 tsk strösocker
3 ½ dl mjölk, fingervarm
25 g jäst
1 ägg
1 krm salt
¾ dl strösocker
75 g smör, rumsvarmt
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
12–13 dl vetemjöl

Fyllning
ca 150 g vit choklad, hackad
50 g smör, rumsvarmt
2 msk florsocker

Garnering
ev. 1 ägg
smör
strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med 1 tsk socker. Blanda saffran och mjölk i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt ägg, salt, strösocker, smör, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.

2. Dela degen i 24–26 bitar och forma dem till bollar. Fyllning: Blanda choklad, smör och florsocker till en massa. Dela massan i lika många högar som bullar. Gör ett hål i varje bulle och tryck ner fyllning. Nyp ihop hålet ordentligt.

3. Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. (Pensla eventuellt bullarna med ägg efter jäsningen om du vill ha en glansig yta, men eftersom de ska penslas med smör efter gräddningen så kan man hoppa över det).

4. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 9–13 min.

5. Pensla bullarna med smält smör medan de fortfarande är varma och doppa dem i strösocker. Låt dem svalna på en plåt eller galler.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med sockret. Blanda saffranet och mjölken i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt salt, socker, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.
1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med 1 tsk socker. Blanda saffran och mjölk i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt ägg, salt, socker, smör, kardemumma och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.
2. Dela degen i 24–28 bitar och forma dem till bollar. Fyllning: Blanda choklad, smör och florsocker till en massa. Dela massan i lika många högar som bullar. Gör ett hål i varje bulle och tryck ner fyllning. Nyp ihop hålet ordentligt.
2. Dela degen i 24–26 bitar och forma dem till bollar. Fyllning: Blanda choklad, smör och florsocker till en massa. Dela massan i lika många högar som bullar. Gör ett hål i varje bulle och tryck ner fyllning. Nyp ihop hålet ordentligt.
3. Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. (Pensla eventuellt bullarna med ägg efter jäsningen om du vill ha en glansig yta, men eftersom de ska penslas med smör efter gräddningen så kan man hoppa över det).
4. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 9–13 min.
4. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 9–13 min.
5. Pensla bullarna med smält smör medan de fortfarande är varma och doppa dem i strösocker. Låt dem svalna på en plåt eller galler.
5. Pensla bullarna med smält smör medan de fortfarande är varma och doppa dem i strösocker. Låt dem svalna på en plåt eller galler.

steg6saffranssockerbullar1

 

Mazarintoscakaka

DAGENSRECEPT

mazarintoscakaka5

 

mazarintoscakaka1

En fantastiskt god och saftig, mjuk kaka med mazarinbotten. Den knäckiga toscan på toppen är en grym kombination. Man kan hacka nötterna grovt om man inte vill ha dem hela. Kakan passar jättebra som en julkaka till adventsfikat, men kan bakas året runt utan att förknippas med julen.

Mazarintoscakaka i limpform

Ca 12 bitar

Saftig citronmazarinbotten med ett knäckigt nöt- & mandeltäcke. Ljuvligt gott!

Mazarinbotten
225 g mandelmassa
100 g smör, rumsvarmt
3 ägg
1 tsk bakpulver
1 dl vetemjöl
rivet skal av 1 citron 

Toscatäcke
200 g nötter och mandlar av valfri sort
½ dl vispgrädde
½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
2 tsk smör 

GÖR SÅ HÄR:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg nötterna på en plåt och rosta dem mitt i ugnen i 10–12 min.

2. Riv mandelmassan grovt och rör ihop den med smöret. Tillsätt äggen och blanda. Rör ihop bakpulver och vetemjöl och blanda ner det och citronskalet i smeten.

3. Bred ut smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min.

5. Toscatäcke: Koka upp grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt det puttra till en tjock kolasmet. Stäng av värmen och rör ner smör och nötter.

6. Ta ut kakan när de 25–30 minuterna gått och häll över toscasmeten. Höj värmen till 250 grader och grädda kakan i ca 5 min till. Låt den svalna i formen.

