Frukostlimpa som bara jäser en gång

Denna limpa har en frasig yta garnerad med sesamfrön. En fantastiskt god kombo och ett mycket lättbakat bröd som bara jäser en gång direkt i formen (valfria frön på toppen går bra!)

Tips! Byt ut 2 dl vetemjöl eller rågsikt till grahamsmjöl eller rågmjöl om du vill ha ett fiberrikare bröd.

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Tips! Kalljäsning: gör degen på kvällen och lägg den i limpformen. Låt den jäsa övertäckt i kylen över natten. Ta fram den ur kylskåpet, sätt på ugnen och grädda på morgonen!

Frukostlimpa som bara jäser en gång

1 st limpa

25 g jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
2 msk rapsolja
3 dl rågsikt
4 dl vetemjöl

(eller 7 dl rågsikt eller vetemjöl)

Garnering
1 ägg, uppvispat eller vatten
2 msk sesamfrön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop till en kladdig deg och knåda degen i några minuter (gärna i en bakmaskin). 

2. Rulla degen i mjöl och forma den till en limpa. Lägg den i en limpform, klädd med bakplåtspapper.

3. Pensla degen med ägg eller vatten och strö över sesamfrön.

4. Låt degen jäsa i ca 45 min utan bakduk. Sätt ugnen på 250 grader. 

5. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 40 min. Sänk värmen till 200 grader efter 10 minuter.

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Fröscones

De här frallorna behöver inte jäsa och kan snabbt slängas ihop innan frukost eller servera till en fräsch sallad eller varm soppa. Frön är gott, nyttigt och perfekt att ha i bröd!

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Fröscones

9 st

1 msk bakpulver
1 tsk salt
2 dl blandade frön, valfria
6 dl vetemjöl (eller 2 dl grahamsmjöl + 4 dl vetemjöl)
3 msk rapsolja
4 dl filmjölk, yoghurt eller kvarg

Garnering
valfria frön

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda bakpulver, salt, frön och vetemjöl i en bunke. Blanda ordentligt. 

2. Tillsätt oljan och filmjölken och rör ihop allt till en lite kladdig deg.

3. Klicka ut nio frallor på en plåt klädd med bakplåtspapper, använd två matskedar. 

4. Strö över rikligt med valfria frön från frallorna och tryck till dem lite så de fastnar.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på plåten.

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

LIMPOR PÅ PLÅT

Jag är väldigt förtjust i detta brödrecept. Limporna blir fantastiskt luftiga, saftiga och goda. Ett tips är att skiva upp limporna och frysa in dem i skivor.

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Limpor på plåt

4 st

75 g jäst (1 1/2 paket)
10 dl vatten, fingervarmt (eller mjölk)
2 dl farinsocker eller ljus/mörk sirap
3 ägg
1 msk salt
23–24 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt farinsocker, ägg, salt och rågsikt, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en lätt kladdig deg och knåda den i några minuter.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Sätt ugnen på 250 grader. 

3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den. Rulla degen i mjöl och dela degen i fyra lika stora bitar. 

4. Forma de fyra degbitarna till limpor och lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper.

5. Låt limporna jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. 

6. Sänk värmen till 200 grader när du sätter in bröden i ugnen. Grädda limporna längst ner i ugnen i ca 50 min. Låt dem kallna innan du skär bröden i skivor.

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Currykyckling

Den här currykycklingen blev makalöst, krämig och god. Maträtten är väldigt enkel att tillaga och hela familjens favorit! Även mina barn älskar min currykyckling!

Currykyckling 

3–4 kycklingfiléer
1 gul lök
1 paprika
1 tsk curry
1 vitlöksklyfta
salt
2 msk kycklingfond
3 dl vispgrädde 

GÖR SÅ HÄR

1. Skär kycklingfiléerna i smala strimlor. Stek dem i olja i en stekpanna. Krydda med salt och curry.

2. Skala och hacka löken och stek den i olja i en stekpanna. 

3. Skär paprikan i strimlor och stek dem i olja i en stekpanna. 

4. Blanda ner lök och paprika i stekpannan med kyckling. Pressa över vitlök.

5. Häll 3 dl vispgrädde och tillsätt kycklingbuljong. Låt puttra på svag värme i några minuter. Servera med ris.

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Pastasås på 5 minuter

Krämig pastasås som bara tar 5 minuter att göra! Jag har använt julskinkan som blev kvar på vårt julbord. Den passar perfekt att ha i den krämiga skinksåsen. Ett tips är att det går lika bra att göra denna pastasås med lax också (om man fick lax över på julbordet).

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!


Pastasås på 5 minuter

1 gul lök
1/2 tsk chiliflakes
3 dl Arla Ko® EKO vispgrädde
1 dl Arla Ko® EKO mjölk 3%
1 msk grönsaksfond
2 vitlöksklyftor
2 nävar färsk spenat
några skivor julskinka
salt

GÖR SÅ HÄR

  1. Skala och hacka löken. Fräs löken i olja i en stekpanna.
  2. Tillsätt Arla Ko® EKO vispgrädde, Arla Ko® EKO mjölk 3%, grönsaksfond, pressad vitlök och spenat. Låt det puttra i ca två minuter.
  3. Tillsätt julskinkan, salta och låt det puttra i någon minut till. Servera med nykokt pasta.

Här hittar du goda, enkla brödrecept – klicka här!