Scones är ett klassiskt, snabbt frukostbröd som inte behöver jäsa. Att baka ut det i långpanna eller på en vanligt ugnsplåt gör det ännu enklare och räcker till många. Frys direkt in de bröd som inte äts upp så blir de som färska om du tinar dem snabbt i mikron.
Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!
SCONES i långpanna
12 bitar
Tips! Byta ut 2 dl vetemjöl mot rågmjöl eller grahamsmjöl. Det går också bra att tillsätta ca ½ dl blandade frön i degen.
1 msk bakpulver
1 1/2 tsk salt
10 dl vetemjöl
150 g smör, rumsvarmt
5 dl filmjölk (naturell yoghurt eller mjölk)
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 230 grader. Blanda bakpulver, salt och vetemjöl i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det med mjölblandningen. Häll ner filmjölken och blanda ihop allt till en deg.
2. Tryck ut degen i en långpanna eller på en ugnsplåt, ca 2 cm tjock. Om du har en stor plåt trycker du inte ut degen i kanterna, utan gör den ca 2 cm tjock.
3. Skär degen i 12 rutor och nagga med en gaffel.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 18–20 min. Låt dem svalna på plåten.
Gör frallor av degen istället: Degen kan också delas i 12 bitar och formas till runda frallor. Grädda dem i 250 grader i ca 12-13 min mitt i ugnen.