Hemgjorda korvbröd

dagensrecept korvbrod2

Tips! Byt ut 1–2 dl av vetemjölet till grahamsmjöl om du vill ha grövre korvbröd.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här) 

Hemgjorda korvbröd

Ca 15 st

25 g jäst
2 dl mjölk, fingervarm
1 dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
2 msk rapsolja
7–9 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i ca 15 bitar.

3. Rulla ut dem till längder, ca 12 cm. Lägg dem brett isär på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–12 min. Låt dem svalna på galler.

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
Dela degen i ca 15 bitar.
2. Dela degen i ca 15 bitar.
Rulla ut dem till längder, ca 12 cm. Lägg dem brett isär på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Rulla ut dem till längder, ca 12 cm. Lägg dem brett isär på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda bröden mitt i ugnen i 8–12 min. Låt dem svalna på galler.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–12 min. Låt dem svalna på galler. korvbrod1 utvald

 

Runt vitlöksbröd

Lättbakat och saftigt bröd med en härlig smak av vitlök. Det är både trevligt och gott att bjuda med det fina brödet. Bryt loss en bit från den runda kakan till middagen. Det är också ett perfekt bröd att duka upp med på en buffé. Eller packa ner det i picknickkorgen när du ska på utflykt. Brödet innehåller vanliga ingredienser som man oftast har hemma vilket gör det enkelt och bekvämt att snabbt slänga ihop en deg.

Tips! Om du vill kan man jäsa brödet endast EN gång på plåten istället, men då blir jäsningstiden ca 1 timme istället.

Baka saftiga, goda morotstekakor – klicka här för recept!
Baka saftiga, goda morotstekakor – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Runt vitlöksbröd

16 bitar

25 g jäst 
2 ½ dl vatten, ljummet


1 tsk salt

2 msk rapsolja


6–8 dl vetemjöl

Garnering
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja

flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 45–50 min.

2. Tryck ut degen till en rund kaka, ca 2 cm tjock, på en plåt med bakplåtspapper. Dela degen i sexton bitar med en degskrapa eller kniv. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pressa vitlökslyftan i en skål och blanda med oljan. Pensla blandningen på degen. Strö över flingsalt.

3. Grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min. Låt det svalna på ett galler.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 45–50 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 45–50 min.
2. Tryck ut degen till en rund kaka, ca 2 cm tjock, på en plåt med bakplåtspapper. Dela degen i sexton bitar med en degskrapa eller kniv. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pressa vitlökslyftan i en skål och blanda med oljan. Pensla blandningen på degen. Strö över flingsalt.
2. Tryck ut degen till en rund kaka, ca 2 cm tjock, på en plåt med bakplåtspapper. Dela degen i sexton bitar med en degskrapa eller kniv. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pressa vitlökslyftan i en skål och blanda med oljan. Pensla blandningen på degen. Strö över flingsalt.
3. Grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min. Låt det svalna på ett galler.
3. Grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min. Låt det svalna på ett galler.

vitloksbrod1 utvald

 

Snabba grahamsfrallor

dagensrecept

De här frallorna är underbart goda och går fort att göra. Perfekta att slänga ihop när man snabbt vill ha nybakat bröd! Det går att byta ut fröna till valfria frön. 
Brödet är också gott på buffén, till en sallad eller en varm soppa.

Tips! Grahamsmjölet kan bytas ut mot rågmjöl eller vanligt vetemjöl. Linfröna kan bytas ut mot valfria frön.

Klassiska scones – klicka här för recept!
Klassiska scones – klicka här för recept!

 

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här)

Snabba grahamsfrallor med linfrön

Ca 12 st

1 msk bakpulver

1 tsk salt

1 dl grahamsmjöl

½ dl linfrön, krossade eller hela
6 dl vetemjöl

100 g smör, rumsvarmt

3 dl filmjölk

Garnering
ca 1 msk linfrön, krossade eller hela

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda bakpulver, salt, grahamsmjöl och vetemjöl i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det ordentligt med mjölblandningen. Häll ner filmjölken och blanda ihop allt till en lite kladdig deg.

2. Dela degen i ca 12 bitar och forma runda bullar med mjölade händer.

3. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Strö över linfrön.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–14 min. Låt dem svalna på plåten.

1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda bakpulver, salt, grahamsmjöl och vetemjöl i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det ordentligt med mjölblandningen. Häll ner filmjölken och blanda ihop allt till en lite kladdig deg.
1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda bakpulver, salt, grahamsmjöl och vetemjöl i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det ordentligt med mjölblandningen. Häll ner filmjölken och blanda ihop allt till en lite kladdig deg.

