Extra saftiga saffransbullar fyllda med vaniljsmörkräm! Du kan också byta ut fyllningen mot alternativ 2 som består av vit choklad istället för vaniljsocker. Ljuvligt gott det med!
Saffranssmörbullar
Ca 40 st
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha)
150 g smör, rumsvarmt
¾ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
15–17 dl vetemjöl
Fyllning alternativ 1
75–100 g smör, rumsvarmt
ca 1 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
Fyllning alternativ 2
75 g smör, rumsvarmt
ca ¾ dl strösocker
100 g vit choklad, riven
Garnering
1 ägg
pärlsocker
mandelspån (kan uteslutas)
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Mosa ihop fyllningen med en gaffel i en skål.
3. Dela degen i ca 40 bitar. Forma dem till bollar och platta ut dem till rundlar.
4. Lägg en klick fyllning i mitten på varje rundel.
5. Nyp ihop rundlarna ordentligt och forma dem till bollar.
6. Lägg bollarna med skarven nedåt i pappers- eller aluminiumformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
8. Strö över pärlsocker och mandelspån.
9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 minuter. Håll koll så de inte bränns i slutet av gräddningen. Låt bullarna svalna under en bakduk.
Hej! Kan man använda margarin istället för smör eller blir det fel smak?
Mvh Helene
Går bra.