Oerhört saftiga, mjuka, goda brödkakor som passar bra till frukost, mellis eller som utflyktsbröd. Jag älskar dessa godingar! De blir så lluftiga, fluffiga och läckra och jag lyckas alltid med dem!

Filmjölksrågsiktskakor

4 st

50 g jäst
6 dl filmjölk, kylskåpskall
1 ½ tsk salt
½ dl rapsolja
½ dl ljus sirap
11–13 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt filmjölken och rör om tills jästen löses upp. Tillsätt resten av ingredienserna (rör ner rågsikten lite i taget mot slutet så degen inte blir för torr). Degen ska vara smidig. Knåda den i några minuter.

2. Spola upp ca 10 cm varmt vatten i diskhon. Ställ ner bunken och täck den med ett lock. Låt degen jäsa där i ca 30 min (jäsningen blir effektivare när degen står i varmt vatten).

3. Ta upp degen och rulla den i mjöl. Dela degen i 4 bitar.

4. Forma runda bollar av degen. Lägg 2 på varje plåt (med bakplåtspapper under). Mjöla dem på ytan, platta till dem, 2–3 cm tjocka och nagga dem med en gaffel eller liknande naggade som på bilden nedan.

5. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–14 min. Låt dem svalna på plåten.