De allra godaste, hembakade vörtfrallorna! Supersaftiga, mjuka och helt underbara bröd att baka till julbordet!
Frallorna går lika bra att grädda på en vanlig ugnsplåt om du inte har en pajform, men lägg dem då ganska tätt i en cirkel som på bilden. Messmöret kan bytas ut till filmjölk ELLER naturell yoghurt.
Baka ljuvligt goda vörtlimpor – klicka här för recept!
Vörtfrallor i pajform
Ca 25 st (11 st i en pajform)
50 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
450 g Fjällbrynt Messmör (1 burk) eller 4 1/2 dl filmjölk ELLER naturell yoghurt
2 tsk salt
1 dl mörk sirap
2 msk vörtkrydda (kan uteslutas)
ca 16 dl rågsikt
Garnering
1 ägg
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke (eller en hushållsassistent). Tillsätt vatten och Fjällbrynt Messmör och blanda tills jästen lösts upp.
2. Tillsätt salt, sirap, vörtkrydda (kan uteslutas) och rågsikt, lite i taget mot slutet.
3. Blanda ordentligt och om degen känns för kladdig kan man tillsätta lite mer rågsikt. Knåda degen på ett mjölat bakbord i några minuter. Lägg degen i bunken och låt den jäsa under en bakduk i ca 45 minuter.
4. Dela degen i mindre frallor, ca 11 stycken får plats i en pajform. (Degen räcker till ca 25 frallor)
5. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en pajform och lägg i ca 11 degfrallor. Pensla dem med ägg och strö över lite vetemjöl.
6. Låt frallorna jäsa i ca 30 min i formen. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 20 minuter. Njuta av nybakat bröd med smör och en god ost.
Detta bröder var helt fantastiskt gott! Fick jättemycket beröm på julafton av alla gäster. Blir alltid detta vörtbröd framöver 🙂