Förvara frukt, bär och grönsaker i kylen (eller svalen)
Frukt, bär och grönsaker innehåller mellan 79 och 95 procent vatten. För att behålla kvaliteten är det angeläget att behålla så stor mängd vatten som möjligt i produkterna. När de ligger i rumstemperatur drabbas frukterna, bären och grönsakerna snabbare av uttorkning eftersom vätskan lättare dunstar genom skalet än om de förvaras i kylen.
Så länge frukten, bären och grönsakerna sitter fast i trädet eller på plantan får de vätska genom rotsystemet, men när de skördas upphör tillförseln och uttorkning kan ske om de inte förvaras övertäckta och i kyla.
Frukter som äpplen och päron som utsöndrar mycket etangas bör hållas åtskilda från andra frukter, till exempel genom förvaring i plastpåsar, för att inte påskynda åldrandeprocessen hos andra frukter och grönsaker. Bananer mår bäst av att förvaras i rumstemperatur, eller över + 12 grader. Vissa frukter som avokado och mango som ska eftermogna bör förvaras i rumstemperatur under mognad och därefter svalt.