Lindas Bakskola Bloggar Lindas jul Lindas matbröd

Vörtbröd / vörtlimpa

384 röster

Julens godaste vörtlimpa. Jag har bakat en ljuvligt god, klassisk vörtlimpa och jag rekommenderar er verkligen att baka detta bröd. Det är underbart gott!
Degen har jag gjort i min Ankarsrum assistent som knådar degen smidigt och bakningen blir så mycket enklare i den.

BAKA LJUVLIGT GODA VÖRTFRALLOR – KLICKA HÄR FÖR RECEPT!

Tips!
Det är viktigt att knåda degen i assistenten i 5–8 minuter så att glutentrådarna i degen blir starka. Då blir brödet högt, luftigt och saftigt. Ankarsrum gör hela jobbet 🙂

Ankarsrums assistenter finns i många olika färger och har massor av bra tillbehör. Klicka här för att titta på de olika färgerna och alla tillbehör!

Julens godaste jullimpa/vörtbröd

2 st limpor 

1 pkt jäst, 50 g
1 mörk lättöl eller porter (33 cl) (kall eller rumsvarm går lika bra)
1 julmust (33 cl)
100 g smör, rumsvarmt
1 tsk mald nejlika 
1 tsk mald pomerans
1 tsk mald kardemumma 
2 tsk salt
1 dl mörk sirap
5 dl vetemjöl 
11–12 dl rågsikt 

1–2 dl russin (kan uteslutas) 

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i bunken. Tillsätt lättöl och julmust. Kör maskinen så att jästen löses upp.

2. Skär smöret i mindre bitar. Tillsätt smör, alla kryddor, salt, sirap, vetemjöl och rågsikt, lite i taget mot slutet.

3. Kör assistenten i ca 5 minuter.

4. Låt degen jäsa i bunken i ca 45 min.

5. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två bitar. Forma dem till limpor och lägg dem i var sin limpform, klädd med bakplåtspapper. Knåda in 1 dl russin i ena eller båda limporna om du vill.

6. Strö lite mjöl på deglimporna och låt dem jäsa under en bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. 

7. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 45 min.  Ta upp limporna ur formarna och låt dem svalna.

Ankarsrums assistenter finns i många olika färger och har massor av bra tillbehör. Klicka här för att titta på de olika färgerna och alla tillbehör!

BAKA LJUVLIGT GODA VÖRTFRALLOR – KLICKA HÄR FÖR RECEPT!

Prenumerera
Notis om
guest

24 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Adil Elavia
Adil Elavia
3 år sedan

Det låter gott.ska handla idag porter och jul must och råg mjöl.sen sätter igång.tack för tipset.

Britt marie Andreasson
Britt marie Andreasson
3 år sedan

Skall baka

Håkan
Håkan
3 år sedan

Ser gott ut ska nog baka det till helgen

Irene Sjoquist
Irene Sjoquist
3 år sedan

Tack för detta receptet, så gott. Tog 1påse vörtkrydda i stället men det blev vansinnigt gott👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼🥰

Carina
Carina
3 år sedan

Fantastiskt goda. Ska baka fler gånger

Christina Persson
Christina Persson
3 år sedan

Har just bakat mina vört limpor utifrån Lindas Bakskolas recept. Till min hjälp hade jag min Ankarsrum assistent. Limporna blev jättefina och kalas goda.

Pia
Pia
3 år sedan

Helt underbara vörtlimpor kommer baka flera av dom

Carina Nilsson
Carina Nilsson
3 år sedan

Hej!
Tänkte prova ditt recept och undrar om julmust och lättöl ska värnas till 37 grader?

Caroline Lindblom
3 år sedan

Ser fantastiskt goda ut! Skulle vilja förbereda lite till jul. Går de att frysa in?

Mikka
Mikka
3 år sedan

Kan man använda vörtmix från affären?

Ann-Louise Johansson
Ann-Louise Johansson
3 år sedan

Har precis bakat dessa bröd, avstod från russin och tillsatte pytte lite brödkryddor, bakade i min Bosch, superbra!! Högt och fint bröd.

Katrin
Katrin
3 år sedan

Jäklar!! Vilket gott bröd det blev! 🤩

Anita Olsson
Anita Olsson
3 år sedan

Dem har jag precis gjort. Blev lika fina som dina på bilden. Å smakar jättegott.

Emelie
Emelie
3 år sedan

Super gott och enkelt recept. Blir toppen varje gång. Bakade bara med julmust idag och det blev jättebra det med 😀

Nea
Nea
3 år sedan

Har provat flera recept på vörtbröd – men det är med det här receptet som brödet smakar som det ska!!!

Catarina Christiansson
Catarina Christiansson
3 år sedan

Idag har jag bakat Lindas Vörtbröd och de blev superbra och det fungerade också bra med min gamla Bosch fast den är över 40 år. Vet Ankarsrum är jättebra då min dotter är ägare av en! Stort tack för receptet.

Barbro Johansson
Barbro Johansson
3 år sedan
Tack för receptet. så goda. Kommer att baka dem ofta, även när det inte är jul.
Tina.
Tina.
3 år sedan

Ska inte vätskan värmas innan den blandas med jästen?

