Hemgjord Daim

dagensreceptdaim1

Ett lättbakat och ljuvligt gott godis att göra själv! Var noga med att koka knäcken länge, till 140 grader om du vill ha den riktigt knäckig och hård. Man kan koka den lite kortare, till 128–135 grader om man vill ha den lite seg i stället. Det är också gott, men en klassisk Daim är knäckig rakt igenom.

Gör superläckra Daim-fudgebars – klicka här för recept!
Gör superläckra Daim-fudgebars – klicka här för recept!

Hemgjord Daim

24–27 st

2 ½ dl ljus sirap
2 ½ dl strösocker
2 ½ dl vispgrädde

Garnering
200 mörk eller ljus choklad

GÖR SÅ HÄR

1. Koka upp alla ingredienserna tillsammans i en kastrull. Rör om då och då och koka upp till 140 grader om du vill ha en hård och knäckig Daim. (130–137 grader ger en segare kola). Var försiktig på slutet så du inte bränner kolan.

2. Bred ut smeten tunt på ett bakplåtspapper. Skär den i bitar, ca 3 x 8 cm innan den stelnar. Låt kolan stelna.

3. Smält chokladen över vattenbad och pensla den på Daimbitarna. Låt chokladen stelna i kylen en stund. Förvara Daimen i en burk med tätslutande lock i kylen.

1. Koka upp alla ingredienserna tillsammans i en kastrull. Rör om då och då och koka upp till 140 grader om du vill ha en hård och knäckig Daim. (130–137 grader ger en segare kola). Var försiktig på slutet så du inte bränner kolan.
1. Koka upp alla ingredienserna tillsammans i en kastrull. Rör om då och då och koka upp till 140 grader om du vill ha en hård och knäckig Daim. (130–137 grader ger en segare kola). Var försiktig på slutet så du inte bränner kolan.
2. Bred ut smeten tunt på ett bakplåtspapper. Skär den i bitar, ca 3 x 8 cm innan den stelnar. Låt kolan stelna.
2. Bred ut smeten tunt på ett bakplåtspapper. Skär den i bitar, ca 3 x 8 cm innan den stelnar. Låt kolan stelna.
3. Smält chokladen över vattenbad och pensla den på Daimbitarna. Låt chokladen stelna i kylen en stund. Förvara Daimen i en burk med tätslutande lock i kylen.
3. Smält chokladen över vattenbad och pensla den på Daimbitarna. Låt chokladen stelna i kylen en stund. Förvara Daimen i en burk med tätslutande lock i kylen.

daim3 daim2

 

 

[]

Mjuk pepparkaka med frosting

DAGENSRECEPTpepparkaka3

Under november och december bakar jag mjuka pepparkakor på ”löpande band”. Det hör julen till och är så ljuvligt gott! Den är lätt att baka och det är trevligt att bjuda kollegorna på jobbet, och den är god till glöggen och en uppskattad överraskning att bjuda barnen på när de kommer hem från skolan.

Pudra florsocker på kakan om du inte vill ha frosting. Jättegott!

Tips!
– Om du inte vill ha cream cheese-frosting på kakan är den god att äta som den är eller pudra över lite florsocker före servering.

Bikarbonaten går att byta ut mot 2 tsk bakpulver.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola

Mjuk pepparkaka med frosting

Ca 12 bitar

En av höjdpunkterna på adventsfikat; mjuk och oerhört saftig pepparkaka.
Obs! kanel, ingefära, kardemumma och kryddnejlika kan ersättas med 1 msk pepparkakskrydda.

125 g smör
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
½ tsk kardemumma
1 tsk kryddnejlika
2 ägg
2 ½ dl strösocker
¾ dl filmjölk
½ dl mjölk
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Cream cheese-frosting
100 g färskost, t ex Philadelphia
25 g smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Garnering
lingon

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner kanel, ingefära, kardemumma och kryddnejlika.

2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt filmjölk, mjölk, smörblandningen och vetemjöl blandat med bikarbonat. Rör snabbt ihop allt snabbt till en slät smet.

3. Häll smeten i en smord och bröad limpform eller sockerkaksform, ca 1 ½ liter.

4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik.

5. Frosting: Vispa färskost och smör smidigt med en elvisp. Rör ner florsocker och vaniljsocker. Bred ut frostingen på kakan. Garnera med några lingon.

