Lindas Bakskola Bloggar Lindas jul Lindas matbröd

Vörtbröd / vörtlimpa

61 röster

Julens godaste vörtlimpa. Jag har bakat en ljuvligt god, klassisk vörtlimpa och jag rekommenderar er verkligen att baka detta bröd. Det är underbart gott!
Degen har jag gjort i min Ankarsrum assistent som knådar degen smidigt och bakningen blir så mycket enklare i den.

Tips!
Det är viktigt att knåda degen i assistenten i 5–8 minuter så att glutentrådarna i degen blir starka. Då blir brödet högt, luftigt och saftigt. Ankarsrum gör hela jobbet 🙂

Ankarsrums assistenter finns i många olika färger och har massor av bra tillbehör. Klicka här för att titta på de olika färgerna och alla tillbehör!

Julens godaste jullimpa/vörtbröd

2 st limpor 

1 pkt jäst, 50 g
1 mörk lättöl eller porter (33 cl)
1 julmust (33 cl)
100 g smör, rumsvarmt
1 tsk mald nejlika 
1 tsk mald pomerans
1 tsk mald kardemumma 
2 tsk salt
1 dl mörk sirap
5 dl vetemjöl 
11–12 dl rågsikt 

1–2 dl russin (kan uteslutas) 

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i bunken. Tillsätt lättöl och julmust. Kör maskinen så att jästen löses upp.

2. Skär smöret i mindre bitar. Tillsätt smör, alla kryddor, salt, sirap, vetemjöl och rågsikt, lite i taget mot slutet.

3. Kör assistenten i ca 5 minuter.

4. Låt degen jäsa i bunken i ca 45 min.

5. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två bitar. Forma dem till limpor och lägg dem i var sin limpform, klädd med bakplåtspapper. Knåda in 1 dl russin i ena eller båda limporna om du vill.

6. Strö lite mjöl på deglimporna och låt dem jäsa under en bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. 

7. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 45 min.  Ta upp limporna ur formarna och låt dem svalna.

Ankarsrums assistenter finns i många olika färger och har massor av bra tillbehör. Klicka här för att titta på de olika färgerna och alla tillbehör!

Prenumerera
Notis om
guest
1 Kommentar
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Christina Persson
Christina Persson
12 timmar sedan

Har just bakat mina vört limpor utifrån Lindas Bakskolas recept. Till min hjälp hade jag min Ankarsrum assistent. Limporna blev jättefina och kalas goda.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Saffranskaka utan socker och mjöl

I betalt annonssamarbete med Hermesetas. En saftig, härlig saffranskaka bakad utan vanligt strösocker och mjöl. Istället har jag sötat den med Hermesetas lättströ och använt mandelmjöl och kokosmjöl vilket gör att kakan har ett väldigt lågt kolhydratinnehåll och påverkar blodsockret minimalt. Hermesetas lättströ innehåller 90 % mindre kalorier och det påverkar inte blodsockret. Perfekt för …

0

Crunchy Caramel brownies

Samarbete med Nicks Jag har bakat med Nicks produkter! Dessa fantastiskt goda, segmjuka brownies med crunchig choklad (Nicks Crunchy Caramel) på toppen, som knappt påverkar blodsockret! Låter som magi och, ja det är det! Med Nicks Use Like Suger istället för strösocker i smeten, mandelmjöl istället för vetemjöl och Nicks Crunchy Caramel istället för vanlig …

0

Saffransbrownies

. . TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) Saffransbrownies – en riktigt julig, segmjuk brownie med härlig saffranssmak. Smeten tillagas direkt i kastrullen på bara några minuter och gräddas på ca 20 min! Perfekt att bjuda på i juletider! Saffransbrownies 12 st 150 g smör3 dl strösocker1 nypa salt1 paket saffran, (0,5 gram)2 tsk vaniljsocker2 ägg1 …

0

Lindas julbak

Lindas julbak innehåller alla recept du behöver till julbaket! Min bok innehåller bl a recept:– saffran– pepparkakor – julgodis– mjuka kakor– cheesecakes– julbröd– lussebullar– chokladgodis– juldesserterJa, alla recept du behöver till julbaket i hela november och december! Klicka här för att beställa Linas julbak!

0

Wasabisås

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) En het, kall sås som passar till allt! Kyckling, torsk, lax, fiskpinnar, vegorätter eller kött. En riktigt god favoritsås som är busenkel att göra med endast 3 ingredienser. Ingredienser:3 dl crème fraiche (gräddfil eller iMat fraishe)4–5 cm wasabipasta (från tub)salt GÖR SÅ HÄR Blanda crème fraiche och wasabi (smak …

0

Spindelkladdkaka

I betalt annonssamarbete med Matsmart.se Spindeltårta med kladdkakebotten och chokladganache. Sex av ingredienserna i tårtan har jag handlat från Matsmart.se. Genom att handla på Matsmart.se så gör vi en insats för planeten – vi minskar på matsvinnet! Plättlätt, eller hur! Matsmart strävar alltid efter att priserna ska vara 20-90% billigare än varans normalpris Klicka här för …

0

Rågsiktsrutor

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) Rågsiktsrutor. Det är väldigt enkelt att baka ut degen direkt på plåten och brödet blir oerhört saftigt och gott! Själva bakprocessen tar inte alls lång tid och medan degen jäser kan man passa på att göra något annat. Rågsiktsrutor 12 st 50 g jäst6 dl mjölk, fingervarm2 tsk salt75 …

0

Chokladkakor

Betalt samarbete med Toppits. Tunna, spröda chokladkakor toppade med knastrande pärlsocker på toppen. Supergoda och roliga att baka. Välj själv vilken form du vill stansa ut degen i t ex runda, hjärtan, gubbar, granar, stjärnor m m. Tips! Degen kavlar jag ut mellan två Toppits bakplåtspapper för de har en glidfri yta som gör att …

0

Äppelkladdkaka utan socker och mjöl

En supergod, mycket lättbakad kladdkaka med rivet äpple och kanel som inte innehåller något vanligt socker eller vetemjöl. Den innehåller väldigt få kolhydrater vilket är positivt för alla som vill äta mindre socker och lite kolhydrater. Välj själv vilken sötning du vill använda. TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) Äppelkladdkaka utan socker och mjöl 12 …

0

KESOBRÖD UTAN MJÖL lågkolhydrat

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) KESOBRÖD utan vetemjöl som har en mjuk, lite pannkaksliknande konsistens, men det är supergott! Och varje skiva innehåller bara 2, 3 g kolhydrater. Det här brödet innehåller även protein vilket är bra att få i sig till frukost. 28 kolhydrater för hela smeten2,3 kH …

6

Kalljästa frallor

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) Kalljästa frallor – gör degen på kvällen och låt den jäsa i kylen över natten. Grädda direkt när du vaknar och njut av underbara, nygräddade bröd till frukost! Eller gör degen på morgonen och servera nygräddade bröd till middagen! FaktaMjölk i degen gör frallorna …

0

Kanelbullar Toppits

I betalt samarbete med Toppits. Läs mina smarta baktips här: KAVLA DEGEN PÅ TOPPITS® BAKPLÅTSPAPPER Toppits® bakplåtspapper gör bullbaket enkelt. Jag kavlar ut degen på Toppits® bakplåtspapper och det är väldigt smidigt och enkelt för degen fastnar inte på papperet och man slipper kladd. Toppits® bakplåtspapper är glidfritt vilket gör att man kan kavla ut …

0
1
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x