Bloggar Lindas Bakskola Lindas matbröd Okategoriserade

Släng-ihop-limpa som bara jäser en gång

slängihoplimpa2 fb En riktigt god och härlig limpa som bara jäser en gång direkt i formen. Den kladdiga degen blir oerhört saftig och god när den gräddas i ugnen. Kalljäsning! Om man vill ha nygräddat bröd till frukost kan man göra degen på kvällen och låta degen kalljäsa i kylen över natten. Ta fram formen ur kylen när du sätter på ugnen så får degen stå i rumpstemperatur i 10–15 min innan den gräddas. Tips: Gör limpan grövre med mer fibrer! Byt ut 2 dl av vetemjölet mot rågmjöl eller grahamsmjöl. Tillsätt även ca 1 dl med blandade frön i degen. [caption id="attachment_35009" align="" width="215"]Baka ett lättgjort, gott grytbröd – klicka här för recept! Baka ett lättgjort, gott grytbröd – klicka här för recept![/caption] Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Släng-ihop-limpa som bara jäser en gång

1 st 25 g jäst 4 dl vatten, fingervarmt 2 dl havregryn 1 msk rapsolja 1 ½ tsk salt 7 dl vetemjöl Garnering vetemjöl havregryn GÖR SÅ HÄR 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt havregrynen och rör om i någon minut. Tillsätt rapsolja, salt och vetemjöl. Rör ihop allt till en kladdig deg. 2. Bred ut degen i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl och havregryn. Fyll upp diskhon med lite varmt vatten och ställ ner limpformen i vattnet. Låt degen jäsa täckt med plastfolié i ca 1 tim i vattnet, eller låt den jäsa övertäckt i kylen över natten (om du vill kalljäsa den). 3. Sätt ugnen på 250 grader (ta nu fram brödet ur kylen om den kalljäst). Grädda brödet längst ner i ugnen i  35–40 min. Sänk värmen till 200 grader när du sätter in brödet i ugnen. Låt brödet svalna i formen.   [caption id="attachment_35006" align="" width="860"]1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt havregrynen och rör om i någon minut. Tillsätt rapsolja, salt och vetemjöl. Rör ihop allt till en kladdig deg. 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt havregrynen och rör om i någon minut. Tillsätt rapsolja, salt och vetemjöl. Rör ihop allt till en kladdig deg.[/caption]   [caption id="attachment_35007" align="" width="860"]2. Bred ut degen i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl och havregryn. Fyll upp diskhon med lite varmt vatten och ställ ner limpformen i vattnet. Låt degen jäsa täckt med plastfolié i ca 1 tim i vattnet, eller låt den jäsa övertäckt i kylen över natten (om du vill kalljäsa den). 2. Bred ut degen i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl och havregryn. Fyll upp diskhon med lite varmt vatten och ställ ner limpformen i vattnet. Låt degen jäsa täckt med plastfolié i ca 1 tim i vattnet, eller låt den jäsa övertäckt i kylen över natten (om du vill kalljäsa den).[/caption]   [caption id="attachment_35008" align="" width="860"]3. Sätt ugnen på 250 grader (ta nu fram brödet ur kylen om den kalljäst). Grädda brödet längst ner i ugnen i 35–40 min. Sänk värmen till 200 grader när du sätter in brödet i ugnen. Låt brödet svalna i formen. 3. Sätt ugnen på 250 grader (ta nu fram brödet ur kylen om den kalljäst). Grädda brödet längst ner i ugnen i 35–40 min. Sänk värmen till 200 grader när du sätter in brödet i ugnen. Låt brödet svalna i formen.[/caption]   slängihoplimpa3 slängihoplimpa5 utvald slängihoplimpa1 slängihoplimpa4 

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Fluffig Nutellamousse med 2 ingredienser

Mycket lättgjord och god mousse med härlig Nutellasmak. En riktig tiopoängare!

0

Marshmallowsbrownies

En lätt kladdig browniebottnen med ett härligt marshmallowstäcke och krossad choklad. Gudomligt gott!

0

Lindas Trosakakor

Saftiga, mjuka goda brödkakor som passar perfekt till frukost, mellis eller på utflykten.

0

Nyttig mangoglass utan socker

Nyttig och ljuvligt god, len glass helt utan tillsatt socker.

0

Twixkakor

Jätteläckra godiskakor med en frasig kakbotten, en krämig kolafyllning och ett ljuvligt täcke av choklad.

0

Lemon curd / citronkräm

En len, frisk och fräsch citronkräm som kan användas som fylling i tårtor, bakverk och på nybakade scones.

0

Lindas klassiska tekakor

Runda, mjuka och oerhört populära tekakor som går bra att frysa in.

0

Crunchig äppelkaka

Mjuk & saftig äppelkaka med frasig smulcrunch på toppen som gör den läckert crunchig.

0

Krämig chokladmoussetårta

En festlig, lättgjord tårta med en ljuvligt fluffig och god chokladmousse. Godare än på konditori!

0

Nougatbollstårta

En superläcker nougatbollstårta som garanterat gör succé på kalaset!

0

Gammaldags kardemummakaka

En supersaftig, mjuk klassisk favorit med en härlig smak av kardemumma.

0

Saftiga morotsfrallor på en kvart

Extremt lättgjorda och goda frallor som är frasiga på ytan och saftiga inuti.

0