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner kanel, ingefära, kardemumma och kryddnejlika.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner kanel, ingefära, kardemumma och kryddnejlika.
2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt filmjölk, mjölk och vetemjölet blandat med bakpulvret och bikarbonaten. Rör snabbt ihop allt snabbt till en slät smet.
2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt filmjölk, mjölk, smörblandningen och vetemjöl blandat med bikarbonat. Rör snabbt ihop allt snabbt till en slät smet.
3. Häll smeten i en smord och bröad limpform eller sockerkaksform, ca 1 ½ liter.
3. Häll smeten i en smord och bröad limpform eller sockerkaksform, ca 1 ½ liter.
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik.
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik.
5. Frosting: Vispa färskost och smör smidigt med en elvisp. Rör ner florsocker och vaniljsocker. Bred ut frostingen på kakan. Garnera med några lingon.
5. Frosting: Vispa färskost och smör smidigt med en elvisp. Rör ner florsocker och vaniljsocker. Bred ut frostingen på kakan. Garnera med några lingon.

utvald pepparkaka5pepparkaka4 pepparkaka2

Pepparkakscheesecake med vit choklad

DAGENSRECEPT

En underbart god cheesecake med smak av pepparkaka och vit choklad – riktigt juliga, härliga smaker som passar perfekt ihop! Den smuliga bottnen med både pepparkakor och Digestivekex är makalöst god. Det går bra att baka den med enbart pepparkakor, men Digestivekexen är lite lätt salta och ger en läcker och god smak.

De rivna apelsinskalen på toppen gör kakan en alldeles lagom smak av apelsin. Självklart kan man byta ut den mot citron eller lite riven choklad.

Krämig och härlig  pepparkaksglass med bara 3 ingredienser – klicka här för recept!
Krämig och härlig pepparkaksglass med bara 3 ingredienser – klicka här för recept!

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Pepparkakscheesecake med vit choklad

12–14 bitar

Botten
ca 50 g Digestivekex (kan bytas ut med pepparkakor)
ca 200 g pepparkakor
80 g smör, smält

Fyllning
200 g färskost, t ex philadelphia
3 äggulor

1 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

3 dl vispgrädde, vispad
150 g vit choklad, smält
3 äggvitor

Garnering
½–1 apelsin, rivet skal
några pepparkakor

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Krossa pepparkakorna till smulor och blanda dem med smöret. Tryck ut smuldegen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

2. Grädda bottnen mitt i ugnen i 7–9 min. Låt den kallna helt. (Gräddningen i ugnen kan uteslutas, men gör bottnen lite frasigare och att den håller ihop lite bättre).

3. Blanda färskost, äggulor, florsocker, vaniljsocker, grädde och choklad. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör försiktigt ner dem i smeten.

4. Bred ut smeten på smulbottnen. Riv apelsinskalet och strö det på ytan. Låt kakan stå i frysen i några timmar. Ta fram den ca 20 min före servering. Dekorera med pepparkakor.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Krossa pepparkakorna till smulor och blanda dem med smöret. Tryck ut smuldegen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Krossa pepparkakorna till smulor och blanda dem med smöret. Tryck ut smuldegen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
2. Grädda bottnen mitt i ugnen i 7–9 min. Låt den kallna helt. (Gräddningen i ugnen kan uteslutas, men gör bottnen lite frasigare och att den håller ihop lite bättre).
2. Grädda bottnen mitt i ugnen i 7–9 min. Låt den kallna helt. (Gräddningen i ugnen kan uteslutas, men gör bottnen lite frasigare och att den håller ihop lite bättre).
3. Blanda färskost, äggulor, florsocker, vaniljsocker, grädde och choklad. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör försiktigt ner dem i smeten.
3. Blanda färskost, äggulor, florsocker, vaniljsocker, grädde och choklad. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör försiktigt ner dem i smeten.
4. Bred ut smeten på smulbottnen. Riv apelsinskalet och strö det på ytan. Låt kakan stå i frysen i några timmar. Ta fram den ca 20 min före servering. Dekorera med pepparkakor.
4. Bred ut smeten på smulbottnen. Riv apelsinskalet och strö det på ytan. Låt kakan stå i frysen i några timmar. Ta fram den ca 20 min före servering. Dekorera med pepparkakor.

pepparkakscheesecake1pepparkakscheesecake4 pepparkakscheesecake2

 

Mjölkchokladsbrownies med mörk chokladtryffel

Dagensreceptmjölkchokladbrownies4 mjölkchokladbrownies6

Jag kan inte få nog av choklad! Ni måste bara baka och smaka de här lite kladdiga brownierutorna med en krämig, mörk chokladganach på toppen. De är verkligen to die for! Vill man ha mjölkchoklad även i ganachen går det bra. Eller mörk choklad i bottnen funkar det med.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Mjölkchokladsbrownies med mörk chokladtryffel

Ca 20 st

En ljuvlig, lite kladdig mjölkchokladsbotten och en krämig chokladtryffel gjord av mörk choklad.

125 g smör
200 g mjölkchoklad
2 ¼ dl strösocker
2 msk kakao
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl

Mörk chokladtryffel
1 ½ dl vispgrädde
200 g mörk choklad
½ tsk smör

Garnering
kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt chokladen och låt den smälta på eftervärmen. Rör ner socker, kakao, salt, vaniljsocker och ägg. Blanda till sist i mjölet och rör ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en form, ca 18 x 25 cm, klädd med bakplåtspapper.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 23–25 min. Låt den svalna i formen.

