För några år sedan gjorde jag hemgjord Bounty för första gången och sedan dess är det en av mina favoritjulgodisar. Jag bakar dem ett par gånger varje jul och första gången brukar vara redan i november. De har en rykande åtgång och även mina fem barn älskar dessa godbitar. Bounty är kanske egentligen inget julgodis, men för mig har det blivit en julfavorit! Här får ni enkla steg-för-steginstruktioner hur man gör de smarriga konfektbitarna.
50 g smör, smält 3 dl riven kokos 2 dl florsocker 1 tsk vaniljsocker ½ dl vispgrädde
Garnering 150 g mörk choklad, smält riven kokos
GÖR SÅ HÄR
1. Blanda ihop smör, kokos, florsocker, vaniljsocker och grädde till en massa. Ställ den i kylen en stund.
2. Rulla massan till fingertjocka längder, ca 4 cm, och lägg dem på en skärbräda i frysen i 30–60 min.
3. Doppa bitarna i smält choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper. Strö över riven kokos. Låt dem stelna i kylen. Förvara konfekten i kylen i en burk med tätslutande lock.
1. Blanda ihop smör, kokos, florsocker, vaniljsocker och grädde till en massa. Ställ den i kylen en stund.
½ g saffran (1 påse) + 1 tsk strösocker
3 ½ dl mjölk, fingervarm 25 g jäst
1 ägg
1 krm salt
¾ dl strösocker 75 g smör, rumsvarmt
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
12–13 dl vetemjöl
Fyllning ca 150 g vit choklad, hackad 50 g smör, rumsvarmt 2 msk florsocker
Garnering ev. 1 ägg smör strösocker
GÖR SÅ HÄR
1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med 1 tsk socker. Blanda saffran och mjölk i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt ägg, salt, strösocker, smör, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.
2. Dela degen i 24–26 bitar och forma dem till bollar. Fyllning: Blanda choklad, smör och florsocker till en massa. Dela massan i lika många högar som bullar. Gör ett hål i varje bulle och tryck ner fyllning. Nyp ihop hålet ordentligt.
3. Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. (Pensla eventuellt bullarnamed ägg efter jäsningen om du vill ha en glansig yta, men eftersom de ska penslas med smör efter gräddningen så kan man hoppa över det).
4. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 9–13 min.
5. Pensla bullarna med smält smör medan de fortfarande är varma och doppa dem i strösocker. Låt dem svalna på en plåt eller galler.
En fantastiskt god och saftig, mjuk kaka med mazarinbotten. Den knäckiga toscan på toppen är en grym kombination. Man kan hacka nötterna grovt om man inte vill ha dem hela. Kakan passar jättebra som en julkaka till adventsfikat, men kan bakas året runt utan att förknippas med julen.
Mazarintoscakaka i limpform
Ca 12 bitar
Saftig citronmazarinbotten med ett knäckigt nöt- & mandeltäcke. Ljuvligt gott!
Mazarinbotten 225 g mandelmassa 100 g smör, rumsvarmt 3 ägg 1 tsk bakpulver 1 dl vetemjöl rivet skal av 1 citron
Toscatäcke 200 g nötter och mandlar av valfri sort ½ dl vispgrädde ½ dl strösocker ½ dl ljus sirap 2 tsk smör
GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg nötterna på en plåt och rosta dem mitt i ugnen i 10–12 min.
2. Riv mandelmassan grovt och rör ihop den med smöret. Tillsätt äggen och blanda. Rör ihop bakpulver och vetemjöl och blanda ner det och citronskalet i smeten.
3. Bred ut smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min.
5. Toscatäcke: Koka upp grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt det puttra till en tjock kolasmet. Stäng av värmen och rör ner smör och nötter.
6. Ta ut kakan när de 25–30 minuterna gått och häll över toscasmeten. Höj värmen till 250 grader och grädda kakan i ca 5 min till. Låt den svalna i formen.
Superläcker vetekrans med gyllene saffran i degen. Den är oerhört saftig, luftig och god. Den krämiga fyllningen av mandelmassa, smör och kardemumma är pricken över i!
Gör en dubbel sats om du vill baka 2 kransar.
Saffranskrans med mandelmassa & kardemumma
ca 16 bitar
½ g saffran (1 påse) + 1 tsk strösocker 2 ½ dl mjölk, fingervarm 25 g jäst 1 nypa salt ½ dl strösocker 1 ägg 50 g smör, rumsvarmt 7–9 dl vetemjöl
Fyllning 150 g mandelmassa 50 g smör, kylskåpskallt ½–1 tsk stötta kardemummakärnor ca ¾ dl strösocker
Garnering 1 ägg pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med sockret. Blanda saffranet och mjölken i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt salt, socker, ägg, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.
2. Dela degen i 3 delar. Kavla ut dem till rundlar i samma storlek som formen, ca 24 cm i diameter.
3. Fyllning: Riv mandelmassa och smör grovt och strö över kardemummakärnorna.
4. Lägg en degrundel i bottnen på formen, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Strö ut hälften av smör- och mandelmassafyllningen. Strö över socker. Lägg på ytterligare en rundel och strö ut resten av fyllningen och socker. Lägg på den sista rundeln. Tryck ihop degkanterna nedåt i kanterna. Dela degen i ca 16 delar med en degskrapa eller en vass kniv. Tryck till degen i mitten. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.
5. Pensla kransen med ägg och strö över pärlsocker.
6. Grädda kransen längst ner i ugnen i 30–35 min. Sänk värmen till 200 grader efter halva tiden. Låt den svalna i formen.
Saffran i sockerkakan ger en julig och god smak. Den här kakan brukar jag baka fler gånger innan jul och ibland pudrar jag bara lite florsocker på toppen om jag inte har någon choklad hemma. Men chokladganachen gör den extra lyxig och god!
Strö på lite flingsalt om du gillar att bryta av det söta med salt. Supergott, tycker jag! Men provsmaka med lite salt på en liten bit först…
Saffranskaka med chokladganache
12–14 bitar
2 ägg 2 dl strösocker 75 g smör, smält ½ g saffran (1 påse) 1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver 4 dl vetemjöl 1 ½ dl filmjölk
Chokladganache 1 ½ dl vispgrädde 150 g mörk choklad
Garnering ev. flingsalt
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Smält smöret och rör ner saffranet. Låt det svalna. Blanda bikarbonat eller bakpulver med mjölet och rör ner det i äggsmeten tillsammans med filmjölken och smöret. Rör ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen. Stjälp upp kakan på en tallrik.
4. Chokladganache: Koka upp grädden i en kastrull. Stäng av värmen och lägg ner chokladen och låt den smälta. Blanda ihop till en slät sås och låt den svalna. Ställ den i kylen i 30–60 min. Rör om då och då.
5. Bred ut chokladganachen på kakan när den tjocknat lite och blivit bredbar. Strö eventuellt lite flingsalt på toppen.