Med bara fyra ingredienser bakar dessa frasiga, rustika och supergoda lantbröd! De är väldigt enkla att baka. Tänk på att knåda degen ordentligt för i dessa bröd är det viktigt att glutentrådarna blir starka så att brödet jäser och reser sig ordentligt under gräddningen.
Brödet har en frasig yta när det är nygräddat och ett saftigt, lite segt innanmäte. Ett riktigt favoritbröd!
BAKTIPS! Baka mjuka, härliga POLARFRALLOR – klicka här för recept!
LINDAS LANTBRÖD
2 bröd
50 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
11–12 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om ordentligt.
2. Tillsätt salt och vetemjöl, lite i taget och blanda till en deg. Knåda den lätt kladdiga degen i några minuter. Låt den jäsa under en bakduk i en bunke i ca 1 timme.
3. Rulla degen i mjöl om den är kladdig. Dela den i två delar och forma dem till runda bröd på ett mjölat bakbord.
4. Lägg de runda bröden på en plåt med bakplåtspapper. Bröd 1: Borsta av mjölet på ytan och pensla den med vatten och strö över sesamfrön (eller vallmofrön). Bröd 2: Strö över lite mer mjöl. Man kan strö över vetemjöl och det blir lite brunt under jäsningen, om man vill ha ett vitt mjöl på ytan kan man strö över rismjöl. Låt bröden jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. När degen har jäst: Skär ett snitt i mitten på båda bröden med en vass kniv.
5. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 30 minuter. Låt bröden kallna innan du skär dem i skivor. Brödet har en frasig skorpa när den är nygräddad. Förvara dem i en papperspåse om du vill bevara skorpan. När du lägger brödet i en plastpåse blir skorpan mjuk.
Brödet bör frysas in inom ett par timmar för hembakat bröd är alltid som godast när det är nygräddat.
Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!
Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!
Det blir bränt i botten