1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg nötterna på en plåt och rosta dem mitt i ugnen i 10–12 min.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg nötterna på en plåt och rosta dem mitt i ugnen i 10–12 min.

 

2. Riv mandelmassan grovt och rör ihop den med smöret. Tillsätt äggen och blanda. Rör ihop bakpulver och vetemjöl och blanda ner det och citronskalet i smeten. 3. Bred ut smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
2. Riv mandelmassan grovt och rör ihop den med smöret. Tillsätt äggen och blanda. Rör ihop bakpulver och vetemjöl och blanda ner det och citronskalet i smeten.
3. Bred ut smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min.
5. Toscatäcke: Koka upp grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt det puttra till en tjock kolasmet. Stäng av värmen och rör ner smör och nötter.
5. Toscatäcke: Koka upp grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt det puttra till en tjock kolasmet. Stäng av värmen och rör ner smör och nötter.
6. Ta ut kakan när de 25–30 minuterna gått och häll över toscasmeten. Höj värmen till 250 grader och grädda kakan i ca 5 min till. Låt den svalna i formen.
6. Ta ut kakan när de 25–30 minuterna gått och häll över toscasmeten. Höj värmen till 250 grader och grädda kakan i ca 5 min till. Låt den svalna i formen.

utvald mazarintoscakaka2

Saffranskrans med mandelmassa & kardemumma

dagens-recept saffranskrans1

saffranskrans9 saffranskrans8 saffranskrans4

Superläcker vetekrans med gyllene saffran i degen. Den är oerhört saftig, luftig och god. Den krämiga fyllningen av mandelmassa, smör och kardemumma är pricken över i!

Gör en dubbel sats om du vill baka 2 kransar.

Baka en flätad saffranslängd med krämig vaniljkräm – klicka här för recept!
Baka en flätad saffranslängd med krämig vaniljkräm – klicka här för recept!

Saffranskrans med mandelmassa & kardemumma

ca 16 bitar

½ g saffran (1 påse) + 1 tsk strösocker

2 ½ dl mjölk, fingervarm
25 g jäst
1 nypa salt
½ dl strösocker

1 ägg
50 g smör, rumsvarmt

7–9 dl vetemjöl

Fyllning
150 g mandelmassa
50 g smör, kylskåpskallt
½–1 tsk stötta kardemummakärnor
ca ¾ dl strösocker

Garnering
1 ägg

pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med sockret. Blanda saffranet och mjölken i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt salt, socker, ägg, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.

2. Dela degen i 3 delar. Kavla ut dem till rundlar i samma storlek som formen, ca 24 cm i diameter.

3. Fyllning: Riv mandelmassa och smör grovt och strö över kardemummakärnorna.

4. Lägg en degrundel i bottnen på formen, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Strö ut hälften av smör- och mandelmassafyllningen. Strö över socker. Lägg på ytterligare en rundel och strö ut resten av fyllningen och socker. Lägg på den sista rundeln. Tryck ihop degkanterna nedåt i kanterna. Dela degen i ca 16 delar med en degskrapa eller en vass kniv. Tryck till degen i mitten. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.

5. Pensla kransen med ägg och strö över pärlsocker.

6. Grädda kransen  längst ner i ugnen i 30–35 min. Sänk värmen till 200 grader efter halva tiden. Låt den svalna i formen.

