Chokladkolapaj

En ljuvligt god chokladkolapaj. Botten består av smulade Ballerinakakor och är fylld med en krämig, underbar chokladkolakräm. På toppen har jag spritsat härliga gräddtoppar. Så himla god!

Chokladkolapaj

12 bitar

Botten 
2 pkt Ballerina (valfri sort)
80 g smör, smält

Chokladkolakräm
3 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1 msk kakao
50 g smör
150 g mörk choklad (eller mjölkchoklad)

Garnering
2 dl vispgrädde

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Mixa sönder Ballerinakakorna och blanda dem med det smälta smöret.

2. Tryck ut smulorna i en pajform, ca 26 cm i diameter. Tryck upp smulorna på kanten. 

3. Grädda kaksmulorna längst ner i ugnen i 10 min. 

4. Chokladkolakräm: Koka upp vispgrädde, sirap, strösocker och kakao. Låt det puttra till 122 grader (använd en digitaltermometer). Tillsätt sist chokladen, bruten i bitar, och låt den smälta ner i gräddblandningen. Rör om till en slät smet.

5. Häll chokladkolakrämen på pajbottnen. Låt den svalna. Ställ den i kylen för att stelna i ett par timmar. 

6. Spritsa vispgrädde på pajen. Förvara pajen i kylen.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

BANANGLASS

Nicecream – nyttig bananglass gjord av mjölk och banan! Den är fantastiskt god, krämig och lätt att göra! Ät glassen direkt när den är färdiggjord för när man fryser in den blir den hård och inte alls lika krämig.

BANANGLASS

2 frysta bananer
1 msk kakao (eller 1 tsk kanel)
1–2 dl mjölk (eller havremjölk)

GÖR SÅ HÄR
1. Frys in bananerna i skivor. Mixa bananerna i en hushållsmaskin med knivar.

2. Tillsätt kakao. Tillsätt lite mjölk i taget tills glassen med lagom krämig (om du tar för mycket mjölk blir det milkshake). Mixa till en krämig glass. Ät glassen direkt!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Kanelbullesockerkaka i långpanna

Jag har tagit fram en långpanna/bakform som är helt perfekt att baka bröd, bullar och mjuka kakor i. Den har de perfekta måtten och jag kommer dela massor av bra recept som ni kan baka i denna form!

Reklam för min nya ugnsplåt. Beställ gärna min favorit ugnsplåt här – klicka!

Här får ni ett underbart gott recept på Kanelbullesockerkaka i Lindas ugnsplåt – en saftig, mjuk botten med ett knastrande sockertäcke och smak av kanelbulle.

Beställ gärna min nya ugnsplåt här!

Tips – fler recept att baka i Lindas långpanna:
Kärleksmums – recept klicka här
Brytfrallor – recept klicka här
Brytbröd – recept klicka här
Klassiska frallor – recept klicka här

Kanelbullesockerkaka i Lindas ugnsplåt – saftig, mjuk och smakar kanelbulle, men det är en sockerkaka. Fantastiskt god och ett väldigt populärt recept. Det är omöjligt att bara äta en bit… Så himla god! Går bra att frysa in!

Kanelbullesockerkaka i långpanna

ca 20 bitar

4 dl strösocker
2 ägg
2 dl filmjölk eller mjölk
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
200 g smör, smält
5 dl vetemjöl

Garnering
1–2 msk kanel
3–4 msk strösocker

GÖR SÅ HÄR:

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med en elvisp. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa till en slät smet.

2. Häll smeten i Lindas ugnsplåt, 25 x 35 cm. Pudra över hälften av kanelen och strösockret på ytan. Rör om hela smeten försiktigt med en sked eller slickepott. Strö sedan över resten av sockret och kanelen.

3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 25–30 min. Låt den svalna innan du skär den i rutor.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Beställ gärna min nya ugnsplåt här!

Beställ gärna min nya ugnsplåt här!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

KANELBULLESOCKERKAKA UTAN SOCKER
Baka en kanelbullesockerkaka utan socker – en nyttigare variant med knappt några kolhydrater! Supergod!!! Klicka till receptet här!

Baka en kanelbullesockerkaka i en vanlig sockerkaksform – klicka här för recept

POLARKAKOR

RECEPT – POLARKAKOR Hembakta, mjuka, runda brödkakor som är ljuvligt goda! Polarkakor är ett populärt köpebröd, men min hembakta variant är ännu godare!

Tips! Frys in bröden samma dag de bakas och ta fram och tina dem när du ska äta. Då smakar de som nybakta hela tiden. Ljust bröd blir snabbt torrt och kompakt om de ligger framme för länge.

POLARKAKOR

ca 14 st stora eller 20 st mindre

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
50 g smör, rumsvarmt
¾ dl ljus sirap
2 tsk salt
14–15 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt smör, sirap, salt och rågsikt lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 45 min.

2. Dela degen i ca 14 lika stora bitar. Forma dem till runda bollar och platta till dem på ett mjölat bakbord. Kavla ut dem till rundlar, ca 1 cm tunna. Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga tätt med en gaffel. Kavla ganska hårt så det blir ett djupt mönster. Pudra mjöl både under och över så att degen inte fastnar i bordet eller i kavlen.

3. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–9 min eller tills de får lagom gyllene färg. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

Fiskgratäng

En supergod fiskgratäng som är väldigt enkelt att tillaga! Använd valfri fisk, t ex torsk, lax eller annan fisk. Passar lika bra på vardagar som på helgen när man vill äta lite festligare.

Tips! Smaksätt såsen med lite rivet citronskal eller riven pepparrot

Fiskgratäng

6 personer

6 fiskfiléer av valfri sort
salt
svartpeppar
potatismos (för 6 personer) recept på hemgjord potatismos – klicka här

Sås
3 dl vispgrädde eller creme fraische (valfri fetthalt)
2 msk fiskfond (eller 1 buljongtärning fisk)
1 msk vetemjöl eller maizena (kan uteslutas, men såsen blir lösare då)
2 msk hackad dill
salt efter smak

Garnering (kan uteslutas)
1 dl räkor
dill

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg fiskfiléerna i botten på en ugnsform. Salta och peppra.

2. Gör potatismoset (recept klicka här) och spritsa det runt fisken, utmed kanten i ugnsformen.

3. Sås: Blanda alla ingredienser i en skål eller kastrull. Häll såsen över fisken.

4. Grädda fiskgratängen mitt i ugnen i 20–25 minuter.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!