Reklam för Ankarsrum
Kolla in Ankarsrums köksmaskiner, olika färger och tillbehör – klicka här!
Fluffiga, saftiga saffransbullar med knastrande strösocker eller pärlsocker på toppen. Lussebullarna blir så mycket godare med knastrande socker ovanpå! Ett riktigt toppenrecept som varmt rekommenderas! Gillar du strösocker eller pärlsocker bäst? Testa båda delarna så får du avgöra själv.
Degen har jag knådat i min Ankarsrum assistent. En suverän bakmaskin som gör bullbaket mycket enklare. Den är stark som en björn; knådar och gör grovjobbet och så kan jag ägna mig åt det kreativa: baka ut lussebullarna!
Här hittar du fler goda julrecept att baka!
SOCKRADE LUSSEBULLAR
Ca 25–30. Antalet beror helt på vilken storlek man gör dem i.
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha)
150 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
15–17 dl vetemjöl
Garnering
smör, smält
1 ägg
strösocker
pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i bunken på din Ankarsrum Assistent. Tillsätt mjölk och sätt igång maskinen på låg hastighet. Tillsätt saffran, smör, strösocker, ägg, salt, kardemummakärnor och vetemjöl, lite i taget. Kör maskinen på låg hastighet i 5–8 minuter så att glutentrådarna i degen blir starka. Degens konsistens ska vara smidig, inte för lös och inte för stabbig. Strö lite vetemjöl över degen, sätt på jäslocket och låt degen jäsa i ca 45 minuter.
2. Forma degen till lussekatter, valfri storlek.
3. Lägg lussebullarna på en plåt med bakplåtspapper. Sätt ev. russin i bullarna. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
Strösocker: grädda bullarna som de är (utan något ovanpå). Pensla bullarna med smält smör när de tagits ut ur ugnen och svalnat. Strö över rikligt med strösocker. Låt dem svalna.
Pärlsocker: Pensla bullarna med uppvispat ägg innan gräddning. Strö över pärlsocker.
4. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–10 min (beroende på storlek). De är klara när du fått en ljus brun färg på ytan. Tänk på att alla bullar på samma plåt bör vara ungefär lika i storlek så att gräddningstiden blir lika för alla. Låt bullarna kallna under bakduk på ett galler.
Tips! Frys in de bullar som inte äts direkt för då är de fortfarande färska och goda när man tinar dem. Om du vill ha strösocker på bullarna kan man vänta med att garnera dem med smör och strösocker tills de tagits fram ur frysen.
Kolla in Ankarsrums köksmaskiner, olika färger och tillbehör – klicka här!
Många tycker det är krångligt att göra egen deg som ska knådas och jäsa. Men inte när man har världens bästa assistent som gör hela jobbet; Ankarsrum! Inget kladd och Ankarsrum gör hela jobbet; blandar, knådar och degen jäser effektivt under jäslocket i bunken.
Medan degen jäser går jag ut med hunden, jobbar med datorn, dammsuger huset eller åker och handlar. Det gör inget om den jäser lite längre i bunken vad som står receptet. Dock är det viktigt att jäsningen på plåten sker enligt tidsangivelsen i receptet. Degen kan också kalljäsa i kylskåpet i 6–10 timmar.
Ni missar väl inte att Ankarsrum är stolt huvudsponsor till Hela Sverigebakar i TV4. Programmet visas varje onsdag kl 21:00. Där får ni inspiration hur assistenten kan användas!
Kolla in Ankarsrums köksmaskiner, olika färger och tillbehör – klicka här!