Under november och december bakar jag mjuka pepparkakor på ”löpande band”. Det hör julen till och är så ljuvligt gott! Den är lätt att baka och det är trevligt att bjuda kollegorna på jobbet, och den är god till glöggen och en uppskattad överraskning att bjuda barnen på när de kommer hem från skolan.
Pudra florsocker på kakan om du inte vill ha frosting. Jättegott!
Tips!
– Om du inte vill ha cream cheese-frosting på kakan är den god att äta som den är eller pudra över lite florsocker före servering.
– Bikarbonaten går att byta ut mot 2 tsk bakpulver.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola
Mjuk pepparkaka med frosting
Ca 12 bitar
En av höjdpunkterna på adventsfikat; mjuk och oerhört saftig pepparkaka.
Obs! kanel, ingefära, kardemumma och kryddnejlika kan ersättas med 1 msk pepparkakskrydda.
125 g smör
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
½ tsk kardemumma
1 tsk kryddnejlika
2 ägg
2 ½ dl strösocker
¾ dl filmjölk
½ dl mjölk
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
Cream cheese-frosting
100 g färskost, t ex Philadelphia
25 g smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Garnering
lingon
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner kanel, ingefära, kardemumma och kryddnejlika.
2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt filmjölk, mjölk, smörblandningen och vetemjöl blandat med bikarbonat. Rör snabbt ihop allt snabbt till en slät smet.
3. Häll smeten i en smord och bröad limpform eller sockerkaksform, ca 1 ½ liter.
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik.
5. Frosting: Vispa färskost och smör smidigt med en elvisp. Rör ner florsocker och vaniljsocker. Bred ut frostingen på kakan. Garnera med några lingon.