Bloggar Lindas Bakskola Lindas tips & fakta

Så funkar bakpulver i bröd

Baka bröd med bakpulver

Bakpulver är ett kemiskt jäsmedel som inte behöver jäsa innan gräddning. Det består av syra, en bikarbonat och stärkelse (majs eller vete). När syra och bikarbonat förenas i vätska reagerar de med varandra och bildar koldioxid. Koldioxiden är en gas som ger luftbubblor i smeten eller degen, dvs ett luftigare bakverk.

En bröddeg som innehåller bakpulver ska inte knådas för då blir glutentrådarna starka och motståndet för hårt för att brödet ska kunna jäsa ordentligt och bli luftigt. Blanda alltid ihop en bakpulverdeg snabbt utan onödig knådning eller blandning.

Bakpulverbröd är allra godast när de är nybakade. På bara några timmar kan de blir torra och tråkiga. Om du vill frysa in dem ska det göras direkt de kallnat på plåten. De smakar nybakat om du tinar dem snabbt i mikron innan du ska äta dem. Scones är ett exempel på ett populärt bakpulverbröd.

Byta ut bakpulvret

Om brödet innehåller en syra kan bakpulvret ersättas med bikarbonat. Ta då hälften så mycket bikarbonat som bakpulver. Bikarbonat innehåller ingen syra som bakpulverblandningen gör och därför behöver man istället tillsätta något surt för att jäsningen ska fungera, t ex filmjölk, gräddfil eller lingon. Bikarbonat kan dock ge brödet en mörkare färg pågrund av att den så kallade maillardreaktionen drar igång (en kemisk reaktion som ger mörkare färg och en lite salt, speciell smak) .

Fördel: Det går snabbt att baka med bakpulver och brödet behöver inte jäsa.

Nackdel: Brödet bör ätas direkt eftersom det blir torrt snabbt.

Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Vit chokladkladdkaka & hallongrädde

En favoritkladdkaka med vit choklad i smeten. Den är magiskt god och mycket lätt att baka. Den sötsyrliga hallongrädden är ett perfekt tillbehör. Vit chokladkladdkaka & hallongrädde Ca 12 bitar 200 g vit choklad 150 g smör 3 ägg 2 dl strösocker 2 tsk vaniljsocker 1 nypa salt 2 dl vetemjöl Garnering florsocker Hallongrädde 3 …

0

.

0

Chokladkolatårta

Magiskt god, chokladig tårtbotten med den allra läckraste, godaste chokladkolakrämen på toppen. Chokladkolatårta Ca 15 bitar 200 g smör, smält 5 dl strösocker 1 dl kakao 2 krm flingsalt (eller 1 krm vanligt salt) 1 msk vaniljsocker 4 ägg 3 dl vetemjöl Chokladkolakräm 75 g smör ½ dl strösocker ½ dl ljus sirap 1 msk kakao 1 …

0

Marängsvisstårta deluxe

Lyxig marängtårta fylld med läckerheter. T ex frasiga maränger, jordgubbar, banan, choklad, vispgrädde, chokladsås och strössel. Gudomligt gott, men kan även varieras efter egen smak. Om man inte orkar baka egen marängbotten går det lika bra med färdigköpt! TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här) Marängsvisstårta deluxe Marängbotten 3 äggvitor 2 dl strösocker Till bottnen 100 g choklad (mörk, ljus eller …

0

Läcker bärkaka

Ljuvligt god bärkaka som funkar året om, men speciellt till vårens alla fester och kalas. Servera den gärna med en fluffig klick vispgrädde eller en härlig vaniljsås. Använd frysta eller färska hallon. Läcker bärkaka Ca 8 bitar 2 ägg 2 ½ dl strösocker 2 ¼ dl vetemjöl ½ tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker 175 g hallon, frysta (eller andra valfria …

0

Blåbärskaka

Mycket lättbakad, ljuvligt god och segmjuk blåbärskaka med lite frasiga kanter! Servera den gärna med en klick vispgrädde eller vaniljsås. Använd frysta eller färska blåbär. Tips! Bären kan bytas ut mot valfria bär. Blåbärskaka Ca 12 bitar 2 ägg 2 ½ dl strösocker 2 ¼ dl vetemjöl ½ tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker Fyllning 150 g blåbär, frysta eller färska …

0

Nyttiga morotstekakor utan mjöl

Mjölfria morotsbröd som inte behöver jäsa. De innehåller inte något vanligt vetemjöl utan istället mixade havregryn. Om man inte vill mixa havregrynen själv kan man använda färdigköpt havregrynsmjöl. De rivna morötterna gör bröden extra vitaminrika, saftiga och goda! 7 dl mixade havregryn = ca 6 ¼ dl havregrynsmjöl Nyttiga morotstekakor utan mjöl 1 st 1 dl finriven morot 7 dl havregryn (mixa dem …

0

Chokladmaränger

Frasiga, spröda maränger som fullkomligt smälter i munnen. Det är egentligen väldigt lätt att baka maränger. Det som kan gå fel är att man har en slö elvisp eller hushållsmaskin som inte vispar tillräckligt kraftigt. Tänk på att man först vispar upp äggvitan fluffig. Därefter tillsätter man strösockret, lite i taget. Vispa tills massan är …

0

Potatis – ett av världens nyttigaste livsmedel

Potatis är inte bara en av världens mest populära råvaror utan också en av de nyttigaste. FN har utsett potatis till ett av de 10 nyttigaste livsmedlen i världen. Potatisen innehåller bara 83 kcal kalorier per 100 gram! – Potatis innehåller värdefulla vitaminer och fibrer. Dessutom är den mättande. Äter du den med skalet på får …

0

Fransk hallonkaka

Fransk hallonkaka! Lätt att baka, fantastiskt god, fräsch och den världens godaste kanter! En kaka man snabbt kan slänga ihop när man vill bjuda på fika! Servera den gärna med en klick vispgrädde eller vaniljsås. Använd frysta eller färska hallon. Tips! Hallonen kan bytas ut mot valfria bär. Fransk hallonkaka Ca 8 bitar 2 ägg 2 …

0

Enkel limpa

Lättbakade limpor! Saftiga limpor med en oerhört knaprig, läcker limpa! Ett av de enklaste bröden man kan baka med jäst! Tips! Pensla bröden med vatten och strö över vallmofrön. Vill man ha mer fibrer i brödet kan man byta ut ca 3 dl vetemjöl till grahamsmjöl. Enkel limpa 2 st 50 g jäst 7 dl vatten, fingervarmt …

0

Maränger

Frasiga, spröda maränger som fullkomligt smälter i munnen. Det är egentligen väldigt lätt att baka maränger. Det som kan gå fel är att man har en slö elvisp eller hushållsmaskin som inte vispar tillräckligt kraftigt. Tänk på att man först vispar upp äggvitan fluffig. Därefter tillsätter man strösockret, lite i taget. Vispa tills massan är …

0
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x