Vit kladdkaka

VIT KLADDKAKA När man får oväntat besök är en den här vita kladdkakan alltid uppskattad och läcker att bjuda på.

Tips! Du kan baka kladdkakan i en vanlig rund springform, ca 24 cm i diameter. Gör då en halv sats kladdkaka och grädda i ca 20 min.

Vit kladdkaka

Ca 16 bitar

250 g smör
200 g vit choklad
5 dl strösocker
1 krm salt
1 msk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
4 ägg

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Bryt ner chokladen i bitar och låt chokladen smälta i det varma smöret. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en form 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.

3. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i 22–25 min. Anpassa gräddningstiden efter hur kladdig du vill ha kakan.

4. Låt kladdkakan kallna i formen. Pudra över florsocker före servering. Servera gärna med vispgrädde eller vaniljglass och bär.

Tips! Kokoskladdkaka: tillsätt 2 dl kokos i smeten.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Calzone – inbakad pizza

Calzone – inbakad pizza som är himmelskt god!

Pizza – Calzone! Jag älskar inbakad pizza, det är så himla gott! Innehållet blir så saftigt och gott med den smälta osten som rinner ut när man skär den i bitar. Ljuvligt! Fyllningen kan man variera med vad man vill. I stället för skinka är det gott med köttfärssås, tacoköttfärs, salami eller enbart grönsaker om man vill göra en vegetarisk variant.

Calzone – inbakad pizza

ca 6 st beroende på storlek

1 pkt jäst
6 dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
1 msk rapsolja eller olivolja
14–16 dl vetemjöl

Fyllning (1 calzone)
2 msk pizzasås
ca 100–150 g riven ost
ca 100 g skinka
oregano 

Garnering (kan uteslutas)
rapsolja
oregano

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Dela degen i ca 6 bitar. Kavla ut dem till rundlar, ½–1 cm tjocka, på ett mjölat bakbord. Lägg dem på varsin plåt med bakplåtspapper.

3. Bred ut pizzasåsen på halva rundeln (ej ända ut i kanterna).

4. Strö över riven ost och skinka, varva så att det blandas. Strö över oregano.

5. Vik ihop pizzan på mitten genom att lyfta upp pappret och lägga det över pizzan. Nyp ihop kanterna ordentligt så fyllningen inte läcker ut. Låt pizzan jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader varmluft, eller grädda i en pizzaugn.

6. Grädda pizzan mitt i ugnen i ca 10 min. Håll koll så att den inte bränns på ytan.

7. Pensla pizzan med lite rapsolja och strö eventuellt över lite oregano (behöver inte göras).

Knäckig blåbärspaj

Det knäckiga täcket är knäckande gott. Det går bra att byta ut blåbären mot hallon, jordgubbar eller äpplen om man vill variera sig ibland. Servera gärna med en krämig vaniljsås.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Här hittar du fler goda, lättbakade pajrecept – klicka här!

Knäckig blåbärspaj

ca 14 portioner

700 g blåbär (eller andra valfria bär)
1–2 msk potatismjöl
3 msk strösocker 

Pajdeg
150 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl strösocker
3 1/2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl ljus sirap
en nypa flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bären i en långpanna 22 x 35 cm. Strö över potatismjöl och strösocker. 

2. Pajdeg: Nyp ihop smöret med resten av ingredienserna till en smulig deg. 

3. Sprid ut pajsmulorna över bären.

3. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 min eller tills pajskalet är får en gyllenbrun färg. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Här hittar du fler goda, lättbakade pajrecept – klicka här!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Dillstuvad potatis

Krämig dillstuvad potatis är gott till det mesta! Speciellt till lax eller annan fisk, men även till kyckling kött och vegobiffar! Det är lätt att tillaga, men man får vara försiktig och inte koka på för hög värme för mjölk bränns väldigt lätt.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Dillstuvad potatis

800 g kokt och skalad potatis
6 dl Mjölk, 3 procentig
1/2 dl vetemjöl
25 g smör
salt
svartpeppar
1 dl hackad dill

GÖR SÅ HÄR

  1. Skär den kokta potatisen i grövre bitar.
  2. Häll kall mjölk i en rymlig kastrull.
  3. Tillsätt vetemjöl i den kalla Klöver® Mjölkdrycken. Vispa ut mjölet ordentligt med en visp.
  4. Sätt på värmen på spisplattan, lägg i smöret och låt blandningen värmas upp och tjockna på medelvärme under omrörning. Dra inte på för hög värme för att påskynda för då kan mjölkdrycken brännas.
  5. När mjölkdrycken tjocknat, krydda med salt, svartpeppar och tillsätt hackad dill. Rör om.
  6. Tillsätt den kokade potatisen och rör om försiktigt. Smaklig måltid.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Leopardkaka

Tigerkaka, leopardkaka, ja det finns flera djuriska namn på kakorna. Den här ljus och mörk fläckiga kakan har fått sitt namn från leoparden. Tigerkakan är mer randig, men annars ganska lika recept! En härlig mjuk, saftig kaka med ljus apelsin- och mörk chokladsmet. En toppengod kaka att bjuda på till fikat!

Här hittar du recept på fler goda mjuka kakor – klicka här!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Leopardkaka 

20 bitar

4 ägg
3 dl strösocker
175 g smör, smält
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
5 dl vetemjöl

smaksättning 1 (halva smeten)
2 msk kakao

smaksättning 2 (andra halvan av smeten)
1 apelsin eller citron (finrivet skal)
2 tsk vaniljsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker poröst i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och bland till en slät smet.

2. Häll över 1/3 av smeten i en annan skål. Tillsätt 2 msk kakao (smaksättning 1) och rör om.

3. Riv skalet av 1 apelsin. Tillsätt skalet och vaniljsocker i den ljusa smeten (smaksättning 2). Rör om ordentligt. 

4. Häll den ljusa smeten i en ugnsform, ca 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper. 

5. Klicka ut den mörka smeten på den ljusa (den är lite fastare i konsistensen).

6. Grädda kakan längst ner i ugnen i 20–23 minuter. Skär kakan i rutor när den svalnat. Pudra ev. över lite florsocker.

Här hittar du recept på fler goda mjuka kakor – klicka här!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!