Bloggar Lindas Bakskola Lindas godis Lindas jul

Koka knäcken i rätt temperatur

Koken knäcken & kolan i rätt temperatur. Kolla in min temperaturguide för att lyckas med den godaste och bästa konsistensen!

Klicka till mitt goda, väl beprövade knäckrecept – här!
Klicka till min recept på ljuvligt god chokladkola – här!

Koka knäcken i rätt temperatur

Ju längre knäcken (eller kolan) kokar, desto hårdare blir den. Det beror på att värmen stiger successivt och det är koktemperaturen som avgör hur mycket kolan stelnar när den svalnar. Det kan kännas som att temperaturen stiger väldigt långsamt till en början, men håll koll på termometern när den börjar närma sig 115 grader, efter det kan temperaturen nämligen stiga fort.

122 grader Knäcken blir ganska mjuk.
125 grader Knäcken blir seg utan hård yta.
126–130 grader Knäcken blir segare och lite hård i konsistensen.
130–145 grader Det blir hårda kolor som är lite sega i mitten i stället för mjuk knäck.
150–160 grader Knäcken blir lika hård som karameller.

Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Wienerbröd

Nygräddade wienerbröd är fantastiskt lyxigt & gott. För att lyckas med baket är det viktigt att alla ingredienser är  kalla, även kaveln och plåten eftersom degen ska kavlas i flera lager. Det är viktigt att degen och smöret inte blir kladdigt för då blir det omöjligt att kavla. Lägg degen en stund i frysen om …

0

Så jäser saffransdegen snabbare

Så jäser saffransdegen snabbare – 3 tips! 1. Fyll upp varmt vatten i diskhon och ställ ner degbunken. Lägg en tallrik som lock på bunken. 2. Sätt plastfolie eller folié på  degbunken under jäsningen. Ställ den nära elementet eller annat varmare ställe i huset. 3. Värm upp ugnen till ca 40–45 grader. Stäng av den och …

0

Pizzasås

PIZZASÅS Min favoritpizzasås som är supergod och mycket lätt att göra! Pizza i långpanna – klicka här för recept! Klassiska pizzabullar – klicka här för recept! Snabb bakpulverpizza – klicka här för recept! Klassisk hemgjord pizza –  klicka här för recept! Pizzasås/tomatsås 200 g krossade tomater (ca 2 dl) (eller passerade tomate 75 g tomatpuré (ca …

0

Saffranssemmelstrutar

Superläckra saffransstrutar som är fyllda med mandelmassa och vispgrädde, precis som en semla! Magiskt goda! Här hittar du recept på supergoda, läckra saffransbullar  – klicka här! Saffranssemmelstrutar Deg ½ g saffran + 1 tsk strösocker 50 g jäst 3 dl mjölk, fingervarm 1 ½ dl strösocker ½ tsk kardemummakärnor, mortlade 1 krm salt 2 ägg 175 g …

0

Stekt avokado

Stekt avokado är fantastiskt gott och mycket enkelt att tillaga. Den kan ätas istället för en köttbit eller som tillbehör till grillad mat. Servera den gärna till en sallad, en klick Keso, Ajvar eller vad du själv önskar. Den stekta avokadon funkar till det mesta! Och det är vansinnigt gott! Stekt avokado TIPS! Följ gärna …

0

Saffransbullar med tre fyllningar

Fyllda saffransbullar. Ljuvligt goda, superläckra saffransbullar med mandelmassfyllning. Jag tipsar också 3 superläckra, goda fyllningar som kan användas i bullarna, fyllning 1, 2 och 3. Här hittar du recept på fler superläckra, goda saffransbullar – klicka här! Saffransbullar med tre fyllningar Välj mellan tre olika, smarriga fyllningar. Antingen fyller du alla bullar med samma fyllning. …

0

Smörkrämsfyllda saffransbullar

Gudomligt goda, saftiga, härliga saffransbullar fyllda med vaniljsmörkräm. Smörkrämsfyllda saffransbullar Ca 30 st Fyllning 150 g smör, rumsvarmt 1 ½ dl strösocker 1 msk vaniljsocker Deg ½ g saffran + 1 tsk strösocker 50 g jäst 3 dl mjölk, fingervarm 1 ½ dl strösocker ½ tsk kardemummakärnor, mortlade 1 krm salt 3 ägg 225 g smör, rumsvarmt 12–14 …

0

Lindas saffransbullar

Underbara, supersaftiga saffransbullar. Fyllningen kan självklart varieras efter det man tycker är godast! Se nedan olika förslag. Tips! Här finns fler läckra recept med saffran – klicka här! Lindas saffransbullar TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) ca 30 st 50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på …

0

Snabba frallor

Snabba frallor. Det är underbart med  nybakat bröd till frukost. De här bröden tar bara några minuter att göra och gräddningstiden är också kort. Bröden är allra godast nygräddade. Frys in de som blir över direkt och ta fram och tina dem försiktigt i mikron och ät dem ljumna. SNABBA FRALLOR 12 st  7 dl …

0

Knäck

Knäckande gott! Julens godaste knäck! Ett väl beprövat recept som alltid lyckas! Det är viktigt att knäcken kokar upp ända till 124 grader så den får rätt konsistens när den stelnar. Man kan även använda kulprovet om man inte har någon termometer (men det är inte lika tillförlitligt). Läs om kulprovet här! Så lyckas du med …

0

Seg kolaknäck

Seg kolaknäck! Julens godaste knäck! Ett väl beprövat recept som alltid lyckas! Det är viktigt att knäcken kokar upp ända till 124 grader så den får rätt konsistens när den stelnar. Man kan även använda kulprovet om man inte har någon termometer (men det är inte lika tillförlitligt). Läs om kulprovet här! Så lyckas du med …

0

Enkel långfranska

Enkel långfranska. Saftig, härlig limpa som passar både till frukost eller som tillbehör till middagen. Här hittar du fler enkla, goda brödrecept – klicka här! Enkel långfranska 2 st 50 g jäst 7 dl vatten, fingervarmt 2 msk rapsolja 2 tsk salt 17–18 dl vetemjöl GÖR SÅ HÄR 1. Smula ner jästen i en bunke. …

5
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x