RISBRÄCK Risbräck består av smält choklad och puffat ris – ett klassiskt, underbart godis som passar både jul och påsk. TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)
RISBRÄCK JULGODIS
200 g choklad (valfri sort, ljus, mörk eller mjölkchoklad) 5 dl rispuffar
GÖR SÅ HÄR 1. Smält chokladen i en skål över ett vattenbad i en kastall.
2. Ta bort chokladen från värmen och häll i rispuffarna. Rör om.
3. Bred ut blandningen på ett bakplåtspapper. Låt chokladen stelna i kylskåpet. Skär chokladen i bitar med en vass kniv.
Det är tredje året i rad som vi väljer Mor Matildas rimmade julskinka från Jakobsdals charkuteri hemma hos mig. Den godaste skinkan, en riktig delikatess som dessutom är mycket enkel att tillaga! Skinkan ligger i en vakuumförpackad stekpåse vilket innebär att man stoppar in skinkan direkt i ugnen i den förpackningen den levereras i. Så himla enkelt och tillagningsmetoden gör att skinkan blir extremt mör, saftig och god. Julskinkan består av de finaste skinkdelarna från svenska grisar.
Tillagningsmetoden kallas sous vide vilket innebär låg ugnsvärme och det gör skinkan extremt saftig och mör. Och den sköter sig helt själv i ugnen. Den här tillagningsmetoden kan inte gå fel, skinkan blir alltid supersaftig och god!
Jag har tillagat och ätit många olika skinkor i mina dar och det här är min favoritjulskinka! Enklast att tillaga och godast att äta – och den är svensk!
KOLLA MIN LILLA FILM HUR ENKELT MAN TILLAGAR MOR MATILDAS SKINKA (i slutet ser ni hur läcker den färdiga julskinkan blir).
Klicka på filmen och titta hur enkelt man tillagar Mor Matildas rimmade julskinka. Tillaga julskinkan så här: 1. Sätt ugnen på 80 grader (över- och undervärme). 2. Ta bort det yttre svarta nätet. Låt plastförpackningen (stekpåsen) vara kvar. 3. Lägg skinkan med sin stekpåse i en ugnssäker form. 4. Sticka in en köttermometer så att spetsen hamnar i den tjockaste delen. 5. Ställ formen i ugnen. Undvik att stekpåsen vidrör något värmeelement. 6. Ta ut skinkan när termometern visar 70 grader. 7. Ställ skinkan svalt någon timma, gärna i kylskåpet. 8. Ta bort stekpåsen och det inre nätet – låt dig väl smaka!
Griljering 1 ägg 2 msk sötstark senap ströbröd
GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 225 grader. 2. Blanda ägg och senap. Pensla det över skinkan. Strö över ströbröd. 3. Griljera skinkan mitt i ugnen i ca 10 minuter eller tills den är gyllenbrun.
Mor Matildas rimmade julskinka från Jakobsdals charkuteri är en riktig delikatess! Skinkan ligger i en vakuumförpackad stekpåse vilket innebär att man stoppar in skinkan direkt i ugnen i den förpackningen den levereras i. Så himla enkelt och tillagningsmetoden gör att skinkan blir extremt mör, saftig och god. Julskinkan består av de finaste skinkdelarna från svenska grisar.
Mjuk pepparkakssockerkaka. Den är väldigt saftig och fantastiskt god! Och doftar ljuvligt efter gräddningen! Den här kakan är ett måste varje jul hemma hos mig. Sååå himla läcker! TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!
Glasyr 35 g smör, smält 2 tsk vaniljsocker 3 dl florsocker 1–2 msk pressad apelsin eller citron (eller bara vatten)
Garnering kokos
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke (gärna med elvisp). Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform, ca 1 ½ liter.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 38–40 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik.
4. Glasyr: Blanda ihop glasyren till en bredbar glasyr (anpassa mängden pressad apelsin).
5. Bred ut glasyren på kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna.
Mjuk pepparkakssockerkaka. Den är väldigt saftig och fantastiskt god! Och doftar ljuvligt efter gräddningen! Den här kakan är ett måste varje jul hemma hos mig. Sååå himla läcker! TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke (gärna med elvisp). Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform, ca 1 ½ liter.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 38–40 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik.