fylldasaffranssmörbullar9 fylldasaffranssmörbullar11

UNDERBARA BULLAR Extra saftiga, härliga saffransbullar fyllda med vaniljsmörkräm! Du kan också byta ut fyllningen mot alternativ 2 som består av vit choklad istället för vaniljsocker. Ljuvligt gott det med! Det blir ca 40 bullar. Det går bra att baka en halv sats deg om man hellre vill ha ca 20 bullar.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Fyllda saffranssmörbullar

Ca 40 st (gör en halv sats för 20 bullar)

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha)
150 g smör, rumsvarmt
¾ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
15–17 dl vetemjöl

Fyllning alternativ 1
75–100 g smör, rumsvarmt
ca 1 dl strösocker
4 msk vaniljsocker

Fyllning alternativ 2
75–100 g smör, rumsvarmt
ca ¾ dl strösocker
100 g vit choklad, riven

Garnering
1 ägg
pärlsocker
mandelspån (kan uteslutas)

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Mosa ihop fyllningen med en gaffel i en skål.

3. Dela degen i ca 40 bitar. Forma dem till bollar och platta ut dem till rundlar.

4. Lägg en klick fyllning i mitten på varje rundel.

5. Nyp ihop rundlarna ordentligt och forma dem till bollar.

6. Lägg bollarna med skarven nedåt i pappers- eller aluminiumformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

8. Strö över pärlsocker och mandelspån.

9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–10 minuter. Håll koll så de inte bränns i slutet. Låt bullarna svalna under en bakduk.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Mosa ihop fyllningen med en gaffel i en skål.

2. Mosa ihop fyllningen med en gaffel i en skål.

3. Dela degen i ca 40 bitar. Forma dem till bollar och platta ut dem till rundlar.

3. Dela degen i ca 40 bitar. Forma dem till bollar och platta ut dem till rundlar.

4. Lägg en klick fyllning i mitten på varje rundel.

4. Lägg en klick fyllning i mitten på varje rundel.

5. Nyp ihop rundlarna ordentligt och forma dem till bollar.

5. Nyp ihop rundlarna ordentligt och forma dem till bollar.

6. Lägg bollarna med skarven nedåt i pappers- eller aluminiumformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Lägg bollarna med skarven nedåt i pappers- eller aluminiumformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

8. Strö över pärlsocker och mandelspån.

8. Strö över pärlsocker och mandelspån.

9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–10 minuter. Håll koll så de inte bränns i slutet. Låt bullarna svalna under en bakduk.

9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–10 minuter. Håll koll så de inte bränns i slutet. Låt bullarna svalna under en bakduk.

fylldasaffranssmörbullar8 fylldasaffranssmörbullar10 fylldasaffranssmörbullar12