
Rustika morotsrutor som innehåller både fibrer och morötter som gör brödet extra saftigt och gott. Ett bröd som räcker till många och gör frukosten riktigt lyxig.
Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!
Morotsbröd i långpanna
20 st
25 g jäst
5 dl vatten eller mjölk, fingervarmt
1/2 dl rapsolja
2 dl havregryn
3 dl rågmjöl eller grahamsmjöl
2 tsk salt
150 g morötter, rivna
ca 8 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Blanda ner havregryn och rågmjöl och låt blandningen stå i ca 5 min. Tillsätt salt, rivna morötter och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i 45–60 min.
2. Tryck ut degen med mjölade händer i en långpanna, ca 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.
3. Skär degen i rutor, 5 x 4 stycken.
4. Nagga rutorna med en gaffel. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
5. Grädda brödet mitt i ugnen i 18–20 min. Låt det svalna på ett galler under bakduk.