Bananlimpa med havregryn

BANANLIMPA Nyttig, supergod bananlimpa med havregryn och ägg i degen istället för vetemjöl. Degen rör man bara ihop och den behöver varken knådas eller jäsa. Superenkelt! Det här brödet är såååå himla gott! En superbra recept som dessutom är hälsosamt!
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Bikarbonat ger brödet en lite mörkare färg än bakpulvret.

Bananlimpa med havregryn

1 st

2 mosade bananer
10 dl havregryn
2 tsk bikarbonat (eller 1 msk bakpulver)
1 1/2 tsk salt
5 ägg
3 dl filmjölk, kvarg eller naturell yoghurt

Garnering
1 banan (delad på längden)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Mosa bananerna.

2. Blanda ihop havregryn, bikarbonat och salt i en bunke. 

3. Tillsätt ägg, filmjölk och och mosade bananer. Rör om ordentligt till en kladdig deg.

4. Häll degen i en limpform, täckt med bakplåtspapper. Dela en banan på längden och lägg ovanpå smeten.

5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Ta upp limpan ur formen och låt den kallna. Skär den i skivor när den kallnat.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

KANELBULLESOCKERKAKA

En av de allra godaste sockerkakorna jag vet! Jag älskar denna kanelbullesockerkaka. Baka och njut!

KANELBULLESOCKERKAKA 

12 bitar

2 dl strösocker
2 ägg
1 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
100 g smör, smält
3 dl vetemjöl

Fyllning
1 tsk kanel
2 msk strösocker

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa till en slät smet.
  2. Häll smeten i en smord och bröad springform eller sockerkaksform.
  3. Pudra över 1 msk strösocker och 1 tsk kanel. Rör om lite grann med en slev. Avsluta med att strö över 1 msk strösocker.
  4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den. Pudra ev. över lite florsocker före servering.

Bondbröd

BONDBRÖD Brödet får en härlig skorpa med ett saftig, mjukt innanmäte. Servera det till frukost, till helgmiddagen eller ta med på utflykten.

Bondbröd

2 stycken

50 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
1/2 dl rapsolja eller olivolja
2 tsk salt
12–13 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt och lite rågsikt i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Dela degen i två delar och rulla två släta bollar av degen. Rulla den i mjöl så den inte kladdar.

3. Lägg degbollarna på en plåt med bakplåtspapper. Strö över vetemjöl och skär tre snitt i varje bröd med en vass kniv.

4. Låt bröden jäsa i ca 45 min. Sätt ugnen på 250 grader. 

5. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 20 min. Sänk värmen till 200 grader efter 10 min. Låt bröden svalna på plåten. 

Piroger

Piroger är vansinnigt gott. Pirogerna går bra att frysa in, men värm dem gärna lite försiktigt i mikron precis när de ska ätas. Pirogerna kan fyllas med i princip vad som helst som man gillar, t ex ost & skinka, kyckling, köttfärs, tacoköttfärs, grönsaker med mera. De kan göras vegetariska eller veganska (ersätt då mjölken i degen med vatten).

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

PIROGER

3 dl mjölk, fingervarm
25 g jäst 
1 tsk salt
25 g smör, smält (eller 2 msk rapsolja)
ca 7 dl vetemjöl

Förslag på fyllning:
– riven ost + skivad skinka
– stekt köttfärs + ost
– grönsaker + ost
+ oregano eller färska kryddor

Garnering (kan uteslutas)
1 ägg, uppvispat
sesamfrön

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i någon minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Dela degen i 8–10 bitar. Kavla ut dem till rundlar, ca 1 cm tunna, på ett mjölat bakbord.

3. Lägg i fyllningen, t ex riven ost & skinka eller köttfärs, grönsaker, kyckling i en hög mitt på rundeln.

4. Vik ena sidan över fyllningen till en halvmåne.

5. Nyp ihop kanterna ordentligt och nagga med en gaffel.

6. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i ca 15 min. Sätt ugnen på 250 grader.

7. Pensla pirogerna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön (kan uteslutas).

8. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Håll koll så att de inte bränns på ytan.

Böngryta

Böngryta – som är en favoritmiddag hemma hos oss! Mättande, smakrik och en mycket lättlagad böngryta som går bra att frysa in.

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Böngryta

8–10 portioner

1 gul lök
2 klyftor vitlök
1/2 tsk curry
1 tsk chiliflakes
1/2 tsk salt
1/2 tsk paprikakrydda
1 tärning grönsaksbuljong (eller 1 1/2 msk flytande grönsaksbuljong)
3 paket krossade tomater (à 400 gram)
5 burkar valfria bönor och/eller linser (à 400 gram)
1 liten burk majs

GÖR SÅ HÄR

1. Skala och hacka löken. Bryn löken ihop med pressad vitlök och alla kryddor i olja i en gryta.

2. Smula ner buljongen och häll i alla krossade tomater. Blanda och låt allt puttra i ca 5 min.

3. Blanda ner alla böner/linser, majs och låt det puttra på låt värme i ca 5 min. Servera till en fräsch sallad och/eller ris.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!