4. Chokladtryffel: Koka upp grädden i en kastrull. Stäng av värmen och låt chokladen och smöret smälta i grädden i eftervärmen. Rör om. Häll tryffeln i en skål och låt den stå i kylen i någon timme och tjockna, men inte stelna. Rör om då och då.

5. Bred ut tryffeln på kakan och strö över kokos.

6. Skär kakan i rutor med en vass kniv.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt chokladen och låt den smälta på eftervärmen. Rör ner socker, kakao, salt, vaniljsocker och ägg. Blanda till sist i mjölet och rör ihop allt till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt chokladen och låt den smälta på eftervärmen. Rör ner socker, kakao, salt, vaniljsocker och ägg. Blanda till sist i mjölet och rör ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en form, ca 18 x 25 cm, klädd med bakplåtspapper.
2. Häll smeten i en form, ca 18 x 25 cm, klädd med bakplåtspapper.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 23–25 min. Låt den svalna i formen.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 23–25 min. Låt den svalna i formen.
4. Chokladtryffel: Koka upp grädden i en kastrull. Stäng av värmen och låt chokladen och smöret smälta i grädden i eftervärmen. Rör om. Häll tryffeln i en skål och låt den stå i kylen i någon timme och tjockna men inte stelna. Rör om då och då.
4. Chokladtryffel: Koka upp grädden i en kastrull. Stäng av värmen och låt chokladen och smöret smälta i grädden i eftervärmen. Rör om. Häll tryffeln i en skål och låt den stå i kylen i någon timme och tjockna, men inte stelna. Rör om då och då.
5. Bred tryffeln på kakan och strö över kokos.
5. Bred ut tryffeln på kakan och strö över kokos.

mjölkchokladbrownies2

Kalljäst kastrullbröd

kastrullbröd4utvald

Det är både praktiskt och otroligt gott med kalljäst bröd. Degen slänger man snabbt ihop på kvällen och så får den jäsa i en kastrull över natten. På morgonen gräddas brödet och du kan servera ett härligt nybakat, varmt bröd till frukost. Det blir oerhört saftigt och gott!

Använd en stor kastrull 3–4 liter.

Tips!
Tillsätt även gärna några matskedar valfria fröer i degen.

Här finns fler enkla, goda brödrecept!

Kolla in alla mina enkla och goda recept på bloggen här!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola

Kalljäst kastrullbröd

1 bröd

Enkelt och gott frukostbröd. Gör degen på kvällen och grädda brödet i en kastrull på morgonen.

25 g jäst
3 dl vatten, rumsvarmt
2 msk honung
1 tsk salt
1 ½ dl fint eller grovt rågmjöl
5–7 dl rågsikt


GÖR SÅ HÄR

1. På kvällen: Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och lös upp jästen i det. Tillsätt honungen, salt, rågmjöl och rågsikt, lite i taget. Knåda den något kladdiga degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.

2. Knåda ihop degen till en boll och rulla den i mjöl. Lägg degen i en kastrull, 3–4 liter, klädd med bakplåtspapper. Snitta ett kors i degen med en vass kniv. Lägg på ett lock och låt degen jäsa i kastrullen i kylskåpet över natten.

3. På morgonen: Ta ut kastrullen ur kylskåpet. Sätt ugnen på 230 grader.

4. Grädda brödet längst ner i ugnen med locket på i ca 15 min. Ta av locket och sänk temperaturen till 200 grader. Grädda brödet i ytterligare 30–35 min.

1. På kvällen: Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och lös upp jästen i det. Tillsätt honungen och saltet blandat med rågmjölet och rågsikten, lite i taget. Knåda den något kladdiga degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 35–45 min.
1. På kvällen: Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och lös upp jästen i det. Tillsätt honungen, salt, rågmjöl och rågsikt, lite i taget. Knåda den något kladdiga degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.
2. Knåda ihop degen till en boll och rulla den i mjöl. Lägg degen i en kastrull, ca 3 liter, klädd med bakplåtspapper. Snitta ett kors i degen med en vass kniv. Lägg på ett lock och låt degen jäsa i kastrullen i kylskåpet över natten.
2. Knåda ihop degen till en boll och rulla den i mjöl. Lägg degen i en kastrull, 3–4 liter, klädd med bakplåtspapper. Snitta ett kors i degen med en vass kniv. Lägg på ett lock och låt degen jäsa i kastrullen i kylskåpet över natten.
3. På morgonen: Ta ut kastrullen ur kylskåpet. Sätt ugnen på 230 grader.
3. På morgonen: Ta ut kastrullen ur kylskåpet. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda brödet längst ner i ugnen med locket på i ca 15 min. Ta av locket och sänk temperaturen till 200 grader. Grädda brödet i ytterligare 15–20 min.
4. Grädda brödet längst ner i ugnen med locket på i ca 15 min. Ta av locket och sänk temperaturen till 200 grader. Grädda brödet i ytterligare 30–35 min.

kastrullbröd5 kastrullbröd1kastrullbröd3