Äppelkrans

äppelkrans2 äppelkrans6

Det är ljuvligt gott att baka med äpplen! Fyll en vetekrans med rivet äpple, strösocker och kanel – det gör den både saftigt och oemotståndligt god! Testa gärna att byta ut äpplena mot päron och kardemumma. Det är också en läcker smakkombination.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Äppelkrans

1 st

Formen ger kransen en snygg, jämn form, men det går lika bra att baka kransen utan form.

25 g jäst
2 ½ dl mjölk, ljummen
½ dl strösocker
1 nypa salt
½ tsk malen kardemumma
50 g smör, rumsvarmt
5–7 dl vetemjöl

Fyllning
2 äpplen, rivna
ca 50 g smör, rumsvarmt

½ dl strösocker
1–2 tsk mald kanel

Garnering

1 ägg, uppvispat
mandelflarn
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, salt, kardemumma, smör och mjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Skala och riv äpplena grovt.

3. Kavla ut degen till en rektangel, ½–1 cm tjock. Bred på smör. Sprid ut de rivna äpplena över degen och strö över socker och kanel.

4. Rulla ihop degen från långsidan till en rulle.

5. Forma degrullen till en rundel och fäst ihop ändarna ordentligt. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Klipp djupa jack i degen med ca 5 cm mellanrum.

6. Knäpp upp kanten på en springform och lägg den runt degen för att ge kransen en jämn, fin form under gräddningen. Låt kransen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

7. Pensla kransen med uppvispat ägg och strö över mandelflarn och pärlsocker.

8. Grädda kransen längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna på plåten.

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, salt, kardemumma, smör och mjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, salt, kardemumma, smör och mjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Skala och riv äpplena grovt.
2. Skala och riv äpplena grovt.
3. Kavla ut degen till en rektangel, ½–1 cm tjock. Bred på smör. Sprid ut de rivna äpplena över degen och strö över socker och kanel.
3. Kavla ut degen till en rektangel, ½–1 cm tjock. Bred på smör. Sprid ut de rivna äpplena över degen och strö över socker och kanel.
4. Rulla ihop degen från långsidan till en rulle .
4. Rulla ihop degen från långsidan till en rulle .
5. Forma degrullen till en rundel och fäst ihop ändarna ordentligt. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Klipp breda jack i degen med ca 5 cm mellanrum.
5. Forma degrullen till en rundel och fäst ihop ändarna ordentligt. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Klipp breda jack i degen med ca 5 cm mellanrum.
6. Knäpp upp kanten på en springform och lägg den runt degen för att ge kransen en jämn, fin form under gräddningen. Låt kransen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Knäpp upp kanten på en springform och lägg den runt degen för att ge kransen en jämn, fin form under gräddningen. Låt kransen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Pensla kransen med uppvispat ägg och strö över mandelflarn och pärlsocker.
7. Pensla kransen med uppvispat ägg och strö över mandelflarn och pärlsocker.
8. Grädda kransen längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna på plåten.
8. Grädda kransen längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna på plåten.

äppelkrans1 äppelkrans2utvald äppelkrans6

 

 

 

 

 

Knäckig smuläppelpaj

knäckigäppelpaj8knäckigäppelpaj3 knäckigäppelpaj5

Äppelsäsongen är här! Överraska nära och kära med en läcker, knäckig smuläppelpaj! Fråga grannen om du kan få några äpplen eller plocka fallfrukt. Det gör inget om äpplena är lite kantstötta eller bruna när man ska göra en paj.

Det här är en äppelpaj to die for! Den knäckiga ytan är makalöst god. Det är sirapen i degen gör den härligt knäckig.

Baka en gudomligt god äppelkladdkaka! Klicka här för recept!
Baka en gudomligt god äppelkladdkaka! Klicka här för recept!

Här finns fler läckra, goda recept med äpplen!

Här hittar du alla recept i Linda bakskola!

Knäckig smuläppelpaj

10–12 bitar

Lättbakad, fantastiskt god paj som är ljuvligt knäckig på ytan.

150 g smör, smält
3 dl havregryn
½ tsk bakpulver
1 ¾ dl strösocker
1 nypa salt
2 ½ dl vetemjöl
½ dl ljus sirap

Fyllning
ca 3 äpplen
1–2 msk strösocker
1 tsk kanel

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Rör ihop smör, havregryn, bakpulver, strösocker, sirap och mjöl till en smulig deg i en bunke.

