Nyttigt bananbröd. Ett supergott matbröd utan vetemjöl, istället är det bakat på mixade havregryn (havremjöl). Bananen ger brödet en lätt, härlig sötma, men inte för mycket. Supergott till frukost, mellis eller på en utflykt. Skiva gärna upp brödet och frys in i skivor.
Tips! Mixa 7 dl havregryn till 6 dl havremjöl eller köp färdigt havremjöl. Då ska du dosera 6 dl havremjöl. Dock är det mycket billigare att mixa själv i en hushållsmaskin med knivar.
Bikarbonat eller bakpulver i degen?
Limpan kan bakas med antingen bikarbonat eller bakpulver. Jag har bakat brödet på bilden med bikarbonat och därav den bruna färgen plus att den får lite mer smak. Om du bakar med bakpulver blir brödet ljusare och får en lite annan smak. Båda varianterna är lika bra och goda, men på lite olika sätt. Testa gärna båda och kolla vad du gillar bäst!
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)
Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!
BANANBRÖD utan mjöl
2 ägg
7 dl havregryn (ELLER 6 dl färdigköpt havremjöl)
1 tsk salt
1 1/2 tsk bikarbonat (eller 2 tsk bakpulver, läs om skillnaden ovan)
2 dl filmjölk (naturell yoghurt eller kvarg funkar också)
2 bananer
Dekorering
1 banan
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Visa äggen pösiga i en bunke.
2. Mixa havregrynen i en hushållsmaskin med knivar till havremjöl (eller färdigköpt havremjöl).
3. Tillsätt ägg, havremjöl (eller vetemjöl), salt, bikarbonat och filmjölk. Rör om ordentligt till en kladdig deg.
4. Mosa bananerna med en gaffel på en tallrik. Rör ner bananerna i degen. Blanda ordentligt.
5. Lägg degen i en limpform klädd med bakplåtspapper. Dela bananen till dekoreringen längs med, i två delar. Lägg dem ovanpå degen.
6. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 50 min.
7. Lyft upp limpan ur formen och låt den svalna på ett galler.