Raggmunk – en älskad svensk klassiker. Frasiga, stekta potatispannkakor skulle man kunna beskriva dem som. En husmanskost som alltid är uppskattad av både vuxna och barn. Ofta serveras raggmunk med stekt fläsk och lingonsylt, men självklart kan man servera raggmunkarna med precis vad man vill.
1. Skala och riv potatisen grovt. Krama ur vätskan i ett durkslag.
2. Vispa ihop ägg, mjölk, vetemjöl, salt och svartpeppar i en bunke.
3. Häll ner den rivna potatisen i mjölksmeten och rör om.
4. Värm upp en stekpanna. Smält ner en klick smör eller olja. Klicka ut smeten och platta till den tunt. Stek på medelvärme tills raggmunken får en gyllenbrun färg, vänd och stek andra sidan gyllenbrun.
Servera gärna med lingonsylt, ev. stekt fläsk och grönsaker. Eller valfria tillbehör.
Enklare frallor kan man knappast baka. Blanda ihop havregryn (de ska inte mixas sönder) med resten av ingredienserna och degen är klar! Så enkelt, eller hur?! Frallorna är underbart goda, nyttiga och innehåller färre kolhydrater än vanligt bröd. Så himla smart och bra recept!
Havregryn innehåller inte gluten naturligt, men kan innehålla spår av gluten. Om man vill ha glutenfria havregryn måste man använda rena havregryn.
Tips! Det går bra att byta ut till veganalternativ istället för yoghurt, filmjölk eller kvarg. Bröden går jättebra att frysa in!
Havregrynsfrallor utan vetemjöl
8 stycken
4 dl havregryn 2 ägg 2 dl yoghurt, filmjölk eller kvarg 2 tsk bakpulver 3/4 tsk salt
Garnering havregryn
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Blanda ihop alla ingredienser i en skål till en deg. Låt degen stå och dra åt sig vätska i 10 min.
3. Klicka ut degen med en sked i 8 högar på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite havregryn
En nyttig limpa fylld med frön och degen är baserad på havremjöl istället för vetemjöl. En supergod, nyttig limpa fylld med fibrer som påverkar blodsockret mindre än vanligt bröd.
OBS! Om du använder bakpulver istället för bikarbonat blir brödet lite ljusare i färgen.
Havrelimpa utan vetemjöl
1 st
3 ägg 2 tsk bikarbonat (eller bakpulver) 1 tsk salt 3 dl filmjölk, kvarg eller naturell yoghurt 5 dl havregrynsmjöl 2 dl blandade frön, t ex solroskärnor, pumpafrön, linfrön m m (kan uteslutas)
Garnering blandade frön
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en rymlig bunke. Tillsätt resten av ingredienser (allra sist fröna) och blanda till en kladdig deg.
2. Stjälp upp degen i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över blandade frön.
3. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min. Ta upp pappret och limpan ur formen och låt den kallna innan du skär den i skivor.
GLASSBOMB med tre smaker – vanilj, hallon och choklad. Ljuvligt god och lätt att göra! Passar både vuxna och barn. Om man inte orkar vänta på att varje lager ska frysa kan man hälla varje smet ovanpå varandra. Det blir ett vackert mönster, men inte lika jämnt som när man låter varje lager stelna i frysen. Tips! Tillsätt maränger i smeten!
Tips 1: Spola skålen i varmt vatten innan du stjälper upp den på en tallrik. Om ytan blir smält kan man ställa den i frysen en stund till.
Tips 2: Om du har bråttom kan du använda färdigköpt vaniljglass och smaksätta 1/3 med hallon och 1/3 med choklad!
Tips 3: Stjälp upp bottnen på en marängbotten vid servering (färdigköpt eller hembakad).
Tips! Tillsätt maränger i skålen med glassmet innan den fryses in! Jättegott!
GÖR SÅ HÄR
Vispa grädden fluffig. Blanda ner den kondenserade mjölken. Rör om ordentligt.
Häll 1/3 av smeten i en rund, frystålig skål, ca 2 liter. Låt den stå i frysen i ca 1 tim. Dela upp resten av smeten i två skålar (ungefär lika mycket i varje). Ställ dem i kylen.
Låt hallonen tina och mosa dem i en skål. Hacka chokladen.
Rör ner hallonen i den ena skålen med glassmet.
Rör ner den hackade chokladen och kakao i den andra skålen med glassmet.
Bred ut hallonsmeten försiktigt ovanpå den vita smeten. Låt den stå i frysen i ca 1 tim.
Bred ut chokladsmeten ovanpå hallonsmeten. Låt det frysa i frysen. (Om man inte orkar vänta på att varje lager ska frysa kan man hälla varje smet ovanpå varandra. Det blir ett vackert mönster ändå, men inte lika jämna lager som när man låter varje lager frysa).
Tips! Spola yttersidan på skålen i varmt vatten innan du stjälper upp den på en tallrik. Om ytan blir smält kan man ställa glassen på en tallrik i frysen en stund till.