Perfekta semlor som du med stolthet kan bjuda på! Frys in de bullarna som du inte vill äta samma dag. Ta fram och tina dem när du blir sugen på semlor nästa gång. Fyll dem med mandelmassa och vispgrädde! Ljuvligt gott!
Tips!
Dubbla degen om du vill baka fler semlor!
[caption id="attachment_39953" align="" width="215"]Baka en fantastisk semmeltårta – klicka här för recept![/caption]
Fluffiga semlor
12–14 st25 g jäst3 dl mjölk, fingervarm1 ägg¾ dl strösocker 1 nypa salt½ tsk kardemummakärnor, mortlade 75 g smör, rumsvarmt7–9 dl vetemjöl Pensling1 ägg Fyllningca 150 g mandelmassa 2–3 msk mjölkca 3 dl vispgräddeGarnering
florsockerGÖR SÅ HÄR1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
2. Dela degen i 12–14 bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite lätt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
4. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–11 min. Låt dem svalna på ett galler.
5. Montering: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna. Blanda ihop mandelmassan med mjölken till en kladdig massa. Lägg en klick i varje bulle.
6. Vispa grädden fluffig och klicka ut eller spritsa den på bullarna.
7. Sätt på locken. Pudra över florsocker.
[caption id="attachment_39934" align="" width="860"] 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.[/caption]
[caption id="attachment_39935" align="" width="860"] 2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12–14 bitar. Forma släta bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 45 min.[/caption]
[caption id="attachment_39936" align="" width="860"] 3. Pensla bullarna med uppvispat ägg.[/caption]
[caption id="attachment_39937" align="" width="860"] 4. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler.[/caption]
[caption id="attachment_39938" align="" width="860"] 5. Montering: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna. Blanda ihop mandelmassan med mjölken till en kladdig massa. Lägg en klick i varje bulle.[/caption]
[caption id="attachment_39939" align="" width="860"] 6. Vispa grädden fluffig och klicka ut eller spritsa den på bullarna.[/caption]
[caption id="attachment_39940" align="" width="860"] 7. Sätt på locken. Pudra över florsocker.[/caption]
Fluffiga, härliga semlor med ingredienser som bara kommer från växtriket. Frys in de bullar du inte gör semlor av och ta fram och gör i ordning dem med mandelmassa och grädde vid ett annat tillfälle. Tips! Om man vill att bullarna ska få lite extra färg kan man pensla dem med sockerblandning innan gräddning (strösocker …
Kanellängd – en klassisk vetelängd fylld med smör, socker och kanel. En kanellängd är alltid uppskattad och ljuvligt god att bjuda på! Och den här kanellängden är lika god som en färdigköpt på konditori, eller nej, den är ännu godare! KANELLÄNGD 2 st 50 g jäst 150 g smör 6 dl mjölk, fingervarm 2 krm …