Jag har sommarställe i Trosa och det här är ett underbart gott semesterbröd som jag ofta bakar när jag är där. När jag är ledig vill jag alltid äta gott, hembakat bröd till frukost. Mina fem barn älskar också brödet och det är enkelt att baka! Jag fryser in några brödkakor så att man lätt kan ta fram och tina i mikron efter behov. Om vi ska på utflykt så är det bara att packa ner några brödkakor i picknickkorgen!
Kalljäsning!
Alternativ 1: Låt degen jäsa övertäckt i bunken i kylen över natten. På morgonen fortsätter du baka ut degen från och med punkt 2.
Alternativ 2: Baka ut brödkakorna och lägga dem på plåten och låta dem kalljäsa övertäckta i kylen över natten. (Kan bli trångt att få in plåten i kylen, men man kan lägga bröden på skärbrädor eller brickor så länge.)
[caption id="attachment_34909" align="" width="215"]Snabba scones-tekakor som är klara på 15 min! Klicka här för recept![/caption]
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Lindas Trosakakor
8 st50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
75 g smör, smält
2 tsk salt
¾ dl ljus sirap
7 dl rågsikt
ca 7 dl vetemjölGÖR SÅ HÄR1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
2. Dela degen i 8 bitar.
3. Kavla ut varje deg till en rundel, 18–19 cm i diameter.
4. Strö över lite mjöl och lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
[caption id="attachment_34884" align="" width="860"] 1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.[/caption]
[caption id="attachment_34885" align="" width="860"] 2. Dela degen i 8 bitar.[/caption]
[caption id="attachment_34886" align="" width="860"] 3. Kavla ut varje deg till en rundel, 18–19 cm i diameter.[/caption]
[caption id="attachment_34887" align="" width="860"] 4. Strö över lite mjöl och lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.[/caption]
[caption id="attachment_34888" align="" width="860"] 5. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.[/caption]
Enkelt brödrecept – ett mycket gott, saftigt, luftigt och lättbakat bröd som är perfekt att äta till frukost, till en sallad eller till middagen. Brödet som passar till alla tillfällen. Tips! Byt ut 2 dl vetemjöl mot rågmjöl eller grahamsmjöl om du vill ha mer fibrer i brödet. Tips om du vill kalljäsa brödet! Gör degen …
Tekakor är underbart goda bröd! Mjuka, goda och hela familjen älskar dem. Ett bröd för både barn och vuxna.TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde! TekakorCa 30 st50 g jäst6 dl mjölk, fingervarm75 g smör, rumsvarmt2 tsk salt½ dl ljus sirap2 …