En superläcker och enkel paj som riktigt smälter i munnen. Servera den med vispgrädde eller vaniljglass. Den är så enkel att göra och en perfekt dessert som garanterat gör succé bland gästerna! En läcker avslutning på en god middag eller till eftermiddagsfikat på jobbet!
Det är kul att servera och bjuda på klassiska bakverk, men i en ny form. Det gör att gästerna höjer på ögonbrynen och blir glada att smaken ändå är densamma och lika god som vanligt. Den här semmeltårtan är snygg, fantastiskt god och kan med stolthet serveras till gästerna!
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola
och på Facebook: Lindas bakskola
Semmeltårta
8–12 bitar
25 g jäst 1 ¼ dl mjölk, fingervarm 1 ägg ½ dl strösocker 1 nypa salt ½ tsk kardemummakärnor, mortlade 50 g smör, rumsvarmt 4–5 dl vetemjöl
Pensling 1 ägg
Fyllning ca 150 g mandelmassa 2–3 msk mjölk 4–5 dl vispgrädde
Garnering florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
2. Smörj kanten på en springform, ca 24 cm i diameter. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten och klipp bort kanterna som sticker ut. Knäpp upp formen igen.
3. Knåda igenom degen och forma den till en boll. Tryck ut bollen på den pappersklädda bottnen. Skär degen i 8 eller 12 tårtbitar beroende på hur stora semlor du vill ha. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
4. Pensla degen med uppvispat ägg. Grädda semmeltårtan mitt i ugnen i 20–25 min. Låt den kallna helt i formen.
5. Skär isär semlan i skarvarna och skär av ett lock på varje bit. Gröp ur en grop i den undre delen på varje bit.
6. Blanda ihop mandelmassa och mjölk till en kladdig massa och lägg en klick i varje hål.
7. Vispa grädden och bred ut den över hela bottnen. Lägg på locken. Pudra över florsocker före servering.
LYXIGT GODA SCHWEIZERNÖTRUTOR! De här kalasgoda rutorna med schewizernötsfudge på toppen är en storfavorit som man inte får nog av. Bottnen är ljuvligt saftig och god och innehåller mald sötmandel. Fudgen som jag gjort på Marabou schweizernötschoklad är gudomligt god!
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Schweizernötrutor
Ca 16 bitar
Botten 100 g sötmandel, mald 2 ägg 2 dl strösocker 1 dl farinsocker (kan bytas ut mot 1 dl strösocker) 1 ¼ dl vetemjöl 100 g smör, smält
Schweizernötfudge 1 dl vispgrädde 200 g schweizernötschoklad 2 tsk smör
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Mal sötmandeln i en mandelkvarn.
2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.
3. Häll smeten i en form, ca 22 x 22 cm, klädd med bakplåtspapper. (En rund springform, ca 23 cm i diameter går också bra).
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 26–30 min. Låt den kallna i formen.
5. Fudge: Värmen upp grädden i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och smält ner den i grädden. Tillsätt smöret och blanda ihop allt till en slät smet. Låt den svalna något.
6. Bred ut fudgen på kakan och ställ den i kylen för att stelna.
7. Skär kakan i rutor. Servera gärna med en klick vispgrädde eller njut av den som den är.
Det är så fantastiskt gott med Nutella i semlorna! Jag gjorde mina första Nutellasemlor till tidningen Hembakat för några år sedan och sedan dess är det en favorit! Nutellakrämen och vispgrädden kompletterar varandra perfekt. Det blir så krämigt och gott till det saftiga brödet. Här visar jag med steg-för-steg hur man gör dem.
Tips! Nutellan går självklart att byta ut till mandelmassa om man vill ha en klassisk semla.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola
och på Facebook: Lindas bakskola
Nutellasemlor
12–14 st
25 g jäst 2 dl mjölk, fingervarm 1 ägg ¾ dl strösocker 1 krm salt ½ tsk mald kardemumma 50 g smör, rumsvarmt 5–7 dl vetemjöl
Pensling 1 ägg
Fyllning ca 2 dl chokladkräm eller Nutella ca 3 dl vispgrädde
Garnering florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
2. Dela degen i 12–14 bitar och rulla bollar av dem. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite lätt och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
4. Grädda bullarna mitt i ugnen i 6–9 min. Låt dem svalna på ett galler.
5. Skär av ett lock på bullarna. Bred ut Nutella på bottnen.
6. Vispa grädden och bred ut eller spritsa den på Nutellan. Sätt på locken. Pudra över florsocker.
RECEPT – POLARKAKOR Mjuka, runda brödkakor som är makalöst goda! Polarkakor är ett populärt köpebröd, men min hembakta variant är ännu godare!
Tips! Frys in bröden samma dag de bakas och ta fram och tina dem i mikron efter behov. Då smakar de som nybakta hela tiden. Ljusa bröd blir snabbt torra och kompakta i rumstemperatur.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: Lindas bakskola
HEMBAKTA POLARKAKOR
14–16 st
50 g jäst 5 dl mjölk, fingervarm 75 g smör, rumsvarmt ¾ dl ljus sirap 1 ½ tsk salt 6 dl rågsikt 4–6 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
2. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord, ca 1 cm tjock. Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga tätt med en gaffel.
3. Stansa ut rundlar, ca 13–14 cm i diameter.
4. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 6–9 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.