Citronmazarinrutor med glasyr

DAGENSRECPETcitronmazarinrutor4 citronmazarinrutor3 citronmazarinrutor5

De här citronrutorna med glasyr är bland de godaste kakorna jag vet! De har en fräsch, härlig smak av frisk citron, de är enkla att göra och innehåller enkla ingredienser. Mandelmassan gör kakan oerhört saftig och tillför en svag smak av mandel.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Citronmazarinrutor med glasyr

25–30 bitar

Mjuka, saftiga rutor med en fräsch smak av citron som är toppade med en läcker citronglasyr.

2 ägg
3 ½ dl strösocker
1 citron, rivet skal + 2 msk citronsaft
125 g mandelmassa, riven
2 bittermandlar, malda 
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
2 dl mjölk
200 g smör, smält

Glasyr
4 dl florsocker
2–3 msk citronsaft

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Riv citronskalet och mandelmassan fint. Blanda ner det i äggsmeten. Blanda malen bittermandel, bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl i en bunke. Rör ner det i äggsmeten. Tillsätt mjölk och smör. Vispa ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en långpanna, ca 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper.

3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna i formen.

4. Glasyr: Blanda florsocker och saft från citronen till en bredbar glasyr.

5. Skär bort kanterna om du vill ha en snygg kant. Bred glasyren på kakan och låt den stelna innan du skär den i rutor.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Riv citronskalet och mandelmassan fint. Blanda ner det i äggsmeten. Blanda malen bittermandel, bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl i en bunke. Rör ner det i äggsmeten. Tillsätt mjölk och smör. Vispa ihop allt till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Riv citronskalet och mandelmassan fint. Blanda ner det i äggsmeten. Blanda malen bittermandel, bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl i en bunke. Rör ner det i äggsmeten. Tillsätt mjölk och smör. Vispa ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en långpanna, ca 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper.
2. Häll smeten i en långpanna, ca 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna i formen.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna i formen.
4. Glasyr: Blanda florsocker och saft från citronen till en bredbar glasyr.
4. Glasyr: Blanda florsocker och saft från citronen till en bredbar glasyr.
5. Bred glasyren på kakan och låt den stelna innan du skär den i rutor.
5. Skär bort kanterna om du vill ha en snygg kant. Bred glasyren på kakan och låt den stelna innan du skär den i rutor.

citronmazarinrutor2 citronmazarinrutor1 citronmazarinrutor6

 

 

Grova rågkakor

DAGENSRECEPTGrovarågkakor3 Grovarågkakor4 Grovarågkakor8 Grovarågkakor2

Riktigt härliga hålkakor som är saftiga, luftiga och innehåller nyttiga fibrer. Mina fem barn äter allihopa dessa bröd med god aptit och de har alltid en rykande åtgång när de serveras till frukost. Bröden är också goda som mellanmål. Med smör, ett gott pålägg och lite grönsaker mättar de bra och ger energi inför träningarna de ofta ska i väg på före middagen.

Här finns fler goda och lättbakade brödrecept! 

Tips!
– Baka en dubbel sats och frys in bröden. Ta fram och tina hålkakorna efter behov.
– Det grova rågmjölet går att byta ut mot fint rågmjöl eller grahamsmjöl.

Kalljäsning!
Ställ in plåten med bröden i kylen över natten för att jäsa (täcker över dem med folie). På morgonen: Sätt på ugnen och ta ut plåten i rumsvärme i ca 15 min. Grädda bröden när ugnen blivit varm.

Kolla in alla mina enkla och goda steg-för-stegrecept på bloggen här!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: Lindas bakskola

Grova rågkakor

Ca 12 st

Fiberrika, saftiga och luftiga rågkakor som gör frukosten till dagens godaste mål.

25 g jäst
4 dl vatten
1 ½ dl havregryn
1 ½ tsk salt
2 msk ljus sirap
2 msk rapsolja
1 ½ dl grovt rågmjöl
7–8 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner havregrynen och låt blandningen stå i ca 5 min.

2. Tillsätt salt, sirap, olja, rågmjöl och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

4. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 12 bitar. Rulla dem till bollar med mjölade händer och platta dem till 1–2 cm tjocklek. Gör ett hål i mitten, 2–3 centimeter i diameter.

5. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och nagga hål på ytan med en potatissticka. Låt dem jäsa under bakduk i 30–40 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda bröden längst ner i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på plåten.

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner havregrynen och låt blandningen stå i ca 5 min. Tillsätt salt, sirap, olja, rågmjöl och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner havregrynen och låt blandningen stå i ca 5 min. Tillsätt salt, sirap, olja, rågmjöl och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 12 bitar. Rulla dem till bollar med mjölade händer och platta dem till 1–2 cm tjocklek. Gör ett hål i mitten, ca 2 centimeter i diameter.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 12 bitar. Rulla dem till bollar med mjölade händer och platta dem till 1–2 cm tjocklek. Gör ett hål i mitten, ca 2 centimeter i diameter.
3. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och nagga hål på ytan med en potatissticka. Låt dem jäsa under bakduk i 30–40 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och nagga hål på ytan med en potatissticka. Låt dem jäsa under bakduk i 30–40 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden längst ner i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på plåten.
4. Grädda bröden längst ner i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på plåten.

Grovarågkakor1 Grovarågkakor5Grovarågkakor6utvald

 

Brytbröd på plåt

dagens-receptbrytbrod6brytbrod9

Brytbröd blir väldigt saftigt, luftigt och gott eftersom bullarna jäser ihop med varandra på plåten. Det är enkelt att göra och räcker till många. Perfekt till kräftskivan, buffén eller en stor middag. Det går också bra att sära på bröden och frysa in dem till frukost.

Det är viktigt att knåda degen länge så glutentrådarna blir starka så bröden jäser upp och blir höga eftersom de bara jäser en gång.

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Brytbröd på plåt

Ca 30 st

Ett enkelt bröd som bara jäser en gång och räcker till många. Sockret sätter fart på jäsningen och förbränns helt under jäsningen.

50 g jäst
4 dl vatten, fingervarmt
½ msk strösocker
2 msk rapsolja
1 tsk salt
10–12 dl vetemjöl

Pensling & garnering
1 ägg
sesamfrön
vallmofrön
flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.

2. Rulla ut degen till en längd. Dela den i tre delar och skär varje del i 10 bitar. Rulla dem till bollar.

3. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i 50–60 min. De ska jäsa ihop med varandra. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Pensla bröden med ägg och strö över sesamfrön, vallmofrön och flingsalt på bröden.

5. Grädda bröden längst ner i ugnen i 10–14 min. Låt dem svalna på plåten.

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
2. Rulla ut degen till en längd. Dela den i tre delar och skär varje del i 10 bitar. Rulla dem till bollar.
2. Rulla ut degen till en längd. Dela den i tre delar och skär varje del i 10 bitar. Rulla dem till bollar.
3. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i 50–60 min. De ska jäsa ihop med varandra. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i 50–60 min. De ska jäsa ihop med varandra. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla bröden med ägg och strö över sesamfrön, vallmofrön och flingsalt på bröden.
4. Pensla bröden med ägg och strö över sesamfrön, vallmofrön och flingsalt på bröden.
5. Grädda bröden längst ner i ugnen i 10–14 min. Låt dem svalna på plåten.
5. Grädda bröden längst ner i ugnen i 10–14 min. Låt dem svalna på plåten.

brytbrod8 utvald steg6 brytbrod6

 

Snabb äppelkaka

dagensrecept appelkaka5 appelkaka2

Bara för att ett bakverk ska vara riktigt gott behöver det inte var komplicerat och jobbigt att baka det. Det här är ett bra exempel på en kaka som är makalöst god och superenkel att göra – en perfekt kombination. Testa gärna att göra kakan med päron eller plommon!

En supersaftig, jättegod äppelkaka som bakas ofta hemma hos mig! Servera gärna med vaniljsås eller en klick glass.

Baka en klassisk chokladfudgetårta – klicka här för recept!
Baka en klassisk chokladfudgetårta – klicka här för recept!