Marita Johansson
Marita Johansson
3 år sedan

Blev så himlans goda.
Dessa kommer jag att göra igen

Eva Svensson
Eva Svensson
3 år sedan

Ska inte porter o julmust värmas? Står inget om det i receptet…

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Saffranskaka utan socker och mjöl

I betalt annonssamarbete med Hermesetas. En saftig, härlig saffranskaka bakad utan vanligt strösocker och mjöl. Istället har jag sötat den med Hermesetas lättströ och använt mandelmjöl och kokosmjöl vilket gör att kakan har ett väldigt lågt kolhydratinnehåll och påverkar blodsockret minimalt. Hermesetas lättströ innehåller 90 % mindre kalorier och det påverkar inte blodsockret. Perfekt för …

1

Crunchy Caramel brownies

Samarbete med Nicks Jag har bakat med Nicks produkter! Dessa fantastiskt goda, segmjuka brownies med crunchig choklad (Nicks Crunchy Caramel) på toppen, som knappt påverkar blodsockret! Låter som magi och, ja det är det! Med Nicks Use Like Suger istället för strösocker i smeten, mandelmjöl istället för vetemjöl och Nicks Crunchy Caramel istället för vanlig …

2

Saffransbrownies

. . TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) Saffransbrownies – en riktigt julig, segmjuk brownie med härlig saffranssmak. Smeten tillagas direkt i kastrullen på bara några minuter och gräddas på ca 20 min! Perfekt att bjuda på i juletider! Saffransbrownies 12 st 150 g smör3 dl strösocker1 nypa salt1 paket saffran, (0,5 gram)2 tsk vaniljsocker2 ägg1 …

2

Lindas julbak

Lindas julbak innehåller alla recept du behöver till julbaket! Min bok innehåller bl a recept:– saffran– pepparkakor – julgodis– mjuka kakor– cheesecakes– julbröd– lussebullar– chokladgodis– juldesserterJa, alla recept du behöver till julbaket i hela november och december! Klicka här för att beställa Linas julbak!

0

Wasabisås

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) En het, kall sås som passar till allt! Kyckling, torsk, lax, fiskpinnar, vegorätter eller kött. En riktigt god favoritsås som är busenkel att göra med endast 3 ingredienser. Ingredienser:3 dl crème fraiche (gräddfil eller iMat fraishe)4–5 cm wasabipasta (från tub)salt GÖR SÅ HÄR Blanda crème fraiche och wasabi (smak …

0

Spindelkladdkaka

Spindeltårta med kladdkakebotten och chokladganache. Spindelkladdkaka 10–12 bitar  150 g smör3 dl strösocker3 msk kakao1 ¾ dl vetemjöl1 nypa salt3 ägg Chokladganache150 g mörk choklad¾ dl vispgrädde Ögon2 Ballerinakakor Spindelben18 godissnören Spindelnät och spindelsmält, vit choklad GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 180 grader.
 Smält smöret i en kastrull och blanda ner strösockret. Låt blandningen svalna …

0

Rågsiktsrutor

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) Rågsiktsrutor. Det är väldigt enkelt att baka ut degen direkt på plåten och brödet blir oerhört saftigt och gott! Själva bakprocessen tar inte alls lång tid och medan degen jäser kan man passa på att göra något annat. Rågsiktsrutor 12 st 50 g jäst6 dl mjölk, fingervarm2 tsk salt75 …

1

Chokladkakor

Betalt samarbete med Toppits. Tunna, spröda chokladkakor toppade med knastrande pärlsocker på toppen. Supergoda och roliga att baka. Välj själv vilken form du vill stansa ut degen i t ex runda, hjärtan, gubbar, granar, stjärnor m m. Tips! Degen kavlar jag ut mellan två Toppits bakplåtspapper för de har en glidfri yta som gör att …

0

Äppelkladdkaka utan socker och mjöl

En supergod, mycket lättbakad kladdkaka med rivet äpple och kanel som inte innehåller något vanligt socker eller vetemjöl. Den innehåller väldigt få kolhydrater vilket är positivt för alla som vill äta mindre socker och lite kolhydrater. Välj själv vilken sötning du vill använda. TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) Äppelkladdkaka utan socker och mjöl 12 …

0

KESOBRÖD UTAN MJÖL lågkolhydrat

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) KESOBRÖD utan vetemjöl som har en mjuk, lite pannkaksliknande konsistens, men det är supergott! Och varje skiva innehåller bara 2, 3 g kolhydrater. Det här brödet innehåller även protein vilket är bra att få i sig till frukost. 28 kolhydrater för hela smeten2,3 kH …

7

Kalljästa frallor

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) Kalljästa frallor – gör degen på kvällen och låt den jäsa i kylen över natten. Grädda direkt när du vaknar och njut av underbara, nygräddade bröd till frukost! Eller gör degen på morgonen och servera nygräddade bröd till middagen! FaktaMjölk i degen gör frallorna …

1

Korvapuusti – finska kanelbullar

I betalt samarbete med Toppits. Läs mina smarta baktips här: KAVLA DEGEN PÅ TOPPITS® BAKPLÅTSPAPPER Toppits® bakplåtspapper gör bullbaket enkelt. Jag kavlar ut degen på Toppits® bakplåtspapper och det är väldigt smidigt och enkelt för degen fastnar inte på papperet och man slipper kladd. Toppits® bakplåtspapper är glidfritt vilket gör att man kan kavla ut …

1
24
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x