2. Skala och skiva äpplena tunt. Lägg dem i en smord pajform, ca 24 cm i diameter. Strö över socker och kanel.

3. Smula degen över äpplena.

4. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 min eller tills pajen är gyllenbrun. Servera gärna med lättvispad grädde eller vaniljsås.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Nyp ihop smör, havregryn, bakpulver, socker, sirap och mjöl till en smulig deg i en bunke.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Rör ihop smör, havregryn, bakpulver, strösocker, sirap och mjöl till en smulig deg i en bunke.
2. Skala och skiva äpplena tunt. Lägg dem i en smord pajform, ca 24 cm i diameter. Strö över socker och kanel.
2. Skala och skiva äpplena tunt. Lägg dem i en smord pajform, ca 24 cm i diameter. Strö över socker och kanel.
3. Smula degen över äpplena.
3. Smula degen över äpplena.
4. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 min eller tills pajen är gyllenbrun. Servera gärna med lättvispad grädde eller vaniljsås.
4. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 min eller tills pajen är gyllenbrun. Servera gärna med lättvispad grädde eller vaniljsås.

knäckigäppelpaj2 knäckigäppelpaj6 knäckigäppelpaj7

Stekpannebröd

dagensbild stekpannebröd2 stekpannebröd4

Det är trevligt och ljuvligt gott att servera brödet direkt i stekpannan på en middagsbjudning. Om du vill äta brödet till frukost kan man strunta i flingsaltet.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här) så får du länkar skickade till alla nya recept jag gör!

Stekpannebröd 

Ca 8 bitar

Flingsaltet på toppen kan bytas ut mot frön.

25 g jäst (½ pkt)

2 ½ dl vatten, ljummet

1 tsk salt

1 msk rapsolja

7–8 dl vetemjöl

Garnering
flingsalt (kan uteslutas eller ersättas med vallmofrön eller sesamfrön)

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 40–50 min.

2. Tryck ut degen till en rund kaka i en mjölad stekpanna, 20–24 cm i diameter.

3. Dela degen i åtta bitar med en degskrapa eller kniv. Strö ev. över flingsalt. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min. Servera brödet direkt i stekpannan.

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 40–50 min.
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 40–50 min.
2. Tryck ut degen till en rund kaka i en mjölad stekpanna, 20–24 cm i diameter.
2. Tryck ut degen till en rund kaka i en mjölad stekpanna, 20–24 cm i diameter.
3. Dela degen i åtta bitar med en degskrapa eller kniv. Strö ev. över flingsalt. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Dela degen i åtta bitar med en degskrapa eller kniv. Strö ev. över flingsalt. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min. Servera brödet direkt i stekpannan.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min. Servera brödet direkt i stekpannan.

stekpannebröd1 utvald

Morotsfrallor

morotsfrallor3 morotsfrallor4

Morötter i degen gör bröden extra saftiga och goda. Frallorna är goda till frukost eller till en sallad, soppa eller på en buffé. Även mina barn älskar dessa bröd. Frys in bröden som blir över och ta fram och tina vid behov.

Tips! Om du inte har 5 dl rågsikt hemma kan du byta ut det mot 3 dl grahamsmjöl (eller fint rågmjöl) + 2 dl vetemjöl i stället.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här)

Morotsfrallor

Ca 16 st

Rivna morötter i degen gör bröden saftiga och goda.

25 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 msk rapsolja
2 tsk salt
1–2 morötter
5 dl rågsikt
ca 7 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg
sesamfrön

GÖR SÅ HÄR

1. Skala och riv morötterna fint.

2. Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, morötter och rågsikt. Rör om. Tillsätt vetemjölet, lite i taget, och knåda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

3. Rulla ca 16 runda bullar av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–13 min. Låt dem svalna på plåten.

1. Skala och riv morötterna fint.
1. Skala och riv morötterna fint.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, morötter och rågsikt. Rör om. Tillsätt vetemjölet, lite i taget, och knåda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, morötter och rågsikt. Rör om. Tillsätt vetemjölet, lite i taget, och knåda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
3. Rulla ca 16 runda bullar av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Rulla ca 16 runda bullar av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
4. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–13 min. Låt dem svalna på plåten.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–13 min. Låt dem svalna på plåten.

morotsfrallor1 morotsfrallor2 morotsfrallor5 morotsfrallor6

 

Nougatkladdkaka

dagensrecept utvald nougatkladdkaka5

En kladdkaka är vansinnigt god, och en nougatkladdkaka är ännu godare!  Den är enkel att göra och kommer definitivt ha en rykande åtgång. Nougat hittar du på hyllan bland bakingredienser i livsmedelsbutikerna.

Det går bra att byta ut nougaten mot choklad av valfri sort.

Baka en superläcker kokoskladdkaka – klicka här för recept!
Baka en superläcker kokoskladdkaka – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola

Nougatkladdkaka

Ca 12 bitar

100 g smör
200 g nougat 
2 dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2 ägg

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Bryt nougaten i bitar och låt den smälta ihop med smöret på eftervärmen. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem i kastrullen. Knäck i äggen och blanda ihop till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 20–22 cm i diameter.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Servera gärna kakan med vispad grädde.

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Bryt nougaten i bitar och låt den smälta ihop med smöret på eftervärmen. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem i kastrullen. Knäck i äggen och blanda ihop till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Bryt nougaten i bitar och låt den smälta ihop med smöret på eftervärmen. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem i kastrullen. Knäck i äggen och blanda ihop till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter.
2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 18–20 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Servera gärna kakan med vispad grädde.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Servera gärna kakan med vispad grädde.

nougatkladdkaka2 nougatkladdkaka1 nougatkladdkaka3