 

2. Dela degen i ca 12 bitar och forma runda bullar med mjölade händer.
2. Dela degen i ca 12 bitar och forma runda bullar med mjölade händer.
3. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Strö över linfrön.
3. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Strö över linfrön.
4. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Strö över linfrön.
4. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Strö över linfrön.

utvald

Mjuka kanelbullerutor

dagensrecept2

Saftiga, mjuka rutor med en urgod kanel- och smörfyllning på toppen som gör att de får de en härlig smak av kanelbulle. De är superenkla att baka och gräddas i en långpanna. Det går bra att frysa in rutorna som blir över, om det blir några 😉

[caption id="attachment_37520" align="alignnone" width="215"]Gör supergoda, fluffiga marshmallows – klicka här för receptet! Gör supergoda, fluffiga marshmallows – klicka här för receptet![/caption]
[caption id="attachment_51167" align="alignnone" width="215"]Kanelbullekaka Saftig kanelbullekakak – klicka här för recept![/caption]

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola Facebook: Lindas bakskola

Mjuka kanelbullerutor

Ca 24 bitar

3 ägg

3 dl strösocker

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker
3 ½ dl vetemjöl

50 g smör, smält

1 ½ dl vatten, kokhett


Fyllning
50 g smör

½ dl mjölk

½ tsk mald kanel
1 ½ msk vaniljsocker

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR
1.
Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda bakpulver, vaniljsocker och mjöl och rör ner det ihop med smör och vatten till en slät smet.

2. Häll smeten i en form, ca 19 x 27 cm, klädd med bakplåtspapper.

3. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 30 min.

4. Stjälp upp kakan på en skärbräda med undersidan uppåt. Dra bort bakplåtspappret.

5. Fyllning: Smält smöret och tillsätt mjölk, kanel och vaniljsocker. Låt blandningen puttra i ca 1 min under omrörning.

6. Skeda smörmjölken över botten och låt den svalna. Ställ kakan övertäckt i kylen i ca 30 min.

7. Pudra över florsocker och skär kakan i rutor. Servera gärna med vispad grädde och hallon

.

Kladdkaka med chokladganache & cashewnötter

dagensrecept kladdganache2

En av de läckraste kladdkakor jag vet! Den krämiga chokladganachen på toppen i kombination med de salta cashewnötterna är ljuvligt god! En perfekt dessert efter en god middag. Eller bjud vännerna och kollegorna på fika.

Baka en superläcker kokoskladdkaka – klicka här för recept!
Baka en superläcker kokoskladdkaka – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola 

Kladdkaka med chokladganache & cashewnötter

10–12 bitar 

150 g smör

3 dl strösocker

4 msk kakao

1 ¾ dl vetemjöl

1 nypa salt

2 tsk vaniljsocker
3 ägg


Chokladganache
150 g mörk choklad
¾ dl vispgrädde

½ dl cashewnötter

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader.
 Smält smöret i en kastrull och blanda ner strösockret. Låt blandningen svalna något.

2. Tillsätt resten av ingredienserna i smörblandningen och rör snabbt ihop allt till en slät smet.

3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 11 x 30 cm eller en rund springform, ca 23 cm i diameter.

4. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i 22–28 min. Anpassa gräddningstiden efter hur kladdig du vill ha den.
 Låt kakan kallna i formen.

5. Koka upp grädden i en kastrull. Låt chokladen smälta i grädden och blanda ihop allt till en slät smet. Låt den svalna.

6. Hacka cashewnötterna.

7. Bred ut chokladganachen på kladdkakan och strö över hackade cashewnötter. Låt den stelna i kylen.

1. Sätt ugnen på 180 grader.
 Smält smöret i en kastrull och blanda ner sockret. Låt det svalna.
1. Sätt ugnen på 180 grader.
 Smält smöret i en kastrull och blanda ner strösockret. Låt blandningen svalna något.

2. Tillsätt resten av ingredienserna i smöret och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.
2. Tillsätt resten av ingredienserna i smörblandningen och rör snabbt ihop allt till en slät smet.

3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 11 x 30 cm eller en rund springform, ca 23 cm i diameter.
3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 11 x 30 cm eller en rund springform, ca 23 cm i diameter.

4. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i 22–28 min. Anpassa gräddningstiden efter hur kladdig du vill ha den.
 Låt kakan kallna i formen.
4. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i 22–28 min. Anpassa gräddningstiden efter hur kladdig du vill ha den.
 Låt kakan kallna i formen.

5. Koka upp grädden i en kastrull. Låt chokladen smälta i grädden och blanda ihop allt till en slät smet. Låt den svalna.
5. Koka upp grädden i en kastrull. Låt chokladen smälta i grädden och blanda ihop allt till en slät smet. Låt den svalna.

6. Hacka cashewnötterna.
6. Hacka cashewnötterna.

7. Bred ut chokladganachen på kladdkakan och strö över hackade cashewnötter. Låt den stelna i kylen.
7. Bred ut chokladganachen på kladdkakan och strö över hackade cashewnötter. Låt den stelna i kylen.utvald