En fantastiskt god morotskaka med fräsch, frisk citronfrosing! Om man inte vill ha citronsmaken är det bara att utesluta den rivna citronen som blir det en vanligt klassisk morotskaka med vanlig frosting.
Morotskaka med citronfrosting
Ca 12 bitar
200 g morötter (ca 3 normalstora morötter)
4 ägg
4 dl strösocker
2 dl rapsolja
1 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
4 dl vetemjöl
Cream cheese frosting
200 g färskost, t ex Philadelphia
100 g smör, rumsvarmt
4 dl florsocker
1 citron, rivet skal
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Riv morötterna fint.
2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke. Tillsätt oljan och morötterna. Blanda ihop bakpulver, vaniljsocker, kanel och vetemjöl. Rör ner det i äggsmeten och blanda till en smet.
3. Häll smeten i en långpanna, ca 32 x 24 cm, klädd med bakplåtspapper.
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 43–45 min. Låt den kallna i formen. Skär kakan i rutor innan du brer på glasyren så blir det mindre kladdigt när du lossar rutorna från varandra.
5. Citronfrosting: Vispa ihop alla ingredienser med en elvisp till fluffig glasyr.
6. Tvätta citronen och riv skalet fint. Rör ner skalet i glasyren. Bred ut glasyren över rutorna med en spatel.
Jättegod tyckte både min dotter och jag. Tack för bra recept!