Underbara frukosttekakor (ja, självklart kan man äta dem även till mellis eller när man vill). De är enkla och roliga att baka. Om man byter ut vattnet mot mjölk istället så blir innanmätet i brödet något mjukare. Vatten gör brödet lite segar i konsistensen. Båda sorterna är lika goda, men på olika sätt.
Frukosttekakor
Ca 18 st
50 g jäst
7 dl vatten, fingervarmt (eller mjölk)
2 msk raposlja
2 tsk salt
17–18 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt rapsolja, salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Dela degen i ca 18 bitar. Forma dem till bollar och lägg dem på två plåtar (nio stycken på varje) med bakplåtspapper.
3. Platta till degbollarna till ca 1 ½ cm tjocklek med mjölade händer. Nagga dem med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 10 min. Låt dem svalna på ett galler.