1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med sockret. Blanda saffranet och mjölken i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt salt, socker, ägg, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med sockret. Blanda saffranet och mjölken i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt salt, socker, ägg, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
2. Dela degen i 3 delar. Kavla ut dem till rundlar i samma storlek som formen (se nedan), ca 24 cm i diameter.
2. Dela degen i 3 delar. Kavla ut dem till rundlar i samma storlek som formen, ca 24 cm i diameter.
3. Fyllning: Riv mandelmassa och smör grovt och strö över kardemummakärnorna.
3. Fyllning: Riv mandelmassa och smör grovt och strö över kardemummakärnorna.
4. Lägg en degrundel i bottnen på en rund form, ca 24 cm i diameter  klädd med bakplåtspapper. Strö ut hälften av smör- och mandelmassafyllningen. Strö över socker. Lägg på ytterligare en rundel och strö ut resten av fyllningen och socker. Lägg på den sista rundeln. Tryck ihop degkanterna nedåt i kanterna. Dela degen i ca 16 delar med en degskrapa eller en vass kniv. Tryck till degen i mitten. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.
4. Lägg en degrundel i bottnen på en rund form, ca 24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper. Strö ut hälften av smör- och mandelmassafyllningen. Strö över socker. Lägg på ytterligare en rundel och strö ut resten av fyllningen och socker. Lägg på den sista rundeln. Tryck ihop degkanterna nedåt i kanterna. Dela degen i ca 16 delar med en degskrapa eller en vass kniv. Tryck till degen i mitten. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.
5. Pensla kransen med ägg och strö över pärlsocker.
5. Pensla kransen med ägg och strö över pärlsocker.
6. Grädda kransen  längst ner i ugnen i 30–35 min. Sänk värmen till 200 grader efter halva tiden. Låt den svalna i formen.
6. Grädda kransen längst ner i ugnen i 30–35 min. Sänk värmen till 200 grader efter halva tiden. Låt den svalna i formen.

steg7

saffranskrans3 saffranskrans4 saffranskrans8

 

Saffranskaka med chokladganache

dagensrecept2saffranskaka1 saffranskaka7 saffranskaka3

Saffran i sockerkakan ger en julig och god smak. Den här kakan brukar jag baka fler gånger innan jul och ibland pudrar jag bara lite florsocker på toppen om jag inte har någon choklad hemma. Men chokladganachen gör den extra lyxig och god!

Strö på lite flingsalt om du gillar att bryta av det söta med salt. Supergott, tycker jag! Men provsmaka med lite salt på en liten bit först…

Saffranskaka med chokladganache

12–14 bitar

2 ägg
2 dl strösocker
75 g smör, smält
½ g saffran (1 påse)
1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1 ½ dl filmjölk 

Chokladganache
1 ½ dl vispgrädde
150 g mörk choklad

Garnering
ev. flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Smält smöret och rör ner saffranet. Låt det svalna. Blanda bikarbonat eller bakpulver med mjölet och rör ner det i äggsmeten tillsammans med filmjölken och smöret. Rör ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen. Stjälp upp kakan på en tallrik.

4. Chokladganache: Koka upp grädden i en kastrull. Stäng av värmen och lägg ner chokladen och låt den smälta. Blanda ihop till en slät sås och låt den svalna. Ställ den i kylen i 30–60 min. Rör om då och då.

5. Bred ut chokladganachen på kakan när den tjocknat lite och blivit bredbar. Strö eventuellt lite flingsalt på toppen.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Smält smöret och rör ner saffranet. Låt det svalna. Blanda bikarbonat eller bakpulver med mjölet och rör ner det i äggsmeten tillsammans med smöret. Rör ihop allt till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Smält smöret och rör ner saffranet. Låt det svalna. Blanda bikarbonat eller bakpulver med mjölet och rör ner det i äggsmeten tillsammans med filmjölken och smöret. Rör ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter.
2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen. Stjälp upp kakan på en tallrik.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen. Stjälp upp kakan på en tallrik.
4. Chokladganache: Koka upp grädden i en kastrull. Stäng av värmen och lägg ner chokladen och låt den smälta. Blanda ihop till en slät sås och låt den svalna. Ställ den i kylen i 30–60 min. Rör om då och då.
4. Chokladganache: Koka upp grädden i en kastrull. Stäng av värmen och lägg ner chokladen och låt den smälta. Blanda ihop till en slät sås och låt den svalna. Ställ den i kylen i 30–60 min. Rör om då och då.
5. Bred ut chokladganachen på kakan när den tjocknat lite och blivit bredbar. Strö eventuellt lite flingsalt på toppen.
5. Bred ut chokladganachen på kakan när den tjocknat lite och blivit bredbar. Strö eventuellt lite flingsalt på toppen.

saffranskaka6

saffranskaka5 saffranskaka3 utvald