Kolla in alla mina enkla och goda steg-för-stegrecept på bloggen här!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Snabb äppelkaka

8–10 bitar

Äppelkaka med en snabbgjord kaksmet som kan röras ihop direkt i kastrullen som smöret smälts i.

ca 4 äpplen
1–2 msk strösocker
1–2 tsk kanel (kan bytas mot kardemumma)

Smet
125 g smör
1 ½ dl strösocker
1 ½ tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
3 ägg

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och klyfta äpplena. Lägg dem i en smord form, ca 18 x 25 cm. Strö över socker och kanel.

2. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner sockret och rör om. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.

3. Ringla smeten över äpplena.

4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna och pudra över florsocker. Servera gärna kakan med vaniljsås eller vispad grädde.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och klyfta äpplena. Lägg dem i en smord form, ca 18 x 25 cm. Strö över socker och kanel.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och klyfta äpplena. Lägg dem i en smord form, ca 18 x 25 cm. Strö över socker och kanel.
2. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner sockret och rör om. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner sockret och rör om. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
3. Ringla smeten över äpplena.
3. Ringla smeten över äpplena.
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna och pudra över florsocker. Servera gärna kakan med vaniljsås eller vispad grädde.
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna och pudra över florsocker. Servera gärna kakan med vaniljsås eller vispad grädde.

utvald appelkaka4

 

 

Fröknäcke (glutenfritt)

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Skarmavbild-2020-11-05-kl.-21.39.58-1024x872.pngTIPS! Vill du ha en suverän bakbok med julens alla recept?
Min bok Lindas julbak innehåller alla recept du behöver till julbaket.
KLICKA HÄR FÖR ATT BESTÄLLA LINDAS JULBAK!

dagensreceptfroknacke7 froknacke3

Fröknäcke är superenkelt att göra, makalöst gott och det bästa av allt; nyttigt! Den här varianten är glutenfri och du kan själv välja om du vill smaksätta det med rosmarin, vilket är oerhört gott. Knäcket är gott att äta till frukost, smula i filmjölken, som tilltugg till fördrinken eller som tillbehör till kvällsfikat.

Tips!
Bovetemjölet i degen som är glutenfritt kan bytas ut mot vanligt vetemjöl, majsmjöl eller mandelmjöl.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Kolla in alla mina enkla och goda steg-för-stegrecept på bloggen här!

Fröknäcke

1 plåt

Knaprigt, glutenfritt knäckebröd som är både nyttigt och makalöst gott. Tips! Tillsätt 1/2 tsk torkad rosmarin i smeten, det ger en extra smakupplevelse.

½ dl hela linfrön

½ dl sesamfrön

½ dl solrosfrön 

½ dl pumpakärnor 
2 tsk fiberhusk
1 ½ dl bovetemjöl
 (eller mandelmjöl, kokosmjöl eller vetemjöl)
1–2 krm salt
½ dl rapsolja

2 dl vatten, kokhett

Garnering

flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 160 grader. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke. Rör om ordentligt.

2. Tillsätt olja och det kokheta vattnet. Rör om tills smeten blir geléaktig.

3. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, till en tunn kaka som täcker hela papperet. Ta bort det övre papperet och strö lite flingsalt över degen. Lägg det på en ugnsplåt.

4. Grädda brödet mitt i ugnen i 60–70 min. Låt det svalna på plåten innan du bryter brödet i bitar.

1. Sätt ugnen på 160 grader. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke. Rör om ordentligt.
1. Sätt ugnen på 160 grader. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke. Rör om ordentligt.
2. Tillsätt olja och det kokheta vattnet. Rör om tills smeten blir geléaktig.
2. Tillsätt olja och det kokheta vattnet. Rör om tills smeten blir geléaktig.
3. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, till en tunn kaka som täcker hela papperet. Ta bort det övre papperet och strö lite flingsalt över degen. Lägg det på en ugnsplåt.
3. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, till en tunn kaka som täcker hela papperet. Ta bort det övre papperet och strö lite flingsalt över degen. Lägg det på en ugnsplåt.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i 60–70 min. Låt det svalna på plåten innan du bryter brödet i bitar.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i 60–70 min. Låt det svalna på plåten innan du bryter brödet i bitar.

froknacke1 froknacke4 froknacke7 froknacke6