

Åh, den här doften! Ljuvliga Saffranssnurror är i ugnen! 💛De här är så saftiga, fyllda med smörkräm och toppade med knastrande pärlsocker. Ett måste i december! Jag har fyllt dem med smör och vaniljsocker, men du kan absolut riva ner mandelmassa också i fyllningen.
Här hittar du fler goda jul-recept att baka!
Saffranssnurror
ca 30 st. Antalet beror på vilken storlek man gör dem.
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 påsar saffran
150 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemumma
15–17 dl vetemjöl
Garnering
1 ägg
pärlsocker
Fyllning
100 g smör, rumsvarmt
3/4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker (eller 1 tsk kanel)
Tips! Riv ner 200 gram mandelmassa i fyllningen (minska lite på sockermängden)
GÖR SÅ HÄR
1. Deg: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i två delar. Kavla ut den första till en rektangel.
3. Fyllning: Mosa ihop smör, strösocker och kanel. Bred ut hälften av fyllningen på rektangeln.
4. Rulla degen till en rulle. Skär bitar, 2–3 cm breda med en kniv.
5. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Låt dem jäsa på plåten i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–12 min (helt beroende på storlek) och grädda tills de får en gyllene färg. Tänk på att alla bullar på samma plåt bör vara ungefär lika i storlek så att gräddningstiden blir lika för alla. Låt bullarna svalna under en bakduk på ett galler.
Tips! Gör lussebullar i olika figurer och former – klicka här och titta hur du kan forma dina bullar!









Här hittar du fler goda jul-recept att baka!

