Bloggar Lindas Bakskola Lindas matbröd Okategoriserade

Hönökaka

dagensreceptsteg5 hönökaka6 Hönökaka är ett tunt, platt mjuk bröd som är uppkallat efter Hönö i Göteborgs skärgård.  Fiskarna och bönderna i området bakade brödet förr och i dag har det blivit en omtyckt klassiker som går att köpa i de flesta välsorterade livsmedelsbutiker. Men hembakat är både billigare och godare så gör dem själv i stället. I min familj är de en riktig favorit med en rykande åtgång! Baka läckra nougatbollar – klicka här! Baka läckra nougatbollar – klicka här!Tips! Byt ut 1 dl rågsikt och ½ dl vetemjöl mot 1 ½ dl grahamsmjöl om du vill ha grova, lite mer fiberrika Hönökakor. Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola

Hembakad hönökaka

Ca 4 stora runda kakor 25 g jäst 3 dl mjölk, fingervarm 50 g smör, rumsvarmt ½ dl ljus sirap 1 tsk salt 3 dl rågsikt 4–6 dl vetemjöl GÖR SÅ HÄR 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills den lösts upp. Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min. 2. Dela degen i ca 4 bitar. Kavla ut dem till runda kakor, ca 27 cm i diameter. Kavla sista varvet med en kruskavel. Nagga ordentligt med en gaffel om du inte har någon kruskavel. 3. Lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i 25–30 min. Sätt ugnen på 250 grader. 4. Grädda bröden mitt i ugnen i 6–8 min. Håll koll på att de får lagom färg. Låt dem svalna på ett galler under bakduk. [caption id="attachment_9857" align="" width="860"]1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills den lösts upp. Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min. 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills den lösts upp. Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.[/caption]   [caption id="attachment_9858" align="" width="860"]2. Dela degen i ca 4 bitar. Kavla ut dem till runda kakor, ca 27 cm i diameter. Kavla sista varvet med en kruskavel. Nagga ordentligt med en gaffel om du inte har någon kruskavel. 2. Dela degen i ca 4 bitar. Kavla ut dem till runda kakor, ca 27 cm i diameter. Kavla sista varvet med en kruskavel. Nagga ordentligt med en gaffel om du inte har någon kruskavel.[/caption] [caption id="attachment_9859" align="" width="860"]3. Lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i 25–30 min. Sätt ugnen på 250 grader. 3. Lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i 25–30 min. Sätt ugnen på 250 grader.[/caption] [caption id="attachment_9860" align="" width="860"]4. Grädda bröden mitt i ugnen i 6–8 min. Håll koll på att de får lagom färg. Lägg bröden ovanpå varandra efter gräddning och låt dem svalna under en bakduk. 4. Grädda bröden mitt i ugnen i 6–8 min. Håll koll på att de får lagom färg. Lägg bröden ovanpå varandra efter gräddning och låt dem svalna under en bakduk.[/caption] steg5hönökaka4 utvald

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Smulig hallon- & chokladpaj

Läcker, smulig hallonpaj med grovhackad choklad på toppen som gör den extra god.

0

Hemgjorda korvbröd

Saftiga och mjuka bröd som gör korven extra god och är mycket billigare än köpta.

0

Runt vitlöksbröd

Saftigt, mjukt bröd med en härlig vitlökssmak. Det passar bra till middag, buffé och picknick.

0

Snabba grahamsfrallor

Servera rykande färska frallor på ca 20 min!

0

Mjuka kanelbullerutor

Sockerkaksrutor med en ljuvligt god kanelbullesmak. Servera gärna med vispgrädde & hallon.

0

Kladdkaka med chokladganache & cashewnötter

En riktig chokladbomb för chokladälskaren, toppad salta nötter som ger ett härligt tuggmotstånd.

0

Tunnbröd i stekpanna

Mjuka, goda tunnbröd som gräddas i stekpanna.

0

Kalljäst råglimpa

Rustik, god och kalljäst limpa som jäser över natten och serveras nygräddad till frukost.

0

Knådfria kalljästa frukostbullar

Gör degen på kvällen och kalljäs degen i kylen över natten. Servera nygräddade, varma bröd till frukost!

0

Knaprigt fröknäcke

Nyttigt, gott och knaprigt fröknäcke som passar alla tillfällen.

0

Morotstekakor

Saftiga frallor med nyttiga och goda morötter i degen.

0

Kanelbullekladdkaka

Det bästa av två världar – kladdkaka & kanelbulle i